2 november 2016

Boek Review: Haakspiratie - Haken combineren met naaienHet is alweer een paar maanden geleden dat het boek Haakspiratie uitkwam, maar nu eindelijk mijn Review! Ik was erg benieuwd naar het nieuwe en eerste boek van Janneke Assink (bekend van de blog Jip by Jan).
Zij houdt net als ik van haken én naaien en deze twee technieken combineert ze in haar boek. Dat is weer eens wat anders dan de talloze haakboeken die er al zijn!

Het boek ziet er prachtig uit en heeft een hele herkenbare Jip by Jan stijl met vooral zoete kleurtjes en een afwisseling van stoere en lieve creaties.

Hier lees je mijn review over het boek.
In het Boek
Haakspiratie begint met een basisuitleg over naaien en haken. Hierbij is de haakuitleg wat uitgebreider. De uitleg over naaien gaat vooral over de gebruikte termen, de uitleg over haken gaat wel wat dieper in op hoe je de gebruikte steken precies maakt.
Na deze korte uitleg volgen de patronen, het zijn er ongeveer 20, vooral leuke spulletjes voor in huis maar ook een tas, een sjaal en een poncho. Bij sommige patronen haak of naai je alleen, maar bij de meeste patronen combineer je beide technieken.


De Patronen
Janneke kan leuk schrijven en beschrijft de patronen in haar eigen woorden, dus niet te technisch. Elk patroon wordt vergezeld van schematische tekeningen en een stap-voor-stap beschrijving. Ook geeft Janneke af en toe nog wat extra tips & tricks


De patronen wisselen van snel-klaar en eenvoudig tot wat ingewikkelder en groter. Zo is het schattige speldenkussen-kopje dat je hieronder ziet zo gemaakt, net als bijvoorbeeld de gehaakte onderzetters of het speldenboekje. Maar er staan ook dekens, kussen en de gevoerde Wiebertas hierboven in die wat meer tijd en moeite kosten.


De ontwerpen zijn stuk voor stuk voorzien van veel details, leuke randjes, bolletjes, bloemetjes of bijzondere haaksteken. Dit maakt ze uniek en geeft je de kans om je creatie aan te passen aan je eigen smaak en stijl. Of hier en daar wat te vereenvoudigen.


De Omslagsjaal maakte ik zelf al uit het boek, die zag je laatst al voorbijkomen hier op de Blog. De mijne werd een exemplaar in iets stoerdere kleuren en mijn gekleurde rand lijkt op ananassen ;-)
Het patroon was goed te volgen, de gekleurde rand was wel wat ingewikkeld en haakte ik naar eigen inzicht. Daar is niks van te zien, toch?
Ik draag hem heel vaak!


Conclusie
Haakspiratie is een veelzijdig boek met voor elk wat wils. Er staan makkelijke en moeilijkere projecten in. Sommige haakpatronen zien er erg ingewikkeld uit, maar met goed lezen en wat haakervaring in the pocket kom je er wel uit. De naaiprojecten zijn heel eenvoudig en erg geschikt voor beginnende naaisters. Als je nog helemaal niet kunt naaien dan staan de basisbeginselen niet in dit boek, de basissteken van het haken daarentegen staan wel uitgelegd.
Sommige patronen, zoals een krukhoes, poncho, kussens en onderzetters staan ook al in vele andere haakboeken, maar de ontwerpen uit dit boek zijn dan wel weer heel eigen en uniek.
Ook leuk is het dat sommige basispatronen worden gebruikt in meerdere ontwerpen, zo kun je goed zien hoe je met één patroon kunt variëren.
Informatie
• Titel: Haakspiratie - Haken combineren met naaien
• Auteur: Janneke Assink
• ISBN: 9789043919012
• Paperback
• Uitgeverij: Kosmos
• Verkrijgbaar bij Boekenwereld.com
Dit is een gesponsord bericht, ik kreeg het boek toegestuurd van de uitgeverij. Maar alles wat ik opschreef was mijn eigen mening!

3 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een leuk boek! Vooral de combi haken en naaien is weer eens wat anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er een tof boek uit voor onder de kerstboom :-))

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig dat jij iets meer vertelt over dit boek. Zo aan jouw foto's te zien is het niet alleen een veelzijdig boek, maar ook een mooi boek. Jouw omslagdoek is moi en je laat hiermee zien daat de patronen ook met andere kleuren een mooi resultaat geven.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen