22 oktober 2011

Recycle-Het-Zelf: Vlaggenslinger van Tassen & Tafelkleden

Heb je ook wel eens een tas, shopper of tafelkleed van (dik) plastic of tafelzeil? Ze hebben vaak mooie kleuren en motieven, maar ze gaan ook redelijk snel kapot. En dat is jammer!
Dus bewaar ze en maak er een vrolijke vlaggenslinger van!


Zo doe je dat!


Wat heb je nodig:
• Oude, kapotte plastic (zeil) Tafelkleden, Tassen of Shoppers
• A4 papier, balpen, lineaal & schaar
• Biaisband van 2 cm breed (3m) & bijpassend garen
• Naaimachine

Stap 1: Patroon Maken
Neem het A4-papier en vouw het in de lengte dubbel. Trek een lijn van links onder (waar de vouw zit) naar rechts boven (waar geen vouw zit) en knip de driehoek uit. 
Vouw je driehoek open en je hebt het patroon voor een vlaggetje!

Stap 2: Plastic Knippen
Knip alle gescheurde stukken van je tassen en tafelkleden af. Knip de zijnaden van de tassen open, tot je allemaal mooie, platte stukken plastic over hebt.
Trek het patroon over op de achterkant van je stukken plastic/ zeil met balpen. Knip je plastic vlaggetjes uit, tot je er 22 hebt.

Stap 3: Vlaggen Naaien
Leg steeds 2 vlaggen op elkaar, met de bedrukte kanten aan de buitenkant. Naai de schuine kanten vast, vlak naast de rand. Je hebt nu 11 dubbelzijdige vlaggen.

Stap 4: Biaisband Strijken
Neem een klosje biaisband van 2 cm breed en 3 meter lang. Strijk het over de gehele lengte dubbel.

Stap 5: Slinger Naaien
Begin aan één kant van je biaisband de open kant dicht te naaien, vlak langs de rand. Steek er na 15 cm een vlaggetje tussen. Naai verder en naai  steeds een vlag mee, met 5 cm tussen twee vlaggen. Naai zo je hele biaisband dicht, tot je aan het einde bent. Als het goed is, heb je aan het uiteinde nog 15 cm biaisband over.

En je slinger is klaar!

Heb je ook iets gemaakt met één van mijn tutorials? ik vind het heel leuk om je resultaat te zien! Plaats een foto in de Made with MiekK's Tutorials Flickr Group, of op het prikbord van de By MiekK Pagina op Facebook!

12 opmerkingen:

 1. Wat weer een goed idee ...... ik ga het zeker onthouden ......... fijne avond ...

  Groetssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 2. grandios idee! Heb het wel eens gemaakt met tijdschriften maar dit houdt net iets langer!! knufzz...peebee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed idee! Ik had net een paar tassen waarvan ik dacht... wat moet ik daar nou weer mee? En met een verjaardag die eraan komt: perfecte timing!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er erg leuk uit, en ook nog eens makkelijk te maken. Tip om te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet je Miekk, dit is een super idee maar ik naai het biaisband altijd anders bij mijn vlaggen en kleding.. Als ik het op jouw manier doe, ga ik altijd scheef. Ik heb er het volgende op gevonden. Ik vouw de biaisband open en leg de goede opengevouwen kant op de goede kant vlag, zo leg ik alle vlaggen er strak tegenaan. Aan het einde van de slinger vouw ik de biaisband dubbel en neem een voetje van de naaimachine waarmee je kort op de kant kan naaien. Vervolgens naai ik er nog een keer overheen. De eerste stiklijn verdwijnt in de plooi en de twee stiklijn is keurig recht.
  Begrijp je het nog? Ik zal er eens een tuto van maken als mijn give away wordt geproduceerd. Doe je ook nog mee, je kan een 'hoe toepasselink' een vlaggenlijn winnen!
  Groetjes Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Mamanon: zo doe ik het ook met het afwerken van naden!
  Maar bij een slinger, als je het biaisband goed dubbel strijkt, gaat het eigenlijk altijd goed op mijn manier ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Serieus, ik zat vandaag nog te denken wat ik met al die tassen moet! Ik kreeg er gister namelijk weer één bij C1000, was een babypakket. Ik gooi ze nooit weg en heb er inmiddels al een hele partij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt ook een speciaal biaisbandvoetje bij veel naaimachines zitten. In België werd me verteld: het lijkt op een frietzakje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer een heel leuk idee!! Ik wilde ook de facebook pagina bezoeken maar kan hem niet vinden. Onder de bijgeplaatste link zit hij namelijk niet... :(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed dat ik hier nog eens kom kijken,ben ook bezig met een vlaggenlijn en moet er nog het biaislint aan maken,deze manier gaat veel sneller dan wat ik in gedachten had.

  BeantwoordenVerwijderen