1 juli 2014

Tutorials: netjes Applicaties opnaaienNaai je een simpele Tas, dan krijgt hij gelijk een heel ander uiterlijk als je de voorkant wat 'Pimpt'. Dat kan heel eenvoudig, bijvoorbeeld door er een Applicatie op te naaien. Applicaties kun je kant en klaar kopen, of zelf maken van stof. 

Naai de applicatie op het voorpand vóórdat je de Tas in elkaar zet. Hoe je dat netjes doet lees je hier!

Een Applicatie kan zo eenvoudig en zo ingewikkeld als je wil. Het plaatje in dit voorbeeld heeft veel bochten, maar is uit maar één stof opgebouwd. Je kunt het zo gek en bont maken als je zelf wil en mooi vindt!Stap-voor-stap
Zoek een mooi plaatje uit, teken het over op papier of print het uit en knip het netjes uit. Leg je mal ondersteboven op de papieren kant van Vliesofix (dit is een dubbelzijdig plak vlieseline, heel handig bij het maken van applicaties). 


Knip het vliesofix uit,  ruim om je tekening heen, en strijk het op de achterkant van de stof die de applicatie gaat worden (de foto links is een beetje onduidelijk, sorry!). Je legt het vliesofix met de papieren kant naar boven en strijkt er gewoon direct met je strijkijzer overheen. Het vliesofix plakt nu aan je stof.
Knip het plaatje uit de stof (laat het papier nog op de stof zitten). Gebruik een papierschaar! Je hebt nu een mooi plaatje van stof, klaar om te gebruiken als applicatie.


Pulk het papier van de achterkant van je plaatje af, de plaklaag van het vliesofix komt nu tevoorschijn. Leg het plaatje op het voorpand van je Tas (of ergens anders waar je een applicatie wil). Leg voorzichtig een vochtige (thee)doek over het plaatje heen en pers een paar seconden met je strijkijzer op de plaats waar het plaatje ligt.
Strijk niet heen en weer! Is je plaatje groot, til dan steeds je strijkijzer op en pers het plaatje stukje voor stukje vast op de stof eronder. 
Laat de stof goed drogen.


Als de stof met de applicatie goed droog is, kun je hem gaan vastnaaien. Dat kun je doen met een rechte steek, op ongeveer 2mm van de rand van het plaatje. Door het vliesofix zal de stof van de applicatie niet zo gauw gaan rafelen. Ik vind het mooier om de randen af te werken met een zigzag-steek. Hier lees je wat tips!

Gebruik het liefst garen in een bijpassende kleur, stel je naaimachine in op een steekbreedte van ongeveer 3 en een steeklengte van 0,5 (ik zet hem tussen de 1 en de knoopsgat-stand). 

Begin met zigzaggen op een hoekpunt (bij dit voorbeeld zou dat linksboven kunnen zijn, maar het maakt niet echt uit waar je begint).
Naai rustig en volg de lijnen van het plaatje met de naald, zodat de naald steeds aan de rechterkant vlak langs de stof van de applicatie gaat.


Tips voor het naaien van hoeken
Soms lukt het niet om scherpe bochten te halen door de stof langzaam mee te draaien tijdens het naaien.  Of je moet de hoek om. Je zult dan de stof handmatig moeten bijdraaien. Doe dit altijd met de naald in de stof en het naaivoetje omhoog! Hier wat tips, zodat er geen gaten in je zigzag-stiksel ontstaan:
- Bij een scherpe bolle bocht: draai de stof bij, met de naald in de stof aan de rechter kant
- Bij een scherpe holle bocht: draai de stof bij, met de naald in de stof aan de linker kant
- Bij een buiten hoek (op de foto hieronder rechts): zigzag door tot je bij de hoek bent, zorg dat de naald aan de rechterkant zit, zet de naald in de stof, doe het naaivoetje omhoog, draai de stof 90 graden, doe het naaivoetje weer omlaag en naai verder. Je naait na de hoek dus een stukje over de zigzag van voor de hoek heen.
- Bij een binnen hoek (op de foto hieronder links, en op de foto hierboven): zigzag een stukje door tot voorbij de hoek, zorg dat je naald in de linker positie zit en in de stof zit, doe het naaivoetje omhoog, draai de stof 90 graden, doe het naaivoetje weer omlaag en naai verder. Nu naai je dus ook voor en na de hoek een stukje over elkaar heen.


Ben je helemaal rond, werk de draad dan af. Het meest netjes is om niet over het begin van het stiksel heen te naaien, maar om de draden lang af te knippen, met een naald naar de achterkant van de stof te brengen en er een knoopje in te leggen.
Zo wordt je applicatie netjes!
Je bent nu klaar, ga verder met het in elkaar zetten van de Tas.


Download hier het plaatje van de Naaimachine-Applicatie
Klik op het plaatje zodat hij groot wordt, sla hem op op je computer en print hem uit


TIP: nog een manier om je Tas te 'pimpen' is door de stof te bedrukken met textielverf. Hoe je dat doet lees je HIER > >

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Deze week is het Tote Bag Week op de Blog! Elke dag zie je een tutorial, tips & tricks of inspiratie om je eigen Shopper te naaien. Ik ga hierbij uit van het Basispatroon Keerbare Shopper. Een veelzijdig patroon die je met wat aanpassingen of een andere stofkeuze zo omtovert tot jouw unieke exemplaar!
Veel plezier!
Heb je vragen of wil je je Tas laten zien? Mail me dan op info@sewnatural.eu

1 opmerking: