12 juni 2016

Easy Quilt SewAlong Dag 3: De QuiltSandwich MakenHallo allemaal! Het is weer tijd voor de volgende les in de Quilt SewAlong.
Als het goed is zitten de vierkantjes voor de voorkant van je Quilt allemaal aan elkaar, hoe je dat netjes kunt doen zag je in de vorige les.

Vandaag gaan we de laagjes van de Quilt op elkaar bevestigen. Dat doen we eerst tijdelijk, door ze op elkaar te spelden, dit heet ook wel de 'QuiltSandwich'. Als je dat netjes gedaan hebt ben je klaar voor het echte werk, het doorstikken van de Quilt!

Het is een heel precies en belangrijk klusje, neem er dus echt even de tijd voor.
Veel plezier!
Wat je nodig hebt
Verzamel eerst de spullen die je nodig hebt:
• De bovenkant van je Quilt, dus de patchwork lap met een grootte van 80 x 100 cm (zoals je ziet gebruik ik deze keer een andere lap, met stofpakket groen, ik maak twee dekentjes :-) )
• Een lap katoen van ± 100 x 110 cm voor de achterkant (dus een stukje groter dan de lap van de voorkant)
Quiltvoering, ook een stuk van ± 100 x 110 cm
• Schilderstape & veiligheidsspelden
• Een schone vloer

Zorg dat de lappen stof gewassen en gestreken zijn. De quiltvoering kun je ook voorwassen, maar dat hoeft niet persee. Lees goed in het wasvoorschrift hoe je de voering moet wassen.

De lagen stof aan elkaar bevestigen
Het is belangrijk dat de lagen stof en de voering superstrak op elkaar komen te liggen, om bobbels tijdens het doorstikken te voorkomen. Dat doe je als volgt:

Neem de lap stof voor de achterkant en leg hem op de vloer. Plak hem vast op de vloer met schilderstape. Plak eerst de stof in het midden van elke zijkant vast, trek de stof goed strak. Plak nu het midden van de boven- en onderkant vast, trek weer goed strak. Werk nu vanuit het midden naar de hoeken toe en plak de rest van de lap ook strak gespannen aan de vloer.


Nu de lap helemaal strak ligt leg je de quiltvoering er bovenop. Strijk die met je handen helemaal plat, vanuit het midden naar de zijkanten en de hoeken.


Daar bovenop leg je je patchwork voorkant. Ook die strijk je met je handen helemaal plat, vanuit het midden naar de zijkanten en hoeken.


Nu alles mooi plat op elkaar ligt ga je de lagen op elkaar fixeren. Dit doe je zodat je straks bij het doorstikken de stoffen op elkaar kunt naaien zonder dat ze verschuiven en zonder dat er bobbels en plooien in de stoffen komen.
Het bevestigen van de stoffen op elkaar doe je met veiligheidsspelden (je kunt ook rijgen, of een speciale fixeer-spray gebruiken). Veiligheidsspelden met één gebogen kant zijn daarbij handig, die komen weer wat makkelijker naar boven tijdens het spelden.


Het spelden van de lagen stof op elkaar doe je vanuit het midden naar de zijkanten.
• Speld de eerste speld in het middelpunt van de quilt
• Bevestig daarna steeds verder naar buiten toe steeds een veiligheidsspeld, waarbij je met je handen de stof steeds naar buiten toe strak strijkt
• Gebruik veel spelden, zodat de stoffen overal goed aan elkaar vast zitten


Ga door tot je de hele bovenkant van de quilt hebt gehad. Je Quilt is nu klaar om door te stikken! Dat doen we de volgende keer.* * *

Doe je mee met de Easy Quilt Sew Along? We maken een Quilt met een bovenkant van vierkante lapjes en een achterkant uit één stof. 
Ik leg stap voor stap uit hoe je de Quilt maakt, heel eenvoudig en speciaal voor beginners.

Dus neem een aantal mooie stofjes en maak er je eigen unieke LappenDeken van!
BewarenBewarenBewaren

4 opmerkingen:

  1. ah wat handig! Ik heb het met gewone spelden gedaan en die glijden er wel eens uit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn eerste quilt heb ik glad uitgespreid over de tafel en toen gespeld. Dat ging ook wel. Ik had alleen niet zoveel spelden gebruikt, maar eentje per vierkant. Dat was duidelijk te weinig...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit wordt een klus (!) voor vanavond :) Bedankt voor de uitleg weer.

    BeantwoordenVerwijderen