7 januari 2016

Shopper SewAlong - de Tas naaien


Hoi allemaal, vandaag gaan we weer verder met de Shopper SewAlong! Gisteren knipten we de stof, als je dat nog even wil nalezen kan dat HIER.
We gaan vandaag de 'body' van de tas in elkaar naaien. Ik heb het zo goed mogelijk uitgelegd zodat ook de echte beginners het kunnen volgen, maar als je toch nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

Wat heb je nodig?
- De voor- en achterkant van je Tas
- Een naaimachine & naaigaren passend bij je stof
- Strijkplank & strijkijzer
- Kopspelden, liniaal & kleermakerskrijt
- Evt. een jeans-naald voor je naaimachine

Tips vooraf
• Je kunt alle stofdelen van tevoren rondom afwerken met een zigzag-steek om het rafelen van de stof te voorkomen. Ik kies ervoor om de stofranden te zigzaggen nadat ik een naad genaaid heb, zoals je zometeen zult zien. Ik vind dat zelf fijner, het scheelt tijd en garen. Maar dat is voor ieder persoonlijk!
• Naai de rechte naden met een steekafstand ingesteld op '3', naai de zigzag naden met een steekafstand ingesteld op '2' en een steek breedte van '5'.
• Hecht de draad aan het begin en eind van elk stiksel door even een paar steken voor- en achteruit te naaien.
• Naai je over meerdere lagen dikke stof (zoals bij het omzomen van de bovenkant) vervang dan eventueel je naaimachine naald voor een speciale jeans-naald.


Stap-voor-stap
Leg het voor- en achterpand van je tas netjes op elkaar met de goede kanten van de stof aan de binnenkant. Speld de stof op elkaar en naai de zijkanten en de onderkant op elkaar met een naad van 1cm. De hoeken die je uitknipte naai je niet! Zie deze foto hierboven.

Als je alledrie deze naden hebt genaaid werk je de randen af met een zigzag-steek. Je werkt de twee stofranden dus tegelijk af. Ik vind het handig om met mijn naaivoetje het eerder genaaide stiksel te volgen, de draad gaat dan bij het zigzaggen precies over de stofrand.


Zo ziet het er dan uit als je klaar bent:


Strijk nu alle naden plat, allemaal dezelfde kant op.

We gaan nu het 3D effect in de bodem naaien ;-)
Op de foto hieronder zie je een beetje wat er gebeurt: je haalt de stof in de hoeken uit elkaar en legt dan de naad van de zijkant op de naad van de onderkant. Trek te binnenste hoeken van de uitgeknipte vierkantjes in de onderhoeken uit elkaar en leg de stof netjes op elkaar, je ziet dat er een rechte stofrand ontstaat.


Dat ziet er dan uit zoals hieronder. Speld de zij- en ondernaad precies op elkaar (je streek alle naden dezelfde kant op, dus je kunt ze nu netjes op elkaar leggen), naai de naad met een naadwaarde van 1cm en zigzag de stofrand zoals je eerder ook deed.
Doe dit voor allebei de onderste hoeken.


Je tas heeft nu een bodem!


Optioneel: de naden doorstikken
Het is verstandig om alle naden die je genaaid hebt nog een keer door te stikken, je stikt ze dan op de tas vast, zodat de naden steviger worden. En het is mooier vind ik zelf.

Naai eerst de korte naden van de bodem vast op de onderkant van de tas: je legt de naad plat op de bodem en stikt hem vast op 0,5 cm van je eerder genaaide stiksel.

Heb je de twee naden op de bodem vastgenaaid, dan naai je daarna de zijnaden en ondernaad vast op de tas. Weer op 0,5 cm van je eerste stiksel. Je begint aan één zijkant en naait helemaal door, via de bodem, naar de bovenkant van de andere zijkant.

Het is het mooiste om deze naad te stikken via de buitenkant van de tas. Laat je naaivoetje je eerste stiksel volgen voor een mooi, recht stiksel. Ik heb zelf een doorzichtig naaivoetje waar een randje op zit dat ik altijd langs mijn naad laat lopen voor een recht stiksel op een goede afstand (zie foto).


De Zoom in de bovenkant naaien
We naaien een zoompje van 1 cm breed in de bovenkant van de tas, dat kan handig op deze manier:
• Teken m.b.v. een liniaal of zoommaatje streepjes op de binnenkant van de stof, op 2 cm van de bovenkant.
• Vouw de rand van de stof naar deze streepjes toe en strijk plat. De stofvouw is 1 cm breed.
• Vouw de stof nogmaals om en strijk nog eens plat. Je ziet dat de rafels onder de omgevouwen stof zijn verdwenen.
• Ps: ik heb deze stofrand niet afgewerkt met een zigzag-steek, maar dat mag natuurlijk wel. Vooral als je stof erg rafel gevoelig is!


De bovenkant van de tas ziet er nu zo uit: dubbel omgestreken met een zoom van 1 cm breed.


Naai de zoom vast. Het is weer het mooist als je dat aan de buitenkant van de tas doet. Naai met een naadwaarde van net geen 1 cm, zo weet je zeker dat je de zoom aan de binnenkant van de tas netjes mee naait.


De 'body' van je Shopper is klaar!
Morgen gaan we verder en maken we de hengsels aan de Tas.


* * *

Naai stap-voor-stap je eigen boodschappentas! Wat is er nou leuker dan je eigen, unieke boodschappentas van stof? En het is nog beter voor het milieu ook: nooit meer een plastic tas nodig als je deze Shopper altijd bij je hebt!

In deze serie leer je van begin tot eind hoe je je eigen tas naait, een ideaal project voor beginnende naaisters.

5 opmerkingen:

 1. Bedankt Marieke, ik ga zondag aan de slag ;)
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik volg ook en begin er volgende week aan. vind hem super !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marieke,
  Ik vind deze tas echt top, daarom heb ik hem een plekje gegeven in de favorieten op mijn blog met een link naar deze pagina!
  Groetjes Susy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marieke,
  Krijg je, wanneer je vierkantjes maakt van 10x10cm een bodem van 10cm breed? Geeft de grootte van de vierkantjes dus de breedte van de bodem aan?
  Hoop op een reactie!
  Hartelijke groet, Karen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Karen, de bodem wordt ongeveer twee keer zo breed. Als je op de foto kijkt waar ik de onderste hoek optil, zie je dat de stukjes die 10 cm zijn bij het uitknippen eigenlijk naast elkaar komen te liggen. Een dubbel zo brede bodem dus!

   Verwijderen