9 juni 2015

Sorbetto Top - Stof KnippenHallo allemaal! Vandaag gaan we weer verder met de Sorbetto Top.
Gisteren hebben we het Patroon geknipt, vandaag gaan we het patroon overnemen op de stof en knippen we de stof uit.

Je kunt het beste een stof gebruiken die niet al te dik en stug is. Dunne katoen, voile of linnen bijvoorbeeld geven het mooiste resultaat.
Het patroon is bestemd voor niet-rekbare stoffen, de Top is wijd genoeg om hem aan te kunnen trekken zonder (rits)sluiting.

Was nieuwe stoffen altijd voordat je er kleding van maakt, om krimpen en afgeven van de stof te voorkomen nadat je kledingstuk af is.

Het Patroon overnemen
Strijk je stof goed en vouw hem in de lengte dubbel, met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Zorg ervoor dat de stofvouw evenwijdig loopt aan de zelfkanten (de zijkanten) van de stof. Zo liggen de stofvezels recht.
Als je een stof hebt met een duidelijk patroon, zorg er dan voor dat de stofvouw netjes recht over het patroon loopt. 

Leg de patroondelen tegen de stofvouw aan, zoals ook aangegeven staat met pijltjes (place on fold of fabric). Zorg ervoor dat de patroondelen niet kunnen verschuiven. Ik gebruik kopspelden om het papier aan de dubbele stoflaag vast te pinnen. Je kunt er ook patroongewichtjes op leggen.
• Het patroon is inclusief naadtoeslag, die hoef je er dus niet meer bij te tekenen!
• Het patroondeel van het achterpand (deel B) staat ondersteboven ten opzichten van het voorpand, maar het is altijd verstandig om voor alle patroondelen de stof in dezelfde richting te gebruiken. Ik legde daarom patroondeel B ondersteboven op de stof. Maar je kunt ook eerst het voorpand uitknippen, de stof omdraaien en het achterpand daarna tegen de stofvouw aan leggen.

Knip de stof uit, precies langs de randen van de patroondelen. Je kunt de patroondelen eerst overnemen op de stof met b.v. een kleermakerspotlood, maar gewoon rechtstreeks uitknippen kan ook.Je stofdelen zijn uitgeknipt. Laat de patroondelen er nog even op gepind zitten totdat je gaat naaien. Om het naaien makkelijker te maken neem je eerst nog wat merktekens over op de stof. Ik doe dat door middel van kleine knipjes in de naadwaarde, maar je kunt dat b.v. ook met een kleermakerspotlood doen.

Maak de volgende knipjes (van ± 5mm lang) in de zijkant van de stof. Je knipt door allebei de lagen stof en het papier heen.

Op het voorpand:
• Het merkteken aan de zijkant bij de taille (>)
• De boven- en onderkant van de figuurnaad van jouw maat (het puntige uitsteeksel onder de oksel)
• In de punt van de figuurnaad steek je een speld door de twee lagen stof heen
• De bovenkant en onderkant van de plooi (pleat)

Op het achterpand:
• Het merkteken aan de zijkant bij de taille (<)
Je stofdelen zijn nu helemaal klaar!
De volgende keer (waarschijnlijk donderdag) gaan we beginnen met naaien :)
We gaan samen aan de slag met het Colette Sorbetto Top NaaiPatroon! Aan de hand van het bestaande patroon leg ik stap-voor-stap uit hoe jij je eigen Sorbetto Top naait. Dus kies een mooie stof uit en doe mee!
Veel plezier :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten