25 februari 2016

Het Bernadette Vest


Iets meer dan een maand geleden begon ik eraan en nu is hij klaar, mijn Bernadette Vest! Best snel gedaan, al zeg ik het zelf ;-)

Ik zag hier en daar op Instagram al een paar Bernadette's langskomen en het scheen een makkelijk patroon te zijn. En dat klopt! Redelijk rechte lappen, gebreid met dikke naalden in een tricot steek. Echt heel goed te doen!
Het patroon dat ik gebruikte kun je gratis downloaden via De BreiBoerderij.

Dus.. Ik breide mijn allereerste eigen vest, hoe cool is dat!
Ik gebruikte deze mooie bollen Katia Inca garen, van wol met acryl.
Met een leuk verlopend kleureffect in rood, oranje en grijs.
De boorden breide ik met naalden maat 10, de rest met maat 12.
Mijn dikke maat-12-rondbreinaald vond ik ook bij De BreiBoerderij.
Vandaar dat het zo lekker opschoot met die dikke naalden! ;-)


Het originele vest wordt gebreid met mohair, maar dat vond ik voor mezelf niet zo mooi. Ik gebruikte dus iets minder pluizend garen en gelukkig werd dat ook mooi. Mede door het kleurverloop denk ik.


Ik paste het patroon een beetje aan, de panden werden wat smaller en langer en ook de mouwen maakte ik wat langer. Ik ben redelijk lang en een dik vest dat tot aan mijn taille komt is natuurlijk nog steeds niet echt warm! Het vest komt nu tot net over mijn billen en in de mouwen kan ik lekker wegkruipen.


Het breien ging goed, af en toe een aantal naalden 's avonds en in het weekend en dan schoot ik gelijk weer een heel stuk op. Het enige nadeel vond ik het in elkaar naaien van de onderdelen. Dat was niet het leukste klusje, maarja nu hij klaar is ben ik blij!
De schouders en bovenkant van de mouwen naaide ik in elkaar met de matrassteek. Bij de zijnaden van de mouwen en de panden heb ik gesmokkeld, die heb ik aan elkaar gehaakt. ;-) Sttt, je ziet het wel een beetje maar dat ging veel sneller!


En hier het hele vest! Ik ga er misschien nog zakken op maken van het
restje garen dat ik over heb.
Geen lekker vest zonder zakken ;-)


23 opmerkingen:

 1. Hartstikke leuk geworden!
  Nu lekker genieten, het is nog vestenweer!
  Groeten, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi vest en leuk hoe je het hele "proces" hebt beschreven, zoals het aan elkaar falen, goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof! Ik kan helemaal niet breien, maar het lijkt me een mooi moment om het te gaan leren. Ik zie dat je rondbreinaalden gebruikt. Vind je dat leuk om mee te werken? Ik wil graag gaan breien in de trein als tijdverdrijf, en dan lijkt dit veel handiger dan priemen die in de oksel van mijn buur poken. Hoe lang neem je de kabel tussenin?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap!! Ik heb er eentje voor kerst gekregen in mohair. Ik word er gek van. Overal verlies ik haartjes, lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het is wel een zalig model dus doe het wel vaak aan :-)

   Verwijderen
 5. Oh, echt mooi!! Veel mooier dan die pastelkleurige die ik al veel zag! Echt practhtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie Bernadette! Daar zal je heel veel plezier aan beleven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel leuk! Inspirerend. En zo snel inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw wat leuk. En je hebt het gedaan, een kledingstuk gebreid! Ik heb het patroon ook, maar ik twijfel nog of ik het aandurf

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi! Prachtige kleur en het is een leuk model. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om mooi te zijn toch?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps en ik had hem ook langer en smaller gemaakt dan het originele model, net iets mooier...

   Verwijderen
 10. Tof gedaan en je gaat dat met veel kunnen combineren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk vest! Daar zul je veel plezier van hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het heeeel cool en ik vind je vest nog cooler!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi! Staat ook nog op mijn lijstje, maar zal nog even moeten wachten vrees ik. Persoonlijk vind ik jouw garenkeuze veel mooier dan de pluizige soorten.

  Fijn weekend, liefs Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel leuk vest, en zo snel al klaar! Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. prachtig! Ik zou er ook zo graag eentje hebben, en een zelfgemaakte is natuurlijk het allermooist. Ik ben niet zo'n goede breister maar je motiveert me om er toch aan te beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een heerlijk vest! Echt gaaf om zoiets voor jezelf te maken. Ik heb het tot nu toe nog niet aangedurfd om een kledingstuk voor mezelf te haken of breien, de pasvorm vind ik toch wel heel lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je vest is heel mooi en zal goed warm zijn groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Erg mooi, hoeveel bollen had je nodig hiervan?

  BeantwoordenVerwijderen