5 maart 2015

Handmade Wardrobe: Harlequin Dress


Zoals ik laatst al zei wilde ik de Harlequin Dress van La Maison Victor gaan naaien. Een makkelijke jurk, eenvoudig patroon en zo klaar! De blauwe bloemetjesstof komt uit eigen webshop (helaas is hij inmiddels uitverkocht) en had ik al een tijdje gewassen en gestreken klaarliggen.

Ik tekende het patroon over (gewoon mijn eigen kledingmaat), knipte de stof en ging vol goede moed aan de slag. Toen het voor- en achterpand aan elkaar zaten deed ik de jurk even aan om hem te passen en… ik hield twee rare flapjes over naast mijn heupen! ;-)
Verder vond ik de jurk te lang (hoewel ik zelf toch niet klein ben), de hals te hoog en bij de oksels zat hij ook een beetje gek. Zo jammer, daar ging mijn plan om 'even snel' een jurkje tussendoor te naaien!


Ik zette mijn schaar dus op een aantal plaatsen weer in de stof. De voorkant van de hals knipte ik ongeveer 5 cm dieper, de onderkant werd zo'n 10 cm korter en de rondingen bij de heupen 
knipte ik een beetje rechter.


Als laatste verandering naaide ik drie plooitjes op elke schouder, zodat de aangeknipte mouwtjes wat korter werden en de stof naast mijn oksels niet meer zo raar zat. De halsopening en mouwtjes werkte ik af met blauw biaisband met bloemetjes dat ik nog had liggen.Al met al ben ik wel tevreden met mijn jurkje. Maar het is wel jammer dat ik zoveel moest aanpassen aan het patroon! Dat maakt een eenvoudig jurkje toch een beetje minder eenvoudig ;-)
Nu ik weet hoe dit patroon past bij mijn lijf zijn toekomstige jurkjes gelukkig wel wat sneller genaaid. De volgende wordt er eentje van tricot, eens kijken hoe dat valt!
Ik ben benieuwd of jij dit jurkje ook gemaakt hebt en hoe de pasvorm was. Heb je ook dingen moeten aanpassen, of zat hij gelijk goed? En hopelijk heb je na mijn verhaal goede moed gekregen om je jurkje eventueel ook aan te passen!

22 opmerkingen:

 1. Grappig, dat ging bij mij echt net zo! Heb alleen de mouwen niet aangepast. De zijnaden aangepast zodat het mooi paste en ik er nog in kon komen ;) En hij kon inderdaad ook wat korter, anders werd het net een zak...ofzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk geworden! Dit is inderdaad altijd spannend bij een nieuw patroon, hoeveel moet je aanpassen...? Ik ben daarom ook een groot voorstander van meerdere jurkjes van een 'betrouwbaar' patroon ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind deze veel mooier dan het origineel. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aan deze jurk wilde ik ook binnenkort beginnen, maar ben nu gewaarschuwd, dank je! (Ben hier altijd wat bang voor als ik voor mijzelf iets ga maken, even snel, maar dan ga ik weer aanpassen dat het niet meer opgaat ; ) Maar na al die aanpassingen, zit de jurk je wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk stofje! En het kleedje is echt wel mooi geworden met de plooitjes op de schouder, dat geeft een extra touch. Het patroontje ligt ook al eventjes naar me te knipogen... Ik wou een versie in tricot maken, moet daar dringend eens aan beginnen. Ben benieuwd hoe het zal passen. Heb je dan geen rits moeten toevoegen voor de katoenen versie, of zit die in de zijnaad?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hem ook een tijdje geleden gemaakt:
  http://vanalleseizoenen.blogspot.co.uk/2014/09/primeur.html


  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooh, mooi geworden!! Ik vind de stof heel mooi. Ik heb een boek 'tunieken naaien' een daar staat een jurkje in dat er min of meer hetzelfde uitziet.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hé bah! Dat is dus waarom ik nog zo'n last heb van zelf kleding maken. Ben je net lekker op gang, past het patroon je niet.. Maar wat is het toch een leuk jurkje.. en wat een leuke combi zo ook in deze stof! Je hebt er weer een heerlijk kledingstuk bij! Top hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik had het jurkje gemaakt van dikke tricot, maar het was veel te ruim, de hals te hoog en te lang. Met allerlei aanpassingen is het wel goed gekomen, maar het is nog steeds niet mijn favoriete jurkje, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hmmm ik heb net deze week na lang aarzelen voor het eerst de Victor gekocht. Ik houd van goede pasvorm die ik ook al vaak mis bij de Knipmode; mouwen die niet goed vallen, rare plooien in het kruis, geen mooie taillering. Ik houd van Burda patronen ;-) Ik ga mij aan een simpel shirtje wagen om te kijken hoe deze is, kan mij niets mee mis gaan.
  Ik vind je jurkje wel mooi geworden, maar al dat geknutsel aan een patroon moet niet mogen voor een tijdschrift van 7,95 met een beperkt aantal patronen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooi geworden! Als je de foto op het patroon ziet, ziet het er nogthans heel goed uit hè. Moedig om het zo drastisch aan te passen - die moed ontbreekt mij meestal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik maakte deze vorige herfst, in een soort gespikkelde tweed: past perfect, ook de lengte is heel mooi. misschien is het patroon niet bedoeld voor een soepel katoentje?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je kleedje is heel mooi groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat fijn om dit te lezen. Bij mij op de naailes is een meisje deze jurk aan het maken. Ik ben benieuwd of zij ook dezelfde afwijkingen heeft in deze jurk. Wel mooi gemaakt en hij staat je goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Komt me zo bekend voor, als je denkt 'Dit gaat vlot (lees vlug) gaan' dan mispak je er soms aan.
  Maar eind goed, al goed! Die plooitjes op de mouwen vind ik wel een leuk idee.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die plooitjes op de schouders zijn super!

  BeantwoordenVerwijderen