1 april 2016

Zelfgemaakte Vloeibare Zeep


Ik ben de laatste tijd best een beetje geobsedeerd door het Zelf Maken van Alles wat je Nodig kunt hebben. Ik zocht eens op Pinterest naar recepten om zelf Shampoo en Wasmiddel te maken en er ging een wereld voor me open! Echt bijna alles is zelf te maken, tot tandpasta en deo aan toe! Er zijn zoveel recepten en tutorials te vinden en het is ook nog eens helemaal niet moeilijk om te doen. En nog puur natuur ook :)

Het ging mij niet alleen om het willen vermijden van chemische troep en plastic deeltjes in gekochte cosmetica en schoonmaakproducten die op je huid en in het milieu terecht komen, maar ook om het verminderen van afval wat betreft de flessen en flacons waar het in zit. En dat het zelf maken van je schoonmaak- en verzorgingsproducten vaak ook nog eens goedkoper is dan kant-en-klaar kopen maakt het echt een Win-Win-Win situatie!


Maar goed, nu het echte werk. Ik begon mijn eerste zelfmaak-experiment makkelijk, met het zelf maken van vloeibare handzeep. Het zeeppompje in de badkamer was leeg en dat wilde ik bijvullen. Ik had nog een stuk 'vaste' zeep van Lush liggen, dus dat kon ik mooi gebruiken. Nu denk je zeker dat 'vaste' zeep gebruiken eigenlijk veel beter is voor het milieu (zuiniger in gebruik en geen zeeppompje nodig), en dat is ook zo. Maar met twee jonge jongens in huis is een zeeppompje gewoon veel praktischer! Dus doen wij milieubewust door het oude pompje te hergebruiken..

Het recept voor de zeep vond ik HIER. Je hebt maar drie ingrediënten nodig: een stuk zeep (eigenlijk marseillezeep of castillezeep, maar ik gebruikte dus het stuk zeep dat ik nog had liggen), glycerine (vond ik bij de Etos) en water. De zeep rasp je klein, daarna kook je alle ingrediënten en de volgende dag moet je de boel nog even staafmixeren zodat het goed vloeibaar wordt.


En voila, één liter vloeibare zeep! Ik gebruik een lege Neutral-wasmiddel-fles om de zeep in te bewaren, zo kan ik alle zeeppompjes weer aanvullen als ze leeg zijn. De zeep werd wel wat té vloeibaar vind ik, maar dat komt denk ik doordat er in het stuk zeep van mij ook al glycerine zat. Als je natuurzeep gebruikt 'zoals het hoort' zal de zeep denk ik wel wat dikker uitvallen. Maar dat is iets voor een volgend experiment!
De flesjes versierde ik met raamstickers uit een oude Flow, leuker dan de stickers die erop zaten ;-)

12 opmerkingen:

 1. Wat een leuke uitvoering van je zeeppompje en wie weet ga ik dit ook eens uitproberen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat leuk! Dat ga ik ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee. En die sticker maakt het af!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee weer! Ik heb een tijd zelf wasmiddel gemaakt, maar dat was ik zat op den duur. Maar met zeep doe je natuurlijk langer...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel goed idee, maar ik mis de hoeveelheden van de 3 ingredienten of heb ik eroverheen gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat een link naar het recept hierboven, daar vind je de verhoudingen!

   Verwijderen
 6. ik heb het eent ijdje geleden ook gemaakt maar mijn handzeep schuimt helemaal niet,, doet die van jou dat wel? PS: met brokjes zeep lukst het ook wel hoef je niet zo te raspen ;-)

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee de mijne schuimt ook niet zo, maar dat vind ik niet zo erg :) Ik had al het vermoeden dan superklein raspen niet persee nodig was!

   Verwijderen
 7. Jammer dat we het niet kunnen ruiken, leuk flesje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, ik heb ook al heel lang de ingredienten in huis om zelf wasmiddel te maken. Tijdens de laatste dagen van mijn zwangerschap in huis gehaald, maar niet meer aan toegekomen sindsdien ;-) (Het is inmiddels langer dan een jaar geleden). Maar het spreekt me erg aan, als ik je blog lees, om toch zelf ook eens te gaan doen. Vooral leuk idee met die raamstickers op het zeeppompje. Briljant!

  BeantwoordenVerwijderen