22 maart 2016

NaaiTechniek: Tricot Randen afwerken


Vorige week maakte ik Dit Hemdje en kreeg ik een aantal keer de vraag hoe ik de randen van de hals en armgaten en de onderkant had afgewerkt op mijn 'gewone' NaaiMachine.Ik laat het kort zien aan de hand van mijn Hemdje, maar op deze manier kun je eigenlijk alle tricot randjes afwerken. Ook mouwen, de onderkant van broekspijpen, etc. Pas dan eventueel wel de hoogte van je boorden aan.


Naai eerst de zijkanten en de schouders van het hemdje aan elkaar, daarna ben je al klaar voor de afwerking. Dat ging snel! ;-)
Ik gebruik trouwens de overlock-steek van mijn naaimachine om panden aan elkaar te naaien. Die steek maakt twee rechte steekjes en dan eentje naar rechts. Je naait en werkt dus tegelijk af. Ik denk dat veel gewonen naaimachines een soortgelijke steek hebben, maar dat weet ik niet zeker!


De hals- en armopeningen werkte ik af met een smal boordje van dezelfde stof als het hemdje.

Knip eerst de stof voor alle boordjes die je nodig hebt, stroken stof met de rek in de breedte.

Naai de korte kanten van de stof op elkaar, vouw de stof rondom dubbel met de goede kant aan de buitenkant.


Speld en stik de boordjes eerst vast op de buitenkant van je kledingstuk.


Als de boordjes vastzitten stik je ze nog eens door รณp het hemdje. Dit kun je doen met een tweelingnaald of met รฉรฉn van de stretchsteken of zigzag steken van je naaimachine (zoals je hier beneden ziet bij de onderste zoom).

Wil je meer leren over het naaien en afwerken van je tricot kledingstukken? Dan vind je daar uitgebreide tutorials voor op SewNatural Workshops !


Nog een manier om je tricot randen af te werken lees je HIER

18 opmerkingen:

 1. Hoi, Ik heb nog eveen een vraagje. laat je het boordje dubbel als je het stikt. Of stik je een kant en vouw je het daarna weer dubbel? en stik je het daarna nog een keer.
  Zou je dat willen uitleggen? Dank je wel alvast. Groetjes Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marie, ik laat het boordje inderdaad dubbel zitten, als je hem hebt vastgestikt zitten dus de twee onafgewerkte zijkanten van de boord aan de binnenkant van het hemdje. Daarna stik je die op het hemdje vast.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de fijne duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor je goede uitleg! Vooral met jouw uitleg over de gebruikte steken ben ik erg blij!๐ŸŒธ๐Ÿ‘

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel! Ik probeer het zeker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi mooi helaas ben ik z'n leek dat ik het nog steeds niet begrijp๐Ÿ˜จ dus je neemt je boordje en je speld het op de goede kant van je hemdje,vaststellen dan naar binnen en nog eens vast stikken maar dan zie je toch langs de goede kant een stiksel, of vergis ik me .....ja daarom ikke Leek he
  Alvast bedankt voor je reactie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, de tweede keer stik je door op de goede kant van het hemdje en zie je een stiksel naast het boordje. Je kunt dus het best een garen nemen in de kleur van je kledingstuk. Ik gebruikte een tweelingnaald, als je goed kijkt zie je de stiksels lopen op de voorlaatste foto.

   Verwijderen
 6. Je hoeft de tricot niet schuin te knippen? Ik bedoel, schuin op de draadrichting? Soms kan een boord zo mal gaan draaien.. Hoe voorkom je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Ik heb een jurkje afgewerkt op deze manier (de halslijn) en ik was bang dat het boordje met een omtrek van 90% van de halsomtrek toch nog zou gaan lubberen, maar het is heel netjes geworden! Als beginner zijn jouw tutorials echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is die rechte tricotsteek? Staat die ook op alle machines?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is de meest basic stretch-steek. Degene die drie rechte steekjes op elkaar naait (twee vooruit, een achteruit). Waar de steek precies zit op je naaimachine is per machine verschillend.

   Verwijderen
 9. Hallo, Ik (beginner)heb nog een vraag. Na het stikken van de zijnaden, zigzag je de randen dan nog met een strech zigzag steek en zo ja, doe je dit dan door de 2 stoflagen samen ? Gebruik je dan een zigzagsteek met een grote wijdte?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat ik miste is dat het boordje dat je als afwerking gebruikt je in de rek aan het hemdje moet naaien om lubberen van de armsgaten en hals te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een fijne uitleg, heb nog wel 1 vraagje.... Hoe voorkom je het "omrollen" van het kledingstuk aan de zoom tijdens het dragen? Na het naaien ziet het er heel goed uit maar met dragen rolt zo'n klein zoompje op.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kun je de zoom breder maken, of misschien is het stiksel te strak of te los.

   Verwijderen
 12. Hallo Miekk, bij de hals haal ik altijd 25% van de langste van de bies eraf zodat het mooi valt en niet lubbert. Kan dit ook bij de armbies of valt dat niet mooi.

  BeantwoordenVerwijderen