30 december 2016

QuiltCursus 2017 - OefenProjectVoor de komende QuiltCursus leek het me leuk om een Oefen Project met jullie te delen. Als je nog twijfelt of je meedoet, of als je wil weten of het wat voor je is als beginnende naaister, kun je hiermee een beetje oefenen.

Je ziet wat voor technieken we gaan gebruiken, hoe je je naaimachine instelt, wat je nodig hebt en hoe een QuiltCursus PDF beschrijving eruit zou kunnen zien.

Veel plezier! En misschien zie ik je binnenkort bij de 'echte' QuiltCursus :-)

Wat heb je nodig
• Katoenen stof, 4 verschillende kleuren/ motieven (voorgewassen en gestreken)
• Bijpassend naaigaren
• Stofschaar of rolmes met snijmat
• (Quilt)liniaal en scherp potlood
• Strijkijzer en strijkplank
• Naaimachine met dunne naald voor katoen (maat 70-80)
• Eventueel kopspelden

Stof Knippen of snijden
(De kleuren zijn de stoffen uit dit voorbeeld)
• Knip 1 vierkant van 21 x 21 cm (blauwe printstof)
• Knip 4 vierkanten van 11 x 11 cm (wit)
• Knip de volgende vierkanten van 12 x 12 cm: 4 x wit, 2 x zwart en 2 x blauw

Algemeen
• Alle naden worden genaaid met een naadwaarde van 5mm. Wat ik zelf handig vind om te doen is met mijn naaivoetje de zijkant van de stof volgen, zie foto. Zo weet ik dat ik gelijkmatig naai. Omdat de naadwaarde op die manier méér wordt dan 5mm (nl ± 7mm), moet ik de naald een stukje opschuiven naar rechts. Daarvoor zit er een wieltje bovenop mijn naaimachine, dat ik in mijn geval 6 klikjes moet verdraaien. Dat is op jouw naaimachine waarschijnlijk anders! Oefen even op een proeflapje hoe jij het handigst een naad van 5mm kunt naaien.
• Naai met een steekafstand van 2.


Werkbeschrijving voor het OefenProject

De driehoeken maken
De driehoeken die we gaan maken heten 'Half Square Triangles', driehoeken die eruit zien als een half vierkant dus. Twee driehoeken samen vormen een vierkant.
Je maakt ze als volgt:
Neem de vierkanten van 12 x 12 cm. Leg steeds een gekleurd vierkant op een wit vierkant (goede kanten van de stof op elkaar, spelden hoeft niet persee). Teken met potlood een diagonaal op het bovenste vierkant en naai een stiksel op 5mm links en rechts van deze lijn. 
Teken eventueel een hulplijntje op 5mm links en rechts van de diagonale lijn, zodat je daar overheen kunt naaien of volg anders de algemene beschrijving hierboven over het naaien van een naad van 5mm.


Knip of snij de diagonaal door, tussen de twee stiksels in. Vouw de stof open, je ziet dat er een vierkant ontstaat.
Strijk de naden op de achterkant plat in de richting van de donkerste stof. Op deze manier krijg je 8 ‘half square triangle’ vierkanten. Ik maakte er 4 met een blauwe driehoek en 4 met een zwarte. Deze vierkanten zijn 11 x 11 cm groot.


Het oefenlapje in elkaar naaien
Leg steeds een vierkant met een blauwe hoek op een vierkant met een zwarte hoek (goede kanten van de stof op elkaar). Zorg ervoor dat de witte driehoeken precies op elkaar liggen en naai één witte zijkant op elkaar met een naad van 5mm. Strijk de naden op de achterkant open, je hebt nu vier rechthoeken die er zo uitzien:


Neem twee van deze rechthoeken en naai er links en rechts een wit vierkant aan vast. Strijk de naden op de achterkant plat richting de witte vierkanten.


Naai de andere twee rechthoeken aan het grootste vierkant vast, een links en een rechts. Zorg dat de witte punten naar binnen wijzen. Strijk de naden plat in de richting van het grote vierkant.

Als laatste naai je de drie lapjes aan elkaar. Speld de lapjes met de witte vierkantjes aan de bovenkant en onderkant van het grootste lapje vast. Zorg weer dat de witte punten naar het grote vierkant wijzen. Zorg ook dat je de naden van de lapjes netjes op elkaar speld voor een mooi resultaat.
Als je de naden genaaid hebt, strijk je ze op de achterkant open.


Je oefen project is klaar! Een lapje met een ster, van 40 x 40 cm groot.
Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om een mini-quilt van te maken die je gebruikt als placemat, of verwerk hem in een tas of kussen!
Doe je mee met de Online QuiltCursus 2017?
De StofPakketten (incl naaipatronen) óf de losse naaipatronen vind je bij SewNatural.

Nieuws over de QuiltCursus en foto's van de deelneemsters zie je op Facebook.
Inschrijven voor de nieuwsbrief kan HIER.

7 opmerkingen:

 1. prachtig,zal volgende week eens proberen :-). fijn eindejaar en een gezond 2017

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga het zo eens uitproberen of het wat voor me is? Kun je ongeveer zeggen hoeveel ik van elke kleur nodig hb

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de hand van bovengenoemde afmetingen kun je uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Dat is niet veel, als je wat stofrestjes hebt liggen is dat waarschijnlijk al goed!

   Verwijderen
 3. Hallo, hebt u een idee waar ik een goeie lat kan aankopen?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat elke hobbywinkel of winkel met naaibenodigdheden ze wel heeft.

   Verwijderen
 4. Mijn oefenproject is klaar, goed gelukt.
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oefenproject is ook klaar!! Ik vind het heel leuk om te doen, maar ben niet zo tevreden van de hoekjes. Ze zijn niet allemaal even mooi

  BeantwoordenVerwijderen