22 november 2016

Patroon Hack 2 - van Legging naar JoggingbroekHallo allemaal! Vandaag zie je alweer een Patroon Hack voor het Legging Naaipatroon. Deze keer lees je hoe je met hetzelfde patroon ook een Joggingbroek kunt maken.
Fijn, zo'n veelzijdig basispatroon!

Ik laat zien hoe je je patroon aanpast en hoe je de aangepaste stofdelen knipt, met een beknopte beschrijving over het in elkaar naaien. Ik maak een Joggingbroek met zakken, maar wil je een makkelijkere broek maken dan laat je de zakken gewoon weg.

Veel plezier!
Nodig
- Een naaipatroon voor een Legging (b.v. naaipatroon Een Legging op Maat)
- Stift/ potlood
- Patroonpapier
- Papierschaar, stofschaar
- Kopspelden
- Liniaal/ zoommaatje
- Joggingstof
- Boordstof, elkastiek van 5 cm breed
- Naaimachine, bijpassend garen & naaigerei


Patroon aanpassen
• Neem je Legging Naaipatroon, trek een lijn op je patroon, vanuit het midden van de onderkant loodrecht naar boven, knip je patroondeel door over deze lijn. Je hebt nu een voor- en achterpand.
• Let op: neem eventueel eerst je patroondeel over op een nieuw stuk patroonpapier als je je naaipatroon niet wil verknippen.
• Knip aan de kant van de buitenbeen-naad van het voorpand de vorm van een zak-ingang uit je patroondeel. Knip ook de twee andere onderdelen voor de zakken uit patroonpapier.
 TIP een uitgebreide fotobeschrijving over het toevoegen van zakken aan je naaipatroon vind je HIER


Stof knippen
• Speld de patroondelen op dubbelgevouwen stof, netjes naast elkaar met minimaal 6 cm tussen de patroondelen.
• Teken boven, onder en aan de buitenkanten 1 cm naadwaarden, teken tussen de patroondelen (de rechte stukken) 3 cm naadwaarde. Bij de zak-ingang teken je ook 1 cm naadwaarde.
• Teken rondom de zak-onderdelen 1 cm naadwaarde. 
 TIP je kunt het kleinste zak-deel ook uit een dunnere stof knippen, ik gebruik daarvoor meestal een restlapje katoen.
• Knip de stofdelen uit. 


Knip verder de boordstof op maat. Knip 2 enkelboorden en 1 tailleboord van alledrie 12 cm hoog, de lengte die je nodig hebt kun je uitrekenen door je stofdelen op te meten. Lees een uitgebreide uitleg daarover nog eens HIER na (even naar beneden scrollen).

De broek in elkaar naaien
Naai eerst de zijzakken van de broek, zoals in Deze Tutorial.
Daarna gaat het in elkaar naaien van de broek hetzelfde als bij de Pyjamabroek waarvan je de Patroon Hack vorige week kon lezen.

TIP Wil je geen enkelboorden naaien, maak de broekspijpen aan de onderkant dan iets wijder en knip een paar cm extra stof aan de onderkant om de pijpen om te kunnen zomen.

Veel plezier met je Joggingbroek! Ik vind het altijd leuk om je resultaat te zien.
Mijn exemplaar zie je binnenkort!

1 opmerking: