6 juni 2012

Naailes 2: De Naaimachine en hoe hij werkt

Deze naailes vind je in de Naailes Voor Beginners Workshop.

LEES VERDER > 

45 opmerkingen:

 1. voila, eerste bruikbare tip voor mij. Naald in de stof laten zitten bij het draaien! merci

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mag ik je aanvullen op het gebied van de naald? Kies de juiste naald bij de stof die je gebruikt. Steken overslaan kan namelijk ook komen door een verkeerde naald te gebruiken (een mismatch tussen stof en naald). Ik spreek uit ervaring, dat begrijp je ;)
  Geweldig dat je dit doet, trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in, heb ik zelf ook uit ervaring geleerd! ;) Ik zal het hierboven even aanvullen!

   Verwijderen
 3. O, wat een duidelijke omschrijving. Nu lijkt het allemaal heel simpel en logisch. Ik heb bijna de neiging om mijn naaimachine uit het stof te halen..... Het is alleen geen pfaff, dus ik ben bang dat ik nog niet ver kom. Ben benieuwd naar het vervolg en wie weet, trek ik ook de stoute schoenen aan en ga ik het eens proberen. Succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk uit naar de volgende lessen :) Meeste hiervan wist ik al, maar die naadwaarden zijn totaal nieuw!
  En ik me maar afvragen waarvoor die dingen daar toch zaten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even een opmerking ivm de draadspanning : bij het naaien van elastische stoffen is het wel aangewezen om de draadspanning te verlagen om een mooie naad te hebben. Naai je een elastische stof met de standaarddraadspanning dan 'lubbert' de naad meestal. Met de draadspanning op 2 doet dat probleem zich niet voor....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de aanvulling anoniem,
   Bij deze naailessen voor beginners ga ik alleen in op het naaien van katoen. Naaien van elastische stof laat ik nog even achterwegen, vandaar ook niks over draadspanning aanpassen, tricotnaalden etc!

   Verwijderen
 6. Tof tof!!! Zo'n leuke posts!
  Ik heb hetzelfde machien en mijn draadspanning stond op 4-5 van in 't begin; in de winkel zeiden ze dat dat het beste was maar met 3-4 gaat het dus ook, weet jij uit ondervinding :-) Handig om van anoniem hierboven te horen dat je met elastische stoffen de draadspanning best verlaagt! Zo ver ben ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb precies dezelfde naaimachien en in mijn boekje staat dat een spanning tussen 4 en 5 standaard is. Just saying ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jaaa, ik wil mee doen met jouw naailes! Je vraagt om het plaatje hiervan op mijn blog te zetten...hoe doe ik dat? (ben nieuw in blogland! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. he

  Echt heel erg leuk dit en duidelijke uitleg

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, wat een heldere en vooral uitgebreide uitleg! Mijn complimenten. Het valt niet mee om dingen die voor jezelf vanzelfsprekend zijn in een instructie voor een ander te zetten. Daar heb je volgens mij wel wat tijd in gestoken. Leuk om te lezen dat al die basisnaaimachines op dezelfde manier werken. (Ik heb zelf een Anker).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kijk al hard uit naar het eerste project! Je uitleg is echt heel duidelijk. handig, want de naaicursus die ik wou volgen zit vol, maar dankzij jou naailessen kan ik het gewoon op mezelf leren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helemaal tof deze lessen :) Ik had je logo al op m'n blog staan en heb al eens een tas gemaakt, ben nu bijna klaar met een prachtige driehoeksjaal maar wat lesjes kan ik zeker gebruiken want ik doe maar wat ... wat meer kennis is welkom dus ik zit zo'n beetje klaar voor het speldenkussen, komt u maar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jippie, voor deze 2de les ben ik al geslaagd... Deze NM al getest, zie mijn blogje van deze avond ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super leuke lessen!! Ik ga er ook mee beginnen. Staat al een tijdje op de planning maar er kwam gewoon niks uit m'n vingers. Maar.... In mijn volgende blog schrijf ik erover. (Bericht zal ergens in het weekend online komen) Kom eens een kijkje nemen.. :)

  Liefs Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wil een naaimachine aanschaffen, maar kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een electronisch voetpedaal en een gewoon voetpedaal?Wat is de meerwaarde van een electronisch voetpedaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gisteren kreeg ik het in men hoofd, creatief te beginnen met naaien. Deze les heb ik op men eigen al doorworsteld en vanavond ga ik het speldenhoesje eens maken ter test. Leuk zo om direct resultaat te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb net mijn eerste naaimachine gekocht. Een echt oudje ;) maar hij werkt tot nu toe fantastisch. Het enige is dat mijn onderdraad wel opgepikt wordt maar verder niet meer wil naaien. Enig idee waar dat aan kan liggen?!

  Je handleiding is trouwens super voor iemand die nog nooit genaaid heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou kunnen dat de onderdraad verkeerd zit, dat het spoeltje verkeerd om in de houder zit of dat er iets met de draadspanning is. Probeer alles nog eens van voor af aan in te rijgen, ik hoop dat het dan wel goed gaat!

   Verwijderen
 18. Leuke blog!
  Als ik naai en het draad hecht van beide kanten niet op het stof, wat doe ik dan fout( ik neem aan dat het voetje omlaag moet. Als ik dit doe dan zit het voetje super strak op het stof en loopt de naald vast. Het is een oud ding pfaff model 500 iets.. Ik heb hem gister weer aan de praat gekregen met wat losschroeven en olie..

  Groetjes linda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een GEWELDIGE blog. Ik ben helemaal mee! Afwas blijft staan, even verder lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ben ik blij dat ik je gevonden heb! Mijn dochter van 9 heeft een naaimachine gekregen van oma, en dan is het natuurlijk fijn als mama mee kan helpen. Ik krijg er zelfs plezier in, net een heleboel leuke stofjes gekocht.....wij gaan beginnen! Fijn dat je dit doet!

  Groeten Shirley, mama van Pleun

  BeantwoordenVerwijderen
 21. hey Marieke, ik ben superblij met je lessen hier, ik heb een naaimachine gekregen als kerstkadootje en ben op zoek gegaan naar workshops maar die bleken allemaal al weken op voorhand vol te zitten en zijn daarbij nog heel duur ook.Dus je bent mijn redder in nood ! Ik vind het fantastisch wat je hier doet...DANK JE WEL

  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Beste,
  Ik ben met volle moed begonnen maar ik heb een probleem. Mijn bovendraad draait vast in de spoel. Ik heb de spoel terug gestoken met de draad in de richting van de klok maar blijkbaar doe ik iets mis. Wat zou de oorzaak hievan kunnen zijn. Alvast nog veel succes met de toffe site!

  groetjes Vic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kunnen een paar dingen zijn: bovendraad verkeerd ingeregen, slechte kwaliteit garen, verkeerde draadspanning, botte naald of naald zit niet goed in de machine

   Verwijderen
 23. Leuke website. Ik heb al enige tijd een ongebruikte naaimachine, waarbij de onderdraad constant lussen maakte en daarbij één grote bende veroorzaakte, niet mee te naaien (vandaar ongebruikt). Ik vond op internet al iets over draadspanning maar dat was het niet (verandering van spanning veranderde niks).

  Nou had een vriendin van mijn moeder ernaar gekeken en die had het opgelost: de naald zat niet goed (te ver of niet ver genoeg) in de machine. Misschien kan dat ook in het rijtje erbij.

  Nu kan ik eindelijk gaan leren naaien! Mijn moeder naaide vroeger veel kleding voor mij dus die kan het me mooi leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga het erbij zetten! Dank je wel en veel plezier met leren naaien!

   Verwijderen
 24. jeeeej, ik wil al zo lang naaien! met de hand kan ik het ook goed, maar je snapt dat dat dus heeel erg lang duurt. k heb die machines nooit begrepen en nu gaater een wereld voor me open haha

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, ik volg je al een tijdje en had aan het quilt project mee willen doen, maar moest eerst weer eens naaien gaan.
  Ik begin nu maar gewoon bij het begin. Heb een Lewenstein machine en die is ietsjes anders dan die van jou, maar met het boekje erbij gaat het prima!
  Volgende keer ga ik les 3 doen.

  Groetjes, Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. haakster die gaat naaien8 mei 2013 om 18:02

  hallo ik ben 10 jaar en haak dat doe ik al een paar jaar dit kan ik ook aardig goed... ik ben gek op handwerken. mijn moeder kan heel goed naaien dus dat wou ik ook leren. ik ga zo meteen beginnen aan les 3 het speldenkussen. ik vind de naailes echt heel tof anders had ik het niet kunnen leren, want mijn moeder heeft het daar te druk voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bedankt alvast voor de handige tips :) ik moet na een jaar of tien maar weer eens beginnen bij t begin denk ik! Vanavond teststiksels en dan morgen...speldenkussen. Geloof dat ik die hard nodig heb, laat ze overal slingeren die dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dankjewel voor de uitleg! Juist fijn dat je ook de dingen die heel 'logisch' zijn toch expliceert. Alleen een heel vermoeiend lettertype :(

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mijn naaimachine is één grote mysterie heb ik door deze les gemerkt. Zonder een duidelijke handleiding zal ik enkel simpele steken kunnen maken. Maakt niet uit.. Dan maar opzoek naar een simpele naaimachine.

  Waar ik wel echt wat aan heb is de tip over het draaien met de naald in de stof. Kan nu mooie rechte hoeken naaien! Op naar de volgende les.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb een machine gevonden langs de weg. Hij werkt. :-) Nu nog leren hoe hij werkt. Bedankt voor deze uitleg! Ik vond de manual van de machine op internet. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo kan iemand mij misschien ook helpen, ik kan geen antwoord vinden op mijn vraag: Ik heb een oude machine en wil hem graag gebruiken, maar hij naait in de hoogste stand (4) alsof hij in stand 1 staat, dus de steken zitten veel te dicht op elkaar en ik begrijp niet hoe ik dit kan veranderen of moet ik hem dan laten repareren ? met vriendelijke groet, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou nog aan de draadspanning kunnen liggen, maar anders toch maar eens naar laten kijken!

   Verwijderen
 32. Hoe kies ik een goede maar eenvoudige naaimachine? Waar ik bijvoorbeeld ook broekspijpen goed op kan inkorten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dikke stoffen of meerdere lagen stof wil naaien dan zou ik voor een degelijke naaimachine gaan, eventueel tweedehands. In een naaimachinewinkel kunnen ze je goed adviseren! Wat ik goede merken vind: Pfaff (vooral wat oudere), Bernina, Brother en Janome

   Verwijderen
 33. Even een vraag als ervaren naaister. Ik wil iemand voor doen hoe een naaimachine werkt die zelf altijd heeft genaaid maar het door een geheugenverlies is kwijtgeraakt door een operatie. Alleen ik ben altijd andere naaimachines gewend geweest daardoor weet ik niet deze machine in te rijgen een Anker 55 OE. Wilt U mij helpen a.u.b

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi José, ik denk dat het type 550-E is. Je kunt de handleiding hier gratis downloaden: http://www.naaimachinehandleiding.nl/Anker-naaimachine-550-575-1550-1575

   Verwijderen
 34. Ik heb een probleempje. Bij het naaien gebeurt het bijna altijd dat t opeens lijkt alsof er heel veel draad genaaid word op een plekje en daarna terug normaal

  BeantwoordenVerwijderen