6 januari 2016

Shopper SewAlong - Stof Knippen


We gaan van start met de Shopper SewAlong! Super leuk om al jullie enthousiaste reacties te lezen en om te zien dat zoveel van jullie gaan meenaaien. Je kunt deze SewAlong gewoon in je eigen tempo volgen, hij blijft op de Blog staan en is altijd nog even terug te lezen. Dus later meedoen kan ook nog! Vandaag gaan we de stof knippen.

Wat heb je nodig?
- Een lap stof (stevige stof zoals canvas of jeans) van 75 x 110 cm
- Meetlint, liniaal, kleermakerskrijt & stofschaar

Stap-voor-stap
Leg de lap stof voor je op tafel. Zorg dat hij dubbelgevouwen ligt met de zelfkanten op elkaar (zie foto, de zelfkanten zijn de niet-rafelende zijkanten van de stof). Je dubbelgevouwen lap stof heeft nu een formaat van 75 cm lang en 55 cm breed.

Knip de stof als volgt door: knip eerst de stofvouw door, je hebt nu twee even grote lappen stof op elkaar liggen. Laat die op elkaar liggen, teken aan de bovenkant van de stof een strook van 15 cm af en knip deze door.


Je hebt nu 4 stukken stof: twee van 55 x 60 cm (voor de tas) en twee van 55 x 15 cm (voor de hengsels).

Leg de twee smalle stukken stof even apart, laat de twee grote stukken stof nog even op elkaar liggen en leg de stof met de smalste kant naar je toe (zie hieronder).

Teken in de onderste hoeken twee vierkanten af van 10 x 10 cm en knip die vierkanten uit de stof (die nog steeds op elkaar ligt). Deze hoeken knip je eraf om bij het naaien een bodem in de tas te maken. Als je je daar nu nog niks bij voor kunt stellen geeft dat niks!

Je stof is geknipt! Morgen gaan we beginnen met het in elkaar naaien van de Tas.


Tips voor een Tas van gerecyclede stof
• Je kunt voor deze tas heel goed gerecyclede stof gebruiken, zoals restjes canvas, een oud gordijn, coupon meubelstof, oude spijkerbroek, etc.
• Als je stof recyclet heeft de lap vaak niet het formaat dat je nodig hebt (110 x 75). Dat geeft helemaal niks, je kunt de benodigde stofdelen ook op een andere manier uit de stof knippen.
• Een tas maken van een combinatie van verschillende stoffen kan ook, bijvoorbeeld met een verschillende voor- en achterkant, of de hengsels uit een andere stof.
• Of je naait allerlei stoffen aan elkaar tot een patchwork en maakt hiervan je tas.
• Als je een tas uit een oude spijkerbroek maakt ligt het een beetje aan de maat van de broek hoe je uitkomt met de stof. Vaak moet je ook hierbij verschillende stukken stof aan elkaar maken. Hoe je je broek netjes uit elkaar haalt voor hergebruik lees je HIER.
• Mogelijkheden genoeg, laat je creativiteit de vrije loop en veel plezier! :-)


* * *

Naai stap-voor-stap je eigen boodschappentas! Wat is er nou leuker dan je eigen, unieke boodschappentas van stof? En het is nog beter voor het milieu ook: nooit meer een plastic tas nodig als je deze Shopper altijd bij je hebt!

In deze serie leer je van begin tot eind hoe je je eigen tas naait, een ideaal project voor beginnende naaisters.

7 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik heb ook al opvouwtasjes gemaakt. Ideaal, zo in je handtas. En als hij vies is in de wasmachine.
  Succes!

  Groetjes, Agnes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dat ziet er uit alsof ik dit wel zou kunnen;-). Ik denk dat ik ook aanhaak. Vandaag op zoek naar geschikte stof;-). Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vandaag is het me niet gelukt maar ik ga zeker meedoen!
  Bedankt alvast
  Groetjes, Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk!! Van de week maar eens een leuk en stevig stofje scoren! Ben wel toe aan een leuk naai projectje anders leer ik het nooit haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi zo een opvouwtasje en gemakkelijk mee te nemen groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen