Het is deze week Dutch Sustainable Fashion Week (met als hoogtepunt vandaag de Dag van de Duurzaamheid), een week die in het teken staat van Duurzame kleding en accessoires. De organisatoren willen ons bewust maken van waar onze kleding vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Hoe worden de stoffen geproduceerd? Hoe gaat het eraan toe in de stoffen- en kledingproductie fabrieken? Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer kleding producenten die bewust omgaan met grondstoffen en met hun personeel! Op de website van de Dutch Sustainable Fashion Week lees je hier veel informatie over. Inspiring Stories, zoals ze zelf al zeggen!
En, hoe duurzaam is jouw garderobe eigenlijk? Hier lees je wat tips over hoe je zelf bewuster kunt omgaan met je kledingkast en accessoires. Misschien passen niet al deze tips bij jou, maar elke kleine verandering geeft al een groot resultaat als iedereen een beetje duurzamer wordt op één of meerdere punten!
1. Koop duurzame/ ecologische Mode
Koop je kleding bij winkels of ateliers die kleren maken met ecologische stoffen en die eerlijke productie belangrijk vinden. Sommige grotere winkelketens doen tegenwoordig steeds beter hun best om duurzamere grondstoffen te gebruiken en om hun productiemedewerkers fair trade te behandelen. Dat is al een hele stap vooruit! Er zijn ook een groot aantal webshops die uitsluitend ecologische kledingmerken verkopen. Een heleboel voorbeelden van waar je duurzame mode kunt vinden zie je handig bij elkaar op de sites van KoopDuurzameMode of Zusténebol, klik even door op de categorieën! Ook op Ma vie en Vert vind je een lijst met een heleboel eco (web)winkels.
2. Repareer
Kleding met een klein gaatje of vlekje kun je nog best repareren zodat het weer een tijdje mee kan. Bijvoorbeeld door er een lapje overheen te naaien, of over een vlekje heen te sjabloneren met textielverf. Bij gebreide vesten of truien kun je zelf een vormpje haken en die over het gat of de vlek naaien. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind en ziet de reparatie er gewoon uit als een versiering! Hier zie je voorbeelden.
Zelf niet zo handig? Dan zijn er ook nog ateliers die kleding voor je kunnen repareren.
Zelf niet zo handig? Dan zijn er ook nog ateliers die kleding voor je kunnen repareren.
3. Kringloop Winkel
Denk ook eens aan de kringloopwinkel als je kleding zoekt. Een kledingstuk, tas of schoenen die een ander niet meer passen of mooi vindt kan nog heel geschikt zijn voor jou! En soms zijn ze nog bijna nieuw zelfs. Er zijn ook tweedehands kledingwinkels die alleen maar merkkleding verkopen, of kijk voor tweedehands kleding eens rond op websites zoals Marktplaats.
4. Kleding ruilen
Goede kleding die je zelf niet meer past of draagt kun je naar de kringloop of Leger des Heils brengen, maar je kunt het ook ruilen met vriendinnen of familie. Er worden zelfs heuse kledingruil-parties georganiseerd, zoals bijvoorbeeld bij Little Green Dress. Dat is nog eens ontzettend gezellig ook!
5. Maak je kleding zelf
Zelf kleding maken hoeft niet moeilijk te zijn en is allang niet meer 'suf'. Met eenvoudige patronen en leuke stof behaal je al een heel leuk, uniek en origineel resultaat! Bij voorkeur natuurlijk van ecologische stoffen, maar denk ook eens aan stoffen van de kringloopwinkel.
Er zijn tegenwoordig weer een heleboel plaatsen waar je naailessen en workshops kunt volgen, ook in jouw buurt. En anders zijn er ook tijdschriften te vinden met patronen, of struin het internet eens af. Bijvoorbeeld op Pinterest
6. ReFashion je kleding
Maak zelf iets anders van de kleding die je niet meer draagt. Bijvoorbeeld een tas van je oude spijkerbroek, een bloesje voor jezelf van een oud heren-overhemd, een lapjes deken van restjes stof of kinderkleding van oude broeken of t-shirts (daar heb je toch niet zoveel stof voor nodig!). Een leuk bijkomend voordeel is dat je de kleding waar je erg aan gehecht bent niet hoeft weg te doen als het niet meer past, geef het een tweede leven!
Soms wordt kleding met een kleine verandering alweer helemaal leuk. Naai bijvoorbeeld andere knopen of een applicatie op een vest of jas en hij is weer als nieuw!
7. Koop bewust
Denk goed na over wat je wil dragen en kopen. Kies voor kleding die je écht mooi vindt, waarvan je weet dat je ze vaak aan zal doen en waar je echt blij mee bent. Basics zijn een goede keuze, die zijn minder gevoelig voor modetrends en voor je eigen veranderende smaak. En kies dan ook gelijk voor kleren van goede kwaliteit, die gaan langer mee.
8. Doe je toch iets weg?
Breng je kleding en ander textiel naar het Leger des Heils. Zij geven de kleding een nieuw leven door het te geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken, of het wordt hergebruikt of verkocht in hun ReShare Stores. Het geld dat het Leger des Heils verdient gaat naar goede doelen.
En jij?
Vind jij duurzaamheid in je kledingkast ook belangrijk? Ben je je ervan bewust waar je kleding vandaan komt, hoe hij gemaakt wordt en wat het onze planeet 'kost'? Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met (het kopen en wegdoen van) kleding!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten