13 november 2011

No Impact Week - Einde

De laatste dag van onze No Impact Week alweer!
En wat hebben we allemaal geleerd? Best veel eigenlijk..
Hier onder een verslagje van de week, met leerpunten, openbaringen en open deuren..
1. Minder Consumeren
Geen nieuwe dingen kopen, alleen maar voedsel. Dat is bij ons eigenlijk nooit zo'n probleem, dus ook niet echt een uitdaging. Als iets kapot is wordt het gerepareerd of gerecycled.
Zoals de pyjamabroek van Manlief, die een scheur had en die een mooi lapje kreeg:

Toch kochten we deze week een paar dingen:
• Ik kocht een broodtrommel, want dat scheelt een hoop zakjes (schande dat ik er nog geen had!!!)
• Manlief kocht een overhemd dat hij tegenkwam in de supermarkt, afgeprijsd voor 6 euro.. Oke, da's ook geen geld natuurlijk.
• En we kochten twee Pieten-Mutsjes voor de jongens. Op het laatste moment, anders had ik ze natuurlijk zelf gemaakt..

2. Afval
Zo weinig mogelijk afval produceren was de uitdaging.
Afval scheiden deden we zowiezo al: papier, plastic, glas, GFT, chemisch afval en de rest gaat in de prullenbak. Geen probleem dus.
Maar boodschappen doen zonder dingen te kopen die in een verpakking zitten? Dat lijkt gewoon onmogelijk! Dat is een heel gepuzzel en een hele nieuwe Way of Life. Daar moeten we nog even op studeren..

3. Vervoer
Gebruik de auto niet, ook dit is geen probleem voor ons! Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en boodschappen en Thijmen naar school brengen doe ik lopend. Alles zit dan ook lekker in de buurt, dus dat maakt het makkelijk. 
Manlief gaat naar zijn werk met de trein en fietst naar het station. De auto gebruiken we eigenlijk alleen als we naar familie gaan of als we veel mee moeten nemen. Deze hele week hebben we hem niet aangeraakt, maar dat gebeurd wel vaker een hele week!

4. Voedsel
Biologisch, lokaal en van het seizoen: dat moest het eten zijn deze week. Wij doen de boodschappen altijd bij de plaatselijke Albert Heijn en dat was deze week ook zo. En ik heb het écht geprobeerd (en de AH doet ook écht wel zijn best) maar het valt niet mee om No Impact boodschappen te doen in de supermarkt. Ik werd er zelfs een beetje chagrijnig van..
Dus, daar kunnen we nog een hop verbeteren.
Wat wél lukte was minder vlees eten. Deze week aten we maar 2x vlees, normaal is het andersom :-)

5. Energie
Zo min mogelijk energie verbruiken, toch best moeilijk! Ik mocht deze week van mezelf maar één uur per dag op de laptop, alleen tv kijken als ik écht iets wilde zien, minder radio luisteren, termostaat lager en er gingen kaarsjes aan ipv lampen. Verder dacht ik slim te zijn door 's nachts te wassen, maar dat bleek alleen minder geld te kosten en evenveel energie. Beetje naïef van mij ;-) !!
Bijkomend voordeel: door minder afleiding van laptop en tv heb ik lekker veel nieuwe dingen voor de SHOP gemaakt (handschoenen staan nog niet online..)!


6. Water
Zo min mogelijk water gebruiken, best moeilijk met kleine kinderen! Maar we deden ons best: zo kort mogelijk douchen, kraan uit tijdens het inzepen en kouder douchen. Allen volle wasmachine en vaatwasser aanzetten deden we natuurlijk al en een waterbesparende doorspoelknop op de wc hebben we ook.

7. Doe iets goeds
Afval oprapen dat je tegenkomt op straat, kleine moeite om even op te rapen. Geven aan collectes, doen we ook altijd. En we hebben vandaag de grote boom in mijn moeder's tuin gesnoeid voor haar, ook een goede daad!

8. Zondag Rustdag
Waar we ons vandaag eigenlijk niet aan hielden, maar wat wel een goed streven is. Even helemaal niks doen, even alle apparaten uit, gewoon even een lekker dagje met het gezin. Zou dat eens lukken hier in huis?

Conclusies
Wat een goed experiment was het, we zijn weer even met onze neus op de feiten gedrukt! Ik vond het een erg nuttige week!
We zijn op de goede weg vind ik zelf, maar dat waren we ook al wel. Maar het kan beter! We hebben deze week weer een aantal tips & tricks bijgeleerd die we er zeker in houden!
Op het gebied van Boodschappen, Energie & Water kan er nog veel verbeterd worden. We zijn ons ervan bewust en dat is al het halve werk!

En hoe was jullie No Impact Week? Jullie hebben toch wel allemaal meegedaan hè ;-)
En anders volgend jaar hoor!

8 opmerkingen:

 1. Afval is inderdaad een enorm moeilijk punt! Wat voedsel betreft, eten we alleen groenten en fruit van biologische oorsprong en volgens het seizoen, maar alleen lokaal vind ikzelf te ver gaan...
  En vlees verminderd, dat lees ik altijd graag! :-) Hopelijk hebben jullie een paar geweldige vegetarische gerechtjes uitgeprobeerd, zodat het niet alleen een impactverlagende maar ook een smakelijke week was ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn te lezen dat het leuk was! Als ik eerlijk ben leef ik door het jaar heen behoorlijk no-impact maar hebben wij ook een aantal nare gewoontes die wèl veel impact hebben. Wat misschien een leuk idee is; af en toe 'de boer op': er zijn net buiten jullie stad ook vast wel boeren die hun producten verkopen, en dat is voor de jongens ook altijd leuk!
  Oja, en vlees eten is niet altijd slecht hoor, als je maar goed let op de herkomst; waar ik woon is de grond zò schraal en zuur dat je er niets anders kan doen dan kerstbomen telen of arm gras dat alleen door koeien en schapen gegeten wordt. Vlees uit regenwoud-gebieden is wel slecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier leven we al best wel low impact (no impact lukt nog lang niet!) maar deze week niet anders dan anders. Ik zit ook altijd te dubben met het afvalprobleem. Wij drinken alleen in het weekend frisdrank maar dan vrijwel altijd uit statiegeldflessen en limonade uit metalen flessen die nadien bij het oud ijzer gaan. Zonder auto kan ik hier op het platteland echt niet maar probeer altijd wel ritten te combineren.
  Ondanks dat ik niet mee deed is het wel goed om er nu nog even extra bij stil te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij doen hier ook ons best ... vlees zoveel mogelijk bio ... en niet elke dag ... pak de
  fiets en zo weinig mogelijk de auto ... thermostaat op tijd om laag enz enz maar onze opgroeiende jongens willen nog wel eens heeeeeeeel lang douchen ... adapters in het stopcontact laten zitten enz enz nou ja wij doen ons best ....... groetssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed gedaan. Ik heb het gemist, volgend jaar misschien. Water is hier wel een punt, de kinderen gaan graag in bad. We hebben een abonnement op een groentepakket en dat zijn natuurlijk altijd seizoensgroenten en uit de buurt. Dat is wel een aanrader, brengt ook wat variatie in de maaltijden!
  Heb je met de hand genaaid of werkte je naaimachine op zonne-energie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het verpakkingsmateriaal van voedsel ook een van de moeilijkste punten. En 's nachts wassen is volgens mij ook groen, want het helpt de 'piek'vraag te reduceren, waardoor er overdag minder capaciteit nodig is om aan de vraag te voldoen. Dat komt omdat je energie niet kunt opslaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant Miek, maar energie kan echt wel opgeslagen worden hoor! dus ś nachts wassen is niet zoń goed idee vind ik, want er kan altijd iets gebeuren met elektriciteit of water.(gevaar) En vlees minderen is goed maar kids in de groei kunnen niet zonder, en als je het goede rundvlees of kip koopt is echt niet minder millieu.vriendelijk! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede punten! Herbruikbare Broodtrommel, waterflessen, koffiebekers zijn de makkelijkste en leukste manier om plastic te vermijden. Om verpakkingsmateriaal van voedsel te vermijden kun je kiezen voor een herbruikbare groente & fruit zak ipv de weggooi zakjes op groente & fruit afdeling.

  BeantwoordenVerwijderen