30 juni 2010

De wigwam

Zo, de rust is weer teruggekeerd hier in huis. De meeste vakantiewassen zijn gedaan, Thijmen's verjaardag is voorbij en vandaag zijn alle mannen de deur uit. Hééérlijk, een dagje rust!!

Kan ik mooi even vertellen over de wigwam..

Het begon met een idee in mijn hoofd (zoals zo vaak), een blauwe camouflage-stof die ik vond op het stoffenspektakel en een vogelstofje van de Ikea. Ik vond een beschrijving en patroon voor een wigwam op de site van 101 woonideeën, maar hij was niet helemaal zoals het in mijn hoofd zat. Dus na wat denkwerk, tekenen en veranderen (ja, ik maakte zelfs een schaalmodel van mijn idee) kon ik aan de slag.

Ik heb het patroon van de wigwam gewoon gebruikt voor de maten van de tent (10 x uitvergroot), maar verder heb ik nogal wat veranderd. 
Ik maakte de hele wigwam in buitenstof én binnenstof. hij is dus helemaal gevoerd en je zou hem zelfs ook binnenstebuiten kunnen gebruiken.
In plaats van de ronde deuropening in de voorkant heb ik 'openslaande deuren' gemaakt. Dat leek me handiger voor Thijmen bij het in- en uitkruipen van de tent. De 'deur' kun je met strikjes vastbinden aan de zijkant.
De striklinten aan de bovenkant (vijf in totaal, ieder zijpand eentje) maakte ik uit de binnenstof. Ik schroefde oogjes in de stokken om ze aan vast te binden.
Ik liet op elk hoekpunt een opening aan de boven- en onderkant en als laatste naaide ik tunnels van boven naar beneden om de stokken doorheen te steken. Dat leek mij steviger als alleen een paar striklinten per hoek.
Op de onderste hoekpunten kwamen twee lintjes, waarmee je de hoeken vastbind aan de stokken (ook door schroefoogjes).
En boven de ingang waakt een vogeltje, geknipt uit een stukje van de Ikea-binnenstof.
En voila: een parkeerplaats voor de nieuwe step!

Feiten & cijfers:
-4 meter binnenstof en 4 meter buitenstof,
-De wigwam is 120 cm hoog en heeft een doorsnede van 170 cm,
-De stokken zijn 180 cm lang,
-5 striklinten aan de bovenkant van 50 x 2 cm,
-10 striklintjes aan de onderkant en 4 voor de deur van 25 cm lang,
-10 schroefoogjes,
-En ongeveer 2 uur meten + knippen en 5 uur naaien.

De werkbeschrijving vind je HIER

En nu ga ik lekker genieten van mijn rust!

18 opmerkingen:

 1. In één woord: Whow! Wat een project, en wat een leuk resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!!!!!!!! Heel mooi gemaakt en volgens mij super stevig. Wat een mooi cadeau en wat zal Thijmen daar een plezier van hebben.
  Geniet van je rust en tot de volgende keer,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waaw, de max! Ik zag zo een staan in een lief-magazine en die staat nu ook in mijn lijstje...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw zeg, wat een mooie wigwam... ik kocht er vorig jaar 1 via marktplaats één bij iemand die ze maakt, maar op één of andere manier ben ik toch niet tevreden... Hij staat niet mooi, als ik bij jou naar foto 1 kijk dan is de stof onderaan tussen de poten zo mooi straks, bij die van mij is dit niet het geval...Maar verder ziet hij er wel echt uit, alsof hij zo uit een indianenreservaat is gehaald... Maar die van jou is top. Erg knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. RESPECT! en krijgen we daar een handleiding voor? dank u! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooi gedaan zeg! en wat leuk dat je het met ons wil delen.. mijn moeder heeft er ooit ook weleens een paar gemaakt, we hebben toen inclusief indianenkleding en pijlenkokers, een heel indianenfeest gehouden in de wei met vriendjes, enz. was errug leuk! o ja, en ook nog stokbroodjes gebakken op kampvuur. uch..
  leuk voor kinderfeestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel gaaf zeg, de jongens zullen wel erg blij met jou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo die is echt supergaaf!!! Nog gefeliciteerd met je zoontje. Hij mag wel trots zijn op zo'n knappe moeder (en jij op zo'n mooie zoon..)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zou spontaan mijn maatje 186 indianen verkleedpakje uit de kast halen en proberen als ik hem dan toch écht niet meer pas..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. HOi, hij is echt super gelukt!
  Wel flink wat werk zo te zien. Dat weerhoudt mij nog, maar wie weet, trek ik de stoute schoenen aan en maak ik er ook eentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nog gefeliciteerd met je zoon! de wigwam ziet er echt mooi uit!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bedankt iedereen :-)
  @Mamasha: ik zal het proberen, maar ik heb geen foto's van het naaiproces gemaakt..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje wat gaaf!!! Volgens mij droomt ieder kind van zo'n mooie speelplaats!

  Ik vind je blog erg leuk om te lezen, dus ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk idee zeg!! Dit ga ik zeker onthouden tegen dat ik een tuin heb :-)

  BeantwoordenVerwijderen