12 juni 2015

Sorbetto Top - Plooien Naaien


Hoi allemaal!
Een dagje later dan gepland (wegens een verbouwing op onze zolder, waarvoor ik de hele zolder leeg moest sjouwen en dat kost altijd meer tijd dan je denkt), maar vandaag gaan we weer verder met de Sorbetto Top.

Vorige keer knipten we de stofdelen uit, vandaag gaan we de plooien in het voorpand naaien: de coupenaden en de plooi op de voorkant. Doe dit nauwkeurig en strijk gelijk elke naad, dan zul je zien dat je resultaat het mooist wordt!

Neem een naaimachine naald voor katoen (dikte 70), stel je naaimachine in op een gewone stiksteek, steekafstand 2-3.
Haal als eerste het patroonblad van je voorpand af en vouw het voorpand open. Leg het met de goede kant van de stof naar je toe.
• Zorg ervoor dat je de speld die je in de punt van de figuurnaad had gestoken nog even laat zitten. Na het openvouwen van de stof steek je ook een speld door de punt van de tegenover gelegen figuurnaad. Zo weet je waar je figuurnaden straks moeten eindigen.


Volgens het patroon moet je eerst een stiksel vlak langs de rand van de hals stikken, om het uitrekken van de stof tegen te gaan (dit kan gebeuren, omdat de stof rond loopt). Ik naaide dit stiksel pas na het maken van de plooi op de voorkant, maar hem nu gelijk naaien kan ook!

De Figuurnaden naaien
(Of coupenaden, of nepen, of 'darts' in het Engels)
Doe het volgende voor beide figuurnaden:
• Vouw de bovenkant van het voorpand naar beneden, de goede kant van de stof ligt aan de binnenkant.
• Zorg dat de twee knipjes die je in de stofrand maakte op elkaar liggen, speld ze op elkaar
• Speld de stof op elkaar waar de punt van de figuurnaad moet komen, het speldje zat daar nog in de stof als het goed is!
• Teken een dun hulplijntje met b.v. een kleermakerspotlood van het knipje naar de punt
• Naai over deze streep heen: vanaf de zijkant naar de punt toe. Hecht de draad aan de zijkant van de stof wel (door een paar keer op en neer te naaien), maar in de punt van de figuurnaad niet. Daar laat je de draadjes los hangen en maak je er een paar knoopjes in (om een dikke bobbel in de stof te voorkomen).
• De stof van de figuurnaad strijk je op de achterkant plat naar beneden toe.


Zo ziet de voorkant er nu uit:


De Plooi naaien
Nu maken we de plooi midden op de voorkant:
• Leg het voorpand dubbel, met de goede kant van de stof aan de buitenkant. Speld de knipjes van de plooi die je boven en onderaan de top had gemaakt op elkaar. Je kunt over de lengte van de voorkant nog wat extra speldjes pinnen voor de zekerheid.


• Naai de stof op elkaar, van het bovenste tot het onderste knipje. Om recht te naaien kun je de stof langs het '2-inch-streepje' van je naaimachineblad laten gaan. Dit komt overeen met een naad van (nét iets meer dan) 5 cm, als jouw naaimachine geen inch-markering heeft.
• Strijk het stiksel even om het te fixeren, strijk hierbij niet over de stofvouw heen.


• Vouw het voorpand open, strijk de plooi plat. Je stiksel zit nu achter de plooi, precies in het midden ervan. Strijk het voorpand ook nog eens aan de achterkant van de stof.


• Naai de plooi vast vlak langs de bovenkant en onderkant van de stof. De rest van de plooi blijft aan de zijkanten open.
• Ik naaide op dit moment mijn stiksel langs de hals, zoals je ziet ;-)


Dat wat het voor nu! Volgende week gaan we verder en naaien we het voor- en achterpand aan elkaar.
Fijn weekend en veel plezier met het maken van de Top!We gaan samen aan de slag met het Colette Sorbetto Top NaaiPatroon! Aan de hand van het bestaande patroon leg ik stap-voor-stap uit hoe jij je eigen Sorbetto Top naait. Dus kies een mooie stof uit en doe mee!
Veel plezier :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten