21 april 2016

DIY - Een Riem van StofZoals je gister kon zien maakte ik de Riem bij mijn nieuwe Jurkje ook zelf. Gewoon, omdat ik geen bijpassende riem had ;-)

En het is een heel makkelijk snel-klaar project, dus waarom ook niet! Ik maakte deze Riem uit een strook donkerblauwe ribcord stof.
Maar je kunt hem eigenlijk uit alle niet-rekbare stoffen maken. Ook leuk om bijvoorbeeld je stofrestjes te gebruiken voor een Patchwork-Riem!

Hier zie je hoe jij ook een Riem van Stof kunt maken. Veel plezier!
Wat heb je nodig
- Een strook stof van ± 110 cm lang, de breedte hangt af van je gesp: meet de binnenkant van de gesp, doe dit getal maal 2 en tel er 2cm naadwaarde bij. Neem een niet te dunne en niet te dikke stof. Dun katoen kun je eventueel verstevigen met vlieseline
- Een mooie gesp, of twee D-ringen
- Potlood, stofschaar, strijkplank & strijkijzer
- Naaimachine & bijpassend garen

Werkwijze
Leg de strook stof in de lengte dubbel, met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Speld de open zijkant op elkaar.
Als je een puntig uiteinde aan je riem wil, teken dan met potlood een punt op één van de smalle uiteinden van de stof. Begin 1cm van de open zijkant en blijf ook 1cm van het smalle uiteinde, teken een punt van ongeveer 5cm hoog


Naai nu de lange zijkanten van de strook op elkaar met een naad van 1cm. Het ene smalle uiteinde laat je open, op het andere smalle uiteinde naai je over je potlood strepen heen zodat er een punt ontstaat. De stof rondom de punt knip je bij.


Nu volgt er een geduld-werkje: keer de stof met de goede kant naar buiten via het smalle uiteinde dat je open liet. Dit kan m.b.v. een breinaald, of met een speciaal hulpstokje dat bestaat om linten binnenstebuiten te keren (en die ik zelf niet heb, dus ik deed het op de pruts-manier). Duw de punt en de zijkanten van de stof goed naar buiten en strijk de stof plat.
Stik de stof helemaal rondom door, op een paar mm van de zijkant.


Werk het smalle uiteinde van de riem dat open is eventueel af met een zigzag-steek. Zoals je hieronder ziet liet ik de zelfkant van de stof eraan zitten zodat het uiteinde van mijn stof niet rafelt.
Vouw dit uiteinde nu om het middelste stukje van de gesp en naai het uiteinde vast op de riem, zo dicht mogelijk bij de gesp.


En je Riem is klaar!
Zo makkelijk en snel klaar dat je er eentje zou maken in elke kleur ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten