21 januari 2015

Make your own Wardrobe


De afgelopen weken was op TV de serie 'De Slag om de Klerewereld' te zien. Een driedelige documentaire over de wantoestanden in de textiel- en kledingindustrie. Dat maakte erg veel indruk op mij (en ManLief)! 
Ik piekerde er een tijdje over en besloot toen om te proberen geen kleding meer te kopen voor mijzelf (en het liefst ook niet voor de rest van het gezin).
Ik piekerde nog even verder en kon me eigenlijk al niet meer helemaal herinneren wanneer ik überhaupt voor het laatst iets voor mezelf kocht. Nieuwe laarzen een paar maanden geleden, en drie paar nieuwe sokken bij de Hema, en een hele tijd geleden volgens mij een basis-shirt-met-lange-mouwen-voor-ergens-onder. Dat was het wel zo'n beetje, goed bezig dus al! ;-)

Maar goed, mijn plannen dus.. Geen nieuwe kleding meer kopen betekent kleding zelf maken en her-maken, en tweedehands kleding kopen. Waarvan kleding zelf maken natuurlijk de leukste optie is.
Met zelf kleding maken ben ik iets meer dan een jaar geleden al begonnen. Wie mij ook volgt op SewNatural Blog weet dat ik vorig jaar een Kleding Challenge hield, waarbij ik elke maand een kledingstuk ontwierp en maakte naar mijn eigen maat. Je kunt dat HIER teruglezen.


Het was een leerzaam project, maar ook érg tijdrovend. Niet haalbaar om mee door te gaan kwam ik zelf ook achter. Er zijn wel een paar bruikbare patronen uit gekomen waar ik mee verder kan als ik zelf mijn kleding blijf naaien, maar verder zal ik kiezen voor de 'makkelijke weg' en bestaande naaipatronen gebruiken. 

Op zolder heb ik nog een stapel oude Knipmodes en Burda Boekjes bewaard. Niet mijn favoriete naaiboekjes en ik maakte er dan ook nog nooit wat uit. Maar ik zal er toch eens doorheen bladeren op zoek naar iets bruikbaars.


Eind vorig jaar ontdekte ik het (redelijk) nieuwe naaitijdschrift La Maison Victor en ik was gelijk fan! De kleding en de vormgeving van het blad zijn allebei prachtig. Van die boekjes heb ik er ook al twee klaarliggen, plus een los patroon. En mijn handen jeuken om te beginnen, met als eerste de Harlequin Dress :-)

Op naar een Handmade Wardrobe dus! Toen ik mijn Plannen vertelde op Instagram kreeg ik gelijk een heleboel leuke reacties. Ook van dames die met dezelfde Plannen rondliepen. Er werd zelfs voorgesteld om er een heuse Sew-Along van te maken. Dat zou nog eens leuk en gezellig zijn, om samen kleding te naaien en onze maaksels en vorderingen met elkaar te kunnen delen!


14 opmerkingen:

 1. Waar heb je die patronen/tijdschriften gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijdschriften gewoon bij de kantoorboekhandel, los patroon (en tijdschriften trouwens ook) via hun website: http://www.lamaisonvictor.com/nl

   Verwijderen
 2. Hee grappig, ik koop ook geen kleding meer en heb besloten de lappen van zolder nu eindelijk eens op te maken dit jaar. Dit in het kader van mijn 'genoeg is genoeg challenge'. Vorige week heb ik ook mijn eerste La maison Victor gekocht. Heel aardig. Weer eens wat anders dan Burdastyle en Knipmode...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De aandacht voor deze problematiek door tv-programma's is heel goed voor de bewustwording van de consument. Geen klediing meer kopen is een nobel streven, maar is ook niet goed voor de bevolking daar, dan hebben ze minder of geen werk meer en dus geen inkomsten. Dit soort veranderingen gaan geleidelijk. Gelukkig staan grote afnemers hiervoor steeds meer open en is er een begin gemaakt.

  Wat ik erg jammer vind is, dat consumenten denken dat als ze duurdere kleding kopen deze ook duurzamer is. Geloof dat alsjeblieft niet. Over het algemeen besteden zij meer aan de materialen en de bewerking, mar niet aan de maakkosten. Ik ben zelf in dergelijke fabrieken geweest en heb de dure merken daar gewoon zien liggen.

  Groeten van Juffrouw Mier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook één van de conclusies van De Slag om de Klerewereld, dus daar ben ik me bewust van! En ik snap dat het niet haalbaar is dat de hele westerse wereld geen nieuwe kleding meer koopt. Maar áls ik dan eens nieuwe kleding moet kopen, dan wel eco/ fair trade!

   Verwijderen
 4. Wat een goed initiatief! Bewuste keuzes maken begint bij jezelf en is een super voorbeeld voor de komende generatie; goed voorbeeld doet volgen!
  Die sew along klinkt goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hetzelfde idee hier! Ik kocht ook al heel wat bij de kringloop, en soms ook hele leuke lappen, tafelkleden etc. Deze moeten dit jaar ook maar eens worden omgetoverd! Ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap vaan je om al jouw kleding voortaan zelf te maken. Goed om over de uitwassen van de kledingindustrie na te denken en zelf keuzes te maken.
  Zelf ben ik op zoek naar shops waar met 100% zekerheid eerlijke stoffen en eerlijk gefabriceerde kleding wordt verkocht liefs ook nog duurzaam.
  Want kopen we allemaal geen kleding meer uit de Asiatische (en andere) landen, dan helpen we mee aan een volgend probleem. En van veel stoffen die her en der worden verkocht is ook onduidelijk hoe eerlijk en duurzaam die zijn gemaakt.
  Helaas is zelf naaien van heel mijn garderobe ook geen haalbare kaart. Natuurlijk vind ik het knap dat mensen zoals jij dat wel kunnen en doen. Daar heb ik echt respect voor.

  Veel naaiplezier, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeuj, nog iemand die zijn eigen garderobe wilt maken! Dat is al jaren mijn grote droom. Als er een sewalong van gaat komen, volg ik zeker mee. Of ik ook effectief ga kunnen meenaaien is een ander paar mouwen. Mijn kleerkast is nu al een hele tijd 'minimaal' en ik zou echt graag beginnen opbouwen maar ik geraak maar niet aan het naaien, zucht. Ik ben wel een trui aan het breien, dat is ook al iets.
  Als ik ooit door mijn stoffenvoorraad heen geraak, ga ik ook beginnen uitkijken naar fairtrade stoffen. Hm, en fairtrade wol, daar zou ik ook eens naar op zoek moeten gaan....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat een uitdaging! Het lijkt me erg gaaf, maar wel moeilijk om helemaal geen kleding meer te kopen. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Interessant, ik ga de serie bekijken! Vraag me ook altijd af hoe in de wereld die goedkope kleding kan... Hoewel ik me ook afvraag of duur dan per se beter is (ben bang van niet). En voor als je zelf wilt maken: hoe weet je of de stoffen die je koopt op een eerlijke manier zijn geproduceerd? Zijn daar ook keurmerken voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janneke, nee de duurdere kleding is vaak inderdaad ook door kinderhandjes in elkaar genaaid en gemaakt van niet-biologische-stoffen. Als je stoffen koopt met bijvoorbeeld het gots-keurmerk dan weet je zeker dat ze van biologisch katoen zijn én eerlijk en veilig worden geproduceerd (ik verkoop ze in mijn sewnatural shop ;-) )

   Verwijderen
 10. Zoveel leuke reacties! Volgens mij kan die sew along er echt wel komen hoor! :)

  BeantwoordenVerwijderen