18 juni 2014

DIY - Demonteer je Broek voor Hergebruik

Over slopen met Beleid! ;-)


Ik gebruik vaak Spijkerbroeken of andere Broeken om tassen, etui's of andere zakjes en hoesjes van te maken. Er zit nog zoveel goede stof aan, en soms ook zoveel goede herinneringen! En de stiksels en zakken zijn vaak erg leuk. Jammer dus om weg te gooien, ook als er een gat in zit. Je kunt er altijd nog wel wat mee doen!

Hier zie je hoe ik het fijn vind om mijn Broeken uit elkaar haal om ze te recyclen. 
Wat heb je nodig
• Een oude Jeans (mannen-jeans is het fijnst)  • Stofschaar  • Tornmesje


Stap-voor-stap
Begin met de lusjes (en eventueel het merk-label) op de tailleband. Als je de tailleband er netjes af wil halen moet je eerst de lusjes verwijderen. Torn de stiksels boven en onder los met het tornmesje.


Zijn alle lusjes eraf? Dan kun je de tailleband los gaan tornen! Haal het stiksel langs de bovenkant van de broek en de twee smalle zijkanten los, het bovenste stiksel kun je laten zitten.
> De tailleband eraf knippen kan ook, maar er zitten wel eens van die metalen nestels in de weg en dan krijg je veel stofverlies.

Knip de binnenbeen-naad uit de pijpen, dit kan meestal helemaal van links naar rechts. Knip daarna de kruisnaad achter en de gulp voor ook uit de broek. De rits van de gulp kun je ook lostornen om te hergebruiken. Knip de zomen onderaan de pijpen er ook af.
> Ik kies ervoor om de naden en zomen eraf te knippen, je kunt ze ook los tornen als je veel tijd en zin hebt! ;-)


Je hebt nu twee flinke lappen jeans-stof over, met een voor- en een achterzak er nog in. Op deze manier maak ik van elke broekspijp een Tas. De tailleband kan voor één van die Tassen als hengsel(s) dienen.


En hier zie je alle onderdelen die je hebt als je een Broek op deze manier demonteert. Veel materiaal voor hergebruik en een paar stofrestjes. Wat je allemaal kunt doen met je oude spijkerbroek zie je op dit Pinterest Bord9 opmerkingen:

 1. wow ! jij demonteert ze echt wel vakkundig ! en gisteren ben k - weeral - door 1 van mijn jeansen gegaan ... Het was voor mij evident dat ik ze zou gaan recycleren maar met deze handleiding tot afbraak gaat dat nog veel efficienter lukken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tips, ziet er overzichtelijk uit.

  Groetjes, Janny.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te zien hoe je dat doet. 1 probleempje bij mij: ik draag meestal mijn spijkerbroeken totdat ze aan de achterkant helemaal versleten zijn;).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @In 15 minuten; stuur je ze mij dan op? Kapot, verfvlekken maakt niet uit! Ik verwerk ze weer.
  Of je kunt ze ook naar Lease a Jeans opsturen, worden ze ook weer gerecycled...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maakte laatst ook een tas van een oude spijkerbroek (berichtje van 13 maart op mijn blog) en zag vandaag op de blog Villa Lisa ook een prachtig exemplaar. Ik heb zin om er weer snel eens een spijkerbroek te gaan 'verbouwen' tot iets anders. Ben door jou en Villa Lisa helemaal geïnspireerd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tjonge, ik wist niet dat dat ook met beleid kon! Ik zet (vaak zonder na te denken) de schaar erin en baal er dan achteraf van dat ik sommige stukjes niet wat netter heb bewaard. Wie weet leer ik hier iets van! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de uitleg ,weer wat geleerd .
  Ga het eens gauw proberen een tas maken.
  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt de boord en lussen er ook aan laten en als bovenkant van de tas te laten fungeren. Er kan zelfs een rits in genaaid worden met daaraan de voering.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi, goed idee! Waar kan ik het resultaat vinden, is er een link? Groetjes Stella

  BeantwoordenVerwijderen