14 september 2015

NaaiTechniek - Naaien met een TweelingNaaldMet een tweelingnaald naai je een prachtig, evenwijdig dubbel stiksel in één keer. Dit geeft je kledingstuk een mooi afgewerkte en professionele uitstraling. De stiksels aan de bovenkant lopen naast elkaar, maar aan de onderkant zie je een zigzagsteek. Hierdoor is je stiksel elastisch en dus ook heel geschikt om te gebruiken bij rekbare stoffen!

LEES VERDER >

18 opmerkingen:

 1. Wat ben ik blij om dit bericht tegen te komen. Ondanks al mijn "naaibijbels" kwam ik er maar niet aan uit en zeker niet nu ik een nieuw naaimachine heb. Bedankt voor uw uitleg !!

  Lieve groet, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd handig te weten, sla hem gelijk op in mijn favo X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg. Mij lukt het echter niet een zigzag aan de achterkant te krijgen. Ik krijg steeds grote lussen aan de achterzijde (ongeacht welke draadspanning). Uiteindelijk loopt alles vast en breekt ook de bovendraad. Ik heb geprobeerd op tricot en op katoen (op mijn naald staat alleen 80 en 4mm afstand, geen stof type).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien helpt het toch om een nieuwe tweelingnaald te kopen. De mijne is van Schmetz en er staat (op het doosje) dat het voor stretch is. Of anders proberen om de draden nog eens helemaal opnieuw in te rijgen, misschien zat daar wat verkeerd. Succes!

   Verwijderen
  2. Zou het kunnen dat je spoeltje verkeerd om zit?

   Verwijderen
  3. altijd dezelfde kwaliteit van naaigaren gebruiken zowel voor de bovendraden als die in het spoeltje onderaan (even dik - of dun)

   Verwijderen
 4. Ik heb moeite met de zigzag aan achterzijde. Het heeft te maken met de draadspanning. De bovendraad is aan de achterzijde te zien. Als ik de bovendraadspanning verhoog wordt de zigzag wel beter,maar dan trekt de stof tussen de twee stiksels aan de voorzijde bol. Ik zou denk ik de onderdraadspanning moeten veranderen,maar volgens mij kan dat niet bij mijn machine. Nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt inderdaad aan de onderspanning. Als die te veranderen is dan is dat door een klein schroefje op het spoelhuisje (waar je je spoeltje in stopt) losser of vaster te draaien. Ik hoop dat dat lukt!

   Verwijderen
 5. Hoi. Het gaat bij mij altijd goed met de tweelingzus tot deze keer. Het is een wat stuggere tricot. En de zoom krult heel erg om. Moet ik dan de spanning veranderen? Mvg Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kun je inderdaad eens mee experimenteren! En de naad die je net genaaid hebt gelijk goed plat persen.

   Verwijderen
 6. Wat is er mis als het na een paar keer dragen, de onderdraad los komt? Is de spanning dan niet goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou de onderspanning te strak kunnen zijn ten opzichte van de bovenspanning.

   Verwijderen
 7. ik heb al wel wat genaaid met de tweelingnaald alleen hij breekt zo snel wat kan ik daar tegen doen? Heb er al 3 versleten de laatste paar weken. groetjes Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi, bij mij is dat ook zo dat de naald erg snel breekt, vanmorgen tot twee x toe, hetzelfde ingeregen, nieuwe tweelingnaald stretch voor tricot, en bij de dikkere gedeelten brak de steeds linkernaald van de tweelingnaald, vreemd!! Wat ou hier aan teo doen zijn....mvg Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi,
   Heb je ondertussen al een antwoord op je vraag?
   Ik heb ook steeds gebroken tweelingnaalden. Het is bij mij niet ongebruikelijk dat ik een nieuwe naald in een paar minuten alweer gebroken heb, terwijl mijn project niet eens af is.
   Zou graag tips willen dit te voorkomen.

   Verwijderen
  2. Het zou aan de draadspanning kunnen liggen! Het klinkt alsof die te strak staat.

   Verwijderen
 9. Vandaag voor het eerst met een tweelingnaald stretch van Schmetch genaaid en aan het einde van het eerste stiksel brak de rechternaald...zo jammer heeft iemand een idee wat er fout is gegaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Joehoe het is gelukt dank je wel voor de uitleg. Wat een uitvinding! Een t shirt jurkje korter gemaakt. Maar ik ga er vast meer gebruik van maken

  BeantwoordenVerwijderen