14 juli 2016

Wat HaakTips voor het ZomerVestDank jullie wel allemaal voor de leuke reacties op mijn ZomerVestje! Hier en op sociale media :-)

Ik kreeg een aantal vragen over het vestje en ik hoorde van een aantal dames dat ze dit vest ook willen gaan haken. En omdat ik het zelf best een onduidelijk patroon vind en vooral bij het begin best moest puzzelen voordat ik doorhad hoe het moest, zal ik hier even wat tips geven voor als je het vestje ook wil maken op mijn manier. Kan ik gelijk de gekleurde strepen uitleggen.

Leuk als je ook een ZomerVestje gaat haken, veel plezier!
Het patroon
Het patroon dat ik als basis gebruikte is van Drops Design en vind je HIER
Ik maakte maat M, dus dat zal ik hier ook beschrijven. Voor andere maten moet je dus even goed zelf tellen en het aantal toeren en steken in de gaten houden.

Het Vestje
Je haakt vanaf de hals naar beneden het hele lijf van het vest, door heen en weer te haken. Je haakt het hele vest in stokjes, het eerste stokje van elke toer vervang je door 3 lossen.
- Haak het aantal lossen dat is aangegeven voor jouw maat
- 1e toer: haak steeds 4 stokjes, sla 1 steek over, 4 stokjes, etc. 
- Plaatst nu de steekmarkeerders: de eerste na het 8e stokje, dan steeds na 4 stokjes. Uiteindelijk houd je aan het einde van de toer weer 8 stokjes over.


Vanaf hier gaan we meerderen. Dit stuk van het patroon kwam ik eerst echt niet uit, maar het valt reuze mee! Wat ze bedoelen is dat je 6 keer meerdert elke 2e toer (dus toer 2, 4, 6, 8, 10 en 12) en daarna nog 2 keer elke 4e toer (dus toer 16 en 20).
Dus:
- 2e toer: meerder deze toer door 2 stokjes te haken in elk stokje vlak vóór de steekmarkeerder
- 3e toer: haak een stokje in elk stokje van de vorige toer
- 4e toer: meerder deze toer weer door 2 stokjes in 1 stokje te haken ter hoogte van de steekmarkeerders
Probeer een beetje gelijkmatig te meerderen door niet steeds op dezelfde plek te meerderen, maar steeds vlak voor of na de steekmarkeerders.


Op deze plek ben ik begonnen met de gekleurde strepen. De eerste en laatste 6 steken van elke toer haakte ik in mijn hoofdkleur, dat is namelijk de knoopsluiting van het vest.
- 5e toer (groen): sla 1 stokje over, haak 3 stokjes in 1 stokje van de vorige toer, sla 2 stokjes over, haak 3 stokjes in 1 stokje van de vorige toer, sla 2 stokjes over, etc.
- 6e toer (grijs): haak 1 stokje in elk stokje van de vorige toer, maar meerder weer zoals hierboven beschreven
- 7e toer a (lime): haak een vaste tussen 2 stokjes van de vorige toer (eindig na een stokje, anders kom je niet uit met het aantal steken)
- 7e toer b (kaki): haak een half stokje in elke steek van de vorige toer
  (toer 7 a en b samen is even hoog als een stokje)
- 8e toer: haak 2 stokjes, 1 losse, sla 1 steek van de vorige toer over, haak 4 stokjes, 1 losse, sla 1 steek over, haak 2 stokjes, etc. Let op: als je de 4 stokjes haakt, haak je de middelste 2 in één stokje van de vorige toer, dit is namelijk een meerderings-toer

Ik hoop dat deze foto de steken van de gekleurde strepen een beetje verduidelijkt:


Haak verder in je hoofdkleur t/m toer 20, waarbij je dus nog meerdert in toer 10, 12, 16 en 20
- 21e toer: meerder deze toer nog 7 steken, op gevoel, gelijkmatig over de toer maar niet in de eerste en laatste 6 steken.

Nu is het tijd om de gaten voor de mouwen te maken.
- 22e toer: haak een stokje in de eerste 40 steken van de vorige toer, haak 8 lossen, sla 56 steken over, haak een stokje in de volgende 67 steken, haak 8 lossen, sla weer 56 steken over en haak een stokje in de laatste 40 steken die over zijn.
- 23e toer: haak een stokje in elke steek van de vorige toer
- 24e toer: haak een stokje in de eerste 6 stokjes van de vorige toer, haak 1 losse, sla 3 steken over, haak 3 stokjes in de volgende steek, haak 1 losse, sla 3 steken over, etc. Je eindigt weer met een stokje in de laatste 6 steken van de vorige toer.

Haak de volgende toeren steeds 3 stokjes in elke losse-opening en daarna een losse.
Ter hoogte van 10, 17 en 24 cm vanaf de oksel meerder je door in één losse-opening *3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes* te haken. Doe dit in de 10e losse-opening aan de linker of rechter kant van het werk, wissel hierbij af.


Pas het vest af en toe, als je bijna tevreden bent met de lengte dan haak je weer de gekleurde strepen. Op dezelfde manier als bij de hals, maar dan zonder te meerderen.
Als laatste haak je dan nog 4 toeren van alleen maar stokjes in de hoofdkleur.


De armsgaten werk je als volgt af:
Tel vanaf het middelste punt onder de oksel 20 steken naar links en rechts (dat zijn 4 lossen en 16 stokjes), plaats op die punten een steekmarkeerder.
Haak vanaf midden onder de oksel een vaste in elke steek, maar tussen de steekmarkeerders haak je steeds 2 steken samen, 1 steek gewoon, 2 steken samen, etc. Als je de 2e steekmarkeerder bereikt ga je weer verder met gewoon een vaste in elke steek.
Als laatste haak je nog een toer met vasten rondom het armsgat, maar dan zonder te minderen.


Werk alle draadjes weg, naai op regelmatige afstand 6 knopen op de voorbies en 
je ZomerVestje is klaar!
Veel haakplezier, en ik ben benieuwd hou jouw Vestje geworden is :-)

9 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je duidelijke beschrijving.
  En het aantal bolletjes? Weet je dat ook nog?
  Alvast bedankt voor je antwoord. Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor jouw tips! Mijn ervaring met patronen van Drops is ook dat de omschrijving vaak heel lastig te snappen is.
  Fijn dat jij voor dit patroon het wiel hebt uitgevonden!
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zalig zo een uitleg, daar kan ik dadelijk mee beginnen . Lieve

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb ik mijn hoofd gebroken over de patroonbeschrijving en wat heb ik al een stuk gehaakt....tot ongeveer dezelfde conclusie gekomen inmiddels, maar nu ik deze blog lees valt het kwartje helemaal! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk vestje! Hoeveel garen is hiervoor gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen