16 juni 2015

Sorbetto Top - Panden NaaienGoedemorgen allemaal!
We gaan weer verder met de Sorbetto Top!

De vorige keer naaiden we de coupenaden en de plooi op de voorkant, vandaag gaan we het voor- en achterpand aan elkaar naaien. De Top begint al goed vorm te krijgen!

De patroondelen waren al inclusief naad, de naadwaarde waarmee je gaat naaien is 5/8 inch. Dit komt overeen met ruim 1,5 cm. Normaal naai ik met een naad van 1 cm, dus dit is een bredere naad dan ikzelf gewend ben. Houdt deze breedte toch aan, anders klopt de pasvorm niet meer!
Je kunt de naad na het naaien eventueel bijknippen tot 1cm breed.
Haal het patroonblad van je achterpand af en naai als eerste een stiksel vlak langs de halslijn, zoals je dat ook bij het voorpand hebt gedaan. Nu zijn de panden allebei klaar en gaan we ze aan elkaar stikken.

Eerst naai je de schoudernaden:
• Leg voor- en achterpand met de goede kant van de stof op elkaar en speld de bovenkanten netjes op elkaar. Stik de schoudernaden met een naad van 1,5 cm en werk de stofrand daarna af met een zigzag-steek.


• Strijk de naad plat in de richting van het achterpand.
(In het originele patroon werken ze de stof van de naad apart af met een zigzag-steek en strijken ze daarna de naad open, ik werk dus de stof samen af en strijk de naad altijd één kant op. Kan allebei, doe wat je zelf het fijnst en mooist vindt!)


Nu naaien we de zijnaden aan elkaar:
• Speld de zijnaden op elkaar, waarbij je als eerste de knipjes die je in het voor- en achterpand maakte op elkaar speldt. Daarna speld je de rest van de stof op elkaar. Probeer niet aan de stof te trekken, als je netjes getekend en geknipt hebt dan passen de panden precies op elkaar.
• Naai de naad met een naadwaarde van 1,5 cmDit is het moment om de Top even te passen!
Is de top te breed of te smal?
Is hij te lang of te kort?
Hoe is de pasvorm bij de oksels?
Vind je de hals te hoog?
Maak eventueel wat aanpassingen. Je kunt de hals of oksels een beetje bijknippen, je kunt de zijnaden nog wat innemen of uitnemen of de Top wat korten maken.

Ben je helemaal tevreden? Werk dan ook de zijnaden af met een zigzag-steek en strijk ze plat in de richting van het achterpand.

De Top is klaar om af te werken!
De volgende keer gaan we de hals- en armsgaten afwerken met biaisband. Maar eerst komt er nog een tutorial over het zelf maken van biaisband. Dit is optioneel, je kunt ook kant-en-klaar biaisband van 1,25 cm breed gebruiken.We gaan samen aan de slag met het Colette Sorbetto Top NaaiPatroon! Aan de hand van het bestaande patroon leg ik stap-voor-stap uit hoe jij je eigen Sorbetto Top naait. Dus kies een mooie stof uit en doe mee!
Veel plezier :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten