25 april 2010

Project: labeldoekje met speenkoord

Op verzoek, een handleiding voor een labeldoekje! (Laat ik nou laatst een fotosessie hebben gehouden toen ik er eentje maakte, maar daar nog niks mee hebben gedaan..)


Je hebt nodig:
-Voorkant: Katoen 22 x 22 cm (ik naaide 4 stofjes aan elkaar)
-Achterkant: Joggingstof/ Badstof 22 x 22 cm
-Stukje stof 6 x 15 cm (=speenkoord)
-Stukje klittenband
-16 verschillende stukjes band en lint van 4 tot 5 cm
-Kopspelden
-Strijkijzer & strijkplank
-Naaimachine & garen

Stap 1
Maak het speenkoord:
Strijk het stukje stof voor het speenkoord in de lengte dubbel. Strijk nu de zijkanten naar de middenvouw toe, klap dubbel en strijk het geheel nogmaals. Je hebt nu een lang, smal bandje van 4 lagen stof (1,5 cm breed).
Vouw weer open en naai één van de smalle kanten 1 cm naar binnen. Vouw nu weer dicht en naai de buitenrand vlak langs de kant dicht.
Naai allebei de stukjes van het klittenband op dezelfde kant van het speenkoord. Het stekelige gedeelte op het uiteinde en het zachte gedeelte ongeveer 4 cm daarboven.


Stap 2
Speld het speenkoord en de labeltjes op het katoenen lapje. Het speenkoord komt in één van de hoeken (het klittenband naar de bovenkant geeft eigenlijk een mooier resultaat). Zorg ervoor dat de kopjes van de spelden aan de buitenkant uitsteken.
Als alles op z'n plek ligt, leg je het zachte lapje van de achterkant er bovenop.


Stap 3
Naai rondom met 1 cm naad, laat aan één van de zijkanten ongeveer 6 cm open om te keren (één van de labels wordt dus niet mee genaaid). In de hoek waar het speenkoord zit, naai je een stukje diagonaal (zie pijl). Knip de hoeken schuin af.

Stap 4
Keer het doekje met de goede kant naar buiten via de opening. Duw de hoekjes goed naar buiten. Speld de opening dicht (inclusief het nog losliggende label) en naai rondom vlak langs de kant.


Opmerkingen
-Als je het klittenband op de achterkant van het speenkoord wil, moet je hem dus andersom leggen bij stap 2..
-Let op: niet geschikt voor baby's onder de 18 maanden, houd je kindje altijd goed in de gaten als hij met het labeldoekje speelt!

Heb je ook iets gemaakt met één van mijn tutorials? ik vind het heel leuk om je resultaat te zien! Mail een foto naar info@bymiekk.nl

22 opmerkingen:

  1. Leuk! En ook zo goed uitgelegd!
    Erg leuke stofjes ook ;-)


    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Superleuk! Hopelijk als ik binnenkort mijn machine heb en mijn enkele lesjes heb gehad kan ik ook zo iets maken voor mijn klein Prutske dat eraan komt.
    Merci voor de uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een vrolijk labeldoekje is dit geworden, bedankt voor de uitleg. Ik ga hem zeker ook maken voor mijn kleinzoon.

    Groetjes van Claire

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh leuk! Ik heb weer een vriendinnenbaby op komst dus die krijgt een zelfgemaakt kraamkado!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de uitleg! ziet er tof uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer zo'n handige en mooie tutorial... knap gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag heb ik het resultaat op mijn blog gezet met een link naar deze geweldige werkwijze!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. gisteren via google jouw onzettende gaven blog gevonden met volle overgaven begonnen aan een labeldoekje met spenen koord zelf wat kleine aanpassingen gedaan maar het concept is van jouw

    bedankt

    liefs maaike

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel leuk!! Ik ga komende zondag stofjes kopen en een hele boel van deze doekjes maken als kraamcadeautjes - er is een babyboom gaande in mijn kennisenkring!
    Ik had wel van een moeder als tip gekregen om als je er plastic tussen doet er om de 2cm gaatjes in te prikken. Als het kindje dan in slaap valt met het doekje over zijn neus en mond, dat het nog kan ademen. Had ik zelf nog niet over nagedacht - jij ervaring mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Sabine: bedankt voor de goede tip! Ik had er zelf nog nooit plastic tussen gedaan eigenlijk, dus nog geen ervaring mee..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Graag gedaan! Ik heb eindelijk stofjes, alleen nog geen badstof (zelfde vriendin zei dat ik alleen katoen mag gebruiken bij baby's - ik leer telkens meer). Heb je nog een tip om de 4 kleine lapjes aan elkaar te krijgen? Heb je ze eerst omgezoomd? Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Haha, suf ik heb het verkeerde profiel gebruik voor mijn vorige reactie (nascholing) maar kan hem niet meer weghalen. Dus... dan weet je dat! Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Sabine: ik naai eerst 2x twee lapjes aan elkaar, dan naden openstrijken en het geheel aan elkaar naaien. Weer naden openstrijken en dan doorstikken, dan blijft het mooi plat.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nu hoef ik mij niet meer te vervelen in mijn verlof, heb er al 1 gemaakt en ga er nog veel meer maken!

    Bedankt!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Zo, ik heb er 16 gemaakt voor alle aankomende babies in mijn buurt (zelfs een drieling) en de eerste is al vergeven aan een zeer blije moeder!! Geweldig! Wat een werk, maar moet zeggen, het allermoeilijkst vond ik de harde klitteband er aan naaien, wow!! Dat was echt lastig om mooi te krijgen.
    Groetjes, Sabine
    Oh ja, ik heb ook 2 lapjes aan elkaar genaaid en in plaats van ze telkens te strijken met mijn nagel de naad gekrast: ging perfect! Toen ze alle 4 aan elkaar zaten wel gestreken maar niet meer doorgestikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo,

    Onwijs leuk labeldoekje. Ga ik zeker proberen te maken voor het aankomende neefje of nichtje. Alleen vroeg ik me af waarom je er bij had gezet dat het niet geschikt is voor baby's onder de 18 maanden?

    Groet PCPAT

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hi PCPAT, ik heb ze ook gemaakt, toen die onder de 18 waarschuwing er nog niet bij stond, jij inmiddels al meer duidelijkheid? Ik ben benieuwd :D

      Verwijderen
  17. hi MiekK ik ben opnieuw de labeldoekjes aan het maken, via jouw oude patroon, nu stuurde ik de link aan een vriendin en die gaf aan dat er staat niet onder de 18 maanden! Al mijn doekjes (een hele berg) zijn naar babies gegaan - wat is de reden van je toevoeging, is er iets mis gegaan? groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sabine en Pcpat,
      Ik heb een keer een boos mailtje gehad van iemand die een baby kende die een keer met zijn vingertje klem heeft gezeten in zo'n labeltje. Niet van deze tutorial, maar toch. Ik heb er toen de waarschuwing maar bij gezet. Met mijn eigen kinderen heb ik nooit problemen gehad!
      Je kunt voor een kleine baby bijvoorbeeld een doekje maken zonder labels, of labels gebruiken die je niet dubbelvouwt.
      Groetjes, Marieke

      Verwijderen
    2. Of evt. De labeltjes aan de zijkanten smal op de kant dichtstikken.

      Verwijderen
  18. hi Marieke, ah met z'n vinger vast, nou dan lijkt me het labeltje door te knippen - ik zal eens nadenken. Ik heb wat vriendinnen benaderd die ervaringsdeskundige zijn op mijn cadeau gedane doekjes en alleen maar enthousiast - geen rare zaken, eentje had na 1,5 jaar intensief gebruik het speenkoord er af gekregen, maar in de tussentijd wel een aantal spenen afgebeten dus doekje heeft het beter gered. Wat ik nu aan het doen ben is bij elk labeltje en het speenkoord er even opnieuw achteruit overheen stikken, zitten die extra vast :D Dank je wel! Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen