5 april 2016

NaaiTechniek - Tricot Randen Afwerken 2Een week of twee geleden liet ik zien hoe je de randen van je tricot hemdje of de hals van je t-shirt netjes kunt afwerken met een smal boordje. Deze week maakte ik nog een hemdje en werkte ik de randen af op een andere manier.

Deze keer maakte ik bredere boordjes die de onafgewerkte stofranden helemaal bedekken, ook aan de binnenkant. Iets meer werk en je krijgt een iets dikkere boord, maar geen rafelrandjes meer te zien!

Bij deze manier van afwerken van de randen van je tricot kledingstuk naai je de boordjes eerst aan de binnenkant vast.


Daarna kun je de hele boord om de stofranden heen vouwen en definitief vastnaaien op de buitenkant van het werkstuk.
De boordjes zitten nu vast en aan de binnenkant zie je dat het stiksel als het goed is vlak naast het boordje loopt. En de stofranden zie je niet meer!


Een uitgebreide tutorial over het afwerken van bijvoorbeeld een hemdje op deze manier zie je op SewNatural Workshops. Naast deze techniek leer je ook nog veel meer andere technieken voor het maken en afwerken van je eigen kleding!


19 opmerkingen:

 1. Zo net afgewerkt ! Ga ik zeker ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig, dankjewel, ik vind je tutorials altijd heel duidel!ojk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super dank je voor dit bericht, heel duidelijk. Ik heb altijd moeite dat het niet gaat krullen, te los of te strak. Maar mijn vraag is jij gebruikt een rechte stretch-steek. daar kom ik niet uit. Zou je me daar mee kunnen helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pauline, ja ik gebruik voor het bevestigen én het doorstikken van de boorden een rechte stretch steek.

   Verwijderen
 4. Alweer een duidelijke uitleg. We hebben er veel aan, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit vind ik ook wel een hele mooie methode! Je moet hier wel héél precies voor kunnen stikken, zo vlak naast het randje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed uitgelegd! Ik ga er binnenkort ook weer mee aan de slag. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blij dat ik je site heb gevonden! 👍
  Begrijp ik goed dat je het boordje tweemaal dubbel vouwt? Twee laagjes aan de binnenkant en dan de vouw aan de buitenkant?
  En kan dat ook met een -bijvoorbeeld contrasterende - niet-rekbare stof?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat fijn om duidelijke uitleg met foto te vinden. Meestal lukt mij dit, vandaag ging t lastiger omdat ik dunne Tshirt stof had dat erg glibberde. Maar desalniettemin tevreden en weer wat geleerd door deze tutorial

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blij met deze uitleg, 't is alleen lastig dat de boorjes zo omkrullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je als ze helemaal klaar zijn? Dan zou je de stof voor de boordjes misschien wat ruimer kunnen knippen.

   Verwijderen
 10. Bedankt voor de uitleg.Gaat heel goed.. alleen krult er een klein stuk boordje naar buiten. Lijkt net of het te zwaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. beste, het ziet er inderdaag heel netjes uit.Ik werk nog met een oude Bernina van 30jaar oud...dus daar kan ik geen 'rechte stretch steek' mee maken. Hoe kan ik dit toch toepassen? Een gewone rechte steek zal niet voldoende 'meerekken' en een lichte zigzagsteek wordt niet mooi...Wie kan me hierbij helpen,aub?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het kan met meerdere rechte stiksels over elkaar. Een rechte stretch-steek maakt eigenlijk 3 steekjes over elkaar heen, dus als je met een gewoon recht stiksel 3 keer over hetzelfde stiksel heen naait zou het stevig genoeg moeten zijn.

   Verwijderen
 12. bedankt! Ik heb alleen een soort zichzag als stretch steek... wordt toch minder mooi. En om nu de "versterkte rechte steek" te gebruiken ben ik toch bang dat hij breekt met het aan en uit trekken

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als het boord naar buiten gaat staan als ik het shirt af heb, is mijn boordje dan te kort of te lang?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is hij te lang, een boordje zou de stof netjes naar binnen moeten trekken.

   Verwijderen
 14. Ondanks dat ik al 50 jaar naai heb ik weer wat geleerd, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen