22 oktober 2014

DIY - AppelSjaal HakenDe AppelSjaal waar ik mee bezig was is klaar! En ik beloofde een Tutorial, dus die lees je hieronder ;-)

Het werd een ColSjaal, maar als je wilt kun je op dezelfde manier ook een gewone Sjaal haken. Gewoon door op en neer te haken in plaats van in het rond.
Veel haak-plezier!

(Hulp nodig met de steken? Lees de Haaklessen voor Beginners nog eens na!)
Nodig
• Drie kleuren garen, geschikt voor een haaknaald maat 4,5
• Haaknaald maat 4,5, schaar & stopnaald

Stap-voor-stap
Begin met blauw en start met het opzetten van een ketting van lossen. Neem een getal dat deelbaar is door 3 (ik nam 210 lossen).
Sluit de ketting van lossen tot een ring door een halve vaste te haken in de 1e losse.
Toer 1: haak twee lossen (is het 1e halve stokje) en haak nu in elke losse een half stokje. Eindig de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin.
Toer 2: haak twee lossen en haak een half stokje in elke steek van de vorige toer. Eindig de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin van de toer, doe dit alvast met rood!


Toer 3: Haak 2 lossen, haak een cluster van 3 stokjes in dezelfde steek als de halve vaste waarmee je de vorige toer eindigde. Haak 2 lossen, sla 2 steken van de vorige toer over, haak een cluster van 4 stokjes in de volgende steek. Ga zo door tot je toer af is, je eindigt met 2 lossen.
Sluit de toer met een halve vaste bovenin het 1e cluster, doe dit alvast met je groene garen.
Een cluster haken: haak vier stokjes (of 3 zoals het 1e cluster van de toer), die je net niet helemaal afmaakt. De laatste keer draad doorhalen sla je over, zodat er steeds een extra lus op je haaknaald blijft. Als je 5 lussen op je haaknaald hebt, haal je de draad door alle 5 de lussen en heb je een cluster gehaakt.


Toer 4: haak 4 lossen (is een stokje plus een losse) en haak een stokje in het 1e cluster van de vorige toer. Haak nu in elk volgend cluster een stokje, een losse en een stokje. Eindig de toer met een halve vaste in de 3e losse van het begin, doe dit alvast met blauw.


Toer 5: haak 2 lossen (is een half stokje). Haak 2 halve stokjes in de brede opening tussen 2 stokjes van de vorige toer (tussen de blaadjes van de appel), haak 1 half stokje in de smalle opening tussen de 2 stokjes van de vorige toer. Op de foto hierboven zie je hoe dat eruit ziet. Ga zo door tot de hele toer af is, eindig met een halve vaste in de 2e losse van het begin.


Herhaal toer 2 t/m 5 totdat je 5 rijen met appeltjes gemaakt hebt. De Sjaal kan natuurlijk ook breder of smaller worden als je dat wilt! Eindig de Sjaal met een toer van halve vasten helemaal rondom, voor wat extra stevigheid en werk alle loshangende draadjes weg.

En klaar is je ColSjaal! Ik ben benieuwd of jij er ook een gaat haken en ik zie er graag een foto van.
Als er vragen of onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag, zo vaak schrijf ik nou ook weer geen haakpatronen uit ;-)


© By MiekK - Marieke / For personal use only

12 opmerkingen:

 1. Zeer goed gedaan! Echt wel zeer vrolijke kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tweede poging: Dit is echt fantastisch, ik ga om haakwol! Ik zat al te wachten op de tutorial, je bent erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat is hij leuk geworden! Dankjewel voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De appelsjaal is heel mooi dank U voor de goede uitleg groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ohh dank je wel, ik vind hem echt héél leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geïnspireerd!
  http://huis-tuin-co.blogspot.be/2016/12/tutkoorden-voor-de-babyboom.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoeveel bolletjes wol heb je hiervoor nodig, per kleur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je met 1 bol per kleur wel uit moet komen. Ik gebruikte restjes van de Zeeman, dat zijn meestal wel grote bollen, maar je hebt daar niet veel van nodig.

   Verwijderen