25 februari 2015

Een opgeruimde KledingKast


Een maand geleden besloot ik om voor mezelf (en liefst ook voor de rest van het gezin) geen nieuwe kleding meer te kopen, maar alles zelf te maken (of te kringlopen). 
En ongeveer tegelijkertijd las ik een paar blogs over het minimaliseren van je kledingkast-inhoud. Zoals HIER en HIER. Het doel is om de inhoud van je kledingkast eens goed uit te mesten, weg te doen of te recycleren wat je niet meer draagt, en hem daarna te vullen met kleding die je écht graag draagt en die past bij je lijf en je persoonlijkheid. Kwaliteit boven kwantiteit dus.
Dat lijkt me nou eens erg nuttig om te doen, en helemaal passend bij mijn Duurzame Doelen!
Een kijkje in mijn kledingkast
Ahum, dit is de inhoud van mijn kledingkast…
Ik heb niet superveel kleding en ben zeker geen shopaholic. Het meeste wat hier te zien is heb ik echt al jaren en jaren opgespaard. Veel is dan ook versleten, niet meer hip, te wijd of te kort en het merendeel draag ik eigenlijk nooit. En dan dateert het ook nog eens een beetje uit mijn grijze-muizen-periode. Veel donkere en saaie kleuren, veilig en onopvallend. En dat past niet meer helemaal bij me op dit moment. Ik wil meer kleur! Erg nodig om deze boel eens goed uit te mesten, zoals ik al zei ;-)


Hoe ik het dan wel wil
Op Pinterest heb ik een Bord waarop ik plaatjes verzamel van kleding die ik leuk vind. Wat niet wil zeggen dat ik alles aan zou trekken wat je hierop tegenkomt. Maar zo krijg ik een beetje een idee van mijn eigen smaak en stijl. En dat is handig als ik op zoek ga naar naaipatronen en stoffen voor de kleding die ik wil maken!
Hoog op de wensenlijst staan jurkjes met bloemenprint en een nieuwe jeans met wat wijder uitlopende pijpen. Omdat mijn lievelings-jeans écht tot op de draad versleten en bijna doorzichtig is. Een goede jeans naaien lijkt me best lastig, als iemand daar een goed naaipatroon voor weet dan hoor ik het graag!


Tijd om eens flink te gaan opruimen dus. Oude en niet-passende kleding weggeven of hergebruiken, en de kledingkast vullen met mooie maaksels. Met een beetje geluk zien jullie binnenkort de na-foto van mijn kledingkast inhoud ;-)
De eerste twee kledingstukken staan al op de planning: een Harlequin Dress van blauwe bloemenstof, die ik vandaag op maat knipte, en een Lotta Skirt van deze grijze stof, met geel contrast.

8 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig voornemen! Ik denk ook vaak dat ik zoiets zou moeten doen, maar jouw aanpak maakt het wel een stuk concreter! Veel geluk ermee, ik ben benieuwd naar de naaisels en wie weet waag ik me ook wel eens aan zo'n herorganisatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had precies hetzelfde idee! Maar nog even wachten totdat mn naaikamer klaar is. Ik heb bijna een jaar geleden gezegd een jaar geen kleding te kopen en alleen te maken. Maar nu mijn twee spijkerbroeken versleten zijn moet ik echt wat kleding gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed voornemen! Ik heb pas een patroon van Closet Case Patterns aangeschaft, dat lijkt me een mooi patroon van een jeans. Wel skinny, dus geen wijde pijp.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slim om het zo aan te pakken. De Harlequin Dress vind ik ook erg mooi, maar vanwege chronisch tijdgebrek nog niet aan toegekomen om te maken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een goed idee! En wat handig dat je zo handig bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goei plan! Ik deed dat onlangs ook: alles eruit halen. Heel verruimend! Dat er een Lotta skirt in de plaats zal komen vind ik natuurlijk wel een hele eer. Benieuwd naar het resultaat! M

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Marieke,

  Ik deed het als eens eerder een jaartje geen kleding kopen en erover geblogd. Ik neem sindsdien ieder jaar mijn kledingkast door maar afgelopen jaar is het een beetje in het water gevallen door gezondheidsproblemen, dus ik neem de uitdaging aan om er ook weer wat mee te gaan doen. De blogs over mijn vorige actie staan hier:

  https://djaktief.wordpress.com/2011/10/24/kleding-genoeg/ en
  https://djaktief.wordpress.com/2012/12/20/op-de-valreep/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo herkenbaar. In mijn kast zitten ook teveel kleren. Er zijn exemplaren bij die al 25 jaar oud zijn, maar ik kan er moeilijk afstand van doen. Soms zijn het mooie stofjes en een andere keer is het zo´n heerlijk huispak. Ik heb al jaren het plan om de oude T-shirts van mijn kinderen te recyclen. Veel kleren worden bij mij uiteindelijk omgetoverd tot tassen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen