19 februari 2014

NaaiTechniek - Tips voor TricotNaaien met tricot, stretch of jersey stoffen, ik had er zelf altijd wat drempelvrees voor. Het rekt, het krult aan de randen, het is gewoon moeilijk om netjes te naaien. Maar die drempelvrees  is eigenlijk nergens voor nodig!

Net als bij zoveel dingen geldt: gewoon proberen en dan valt het best mee. Hier zijn wat algemene Tips voor het naaien van tricot en jersey stof op een gewone naaimachine. (Heb je een lockmachine dan is het nog eenvoudiger, maar daar ga ik hier niet verder op in)
Overwin je Tricot angsten! ;-)
Het instellen van de naaimachine
• Als je gaat naaien met stretch stoffen heb je als eerste speciale naalden nodig. Gebruik stretch naalden of ballpoint naalden. Die hebben een ronder puntje, waardoor de structuur van je stof niet wordt aangetast. Gewone naalden kunnen gaatjes achterlaten in je stof.
• Je kunt gewoon hetzelfde garen gebruiken als je normaal gewend bent: katoen of polyester.
• Zet je naaimachine in de stretch-stand. Je naaimachine heeft een aantal steken speciaal voor stretch stoffen, om de rek van de stof op te vangen. Bij een gewone stiksteek zou de draad breken als je na het naaien de stof uitrekt. Waar de stretch steken precies zitten is per naaimachine verschillend. Op mijn machine moet ik het wieltje van de steekafstand helemaal omlaag draaien naar 'stretch'. Op de steek-knopjes zie je paarse vlakjes, dat zijn mijn stretch steken.
• Stretch stoffen naaien met een overlock naaimachine gaat ook heel goed! 

Verschillende Stretch Steken
• Met een rechte steek stik je de gewone naden. De naaimachine naait twee steken vooruit en dan weer een steek achteruit, waardoor je een extra stevige naad krijgt (3 stiksels over elkaar). De gewone naden kun je ook naaien met een flauwe zigzag steek. 
• Met de lock steek werk je de randen van de stof af. Tricot en jersey stoffen rafelen niet, maar ik vind het toch altijd fijn en mooier om de naden netjes af te werken. Afwerken kan natuurlijk ook met een zigzag steek, net als bij niet-stretch stoffen. Maar met de lock steek kun je ook je naad naaien en afwerken in één keer! Een overlock machine werkt hier natuurlijk wel het beste bij ;-)
• Met de siersteken naai je bijvoorbeeld applicaties vast of naai je naden plat na het stikken (waardoor je ze niet ook nog eens hoeft af te werken). Deze steken zijn niet perse nodig, maar wel mooi af en toe!


Algemene Tips voor het naaien van Stretch Stoffen
• Oefen op proeflapjes (een oud t-shirt bijvoorbeeld), gebruik gewoon eens alle stretch steken en kijk wat er gebeurt. Naai twee lapjes op elkaar, werk de randen af met verschillende steken, doe wat leuks met siersteken en begin daarna pas aan het echte werk.
• Er bestaan verschillende soorten tricot en jersey stoffen, de een rekt wat meer dan de ander. Voor alle stoffen geldt: probeer tijdens het naaien niet aan de stof te trekken maar laat de naaimachine het werk doen. Anders gaan de naden lubberen! 
• Gebruik veel kopspelden om je patroondelen aan elkaar te spelden. Trek ook hierbij niet aan de stof! Probeer bij het spelden in de naadwaarde te blijven, anders maak je misschien gaatjes in de stof.
• Een naaimachine met boventransport is handig, die leidt ook de bovenste stof onder de je naaivoetje door, tegelijk met de onderste stof.
• Bij stoffen die heel erg rekken is het fijn om de rek er tijdens het naaien een beetje uit te halen. Dit kan bijvoorbeeld door een stuk dun papier (bijvoorbeeld patroonpapier) op de stof te leggen en hier overheen te naaien. Knip het papier op maat zodat het precies op je stofdelen past en scheur het na het naaien van de naad weer weg.
• Om de rek uit de stof te halen kun je ook naadband strijken op de plaats waar je de naad gaat stikken.  Let op: naadband kun je na het stikken niet verwijderen, de rek komt op deze plaatsen dus niet meer terug! Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schoudernaden, zodat die later niet gaan uitzakken.
• Tijdens het naaien rekt de stof ondanks alles vaak toch een beetje uit. Strijk de stof na elke naad die je naait weer even in model.
• Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt. Je naait deze naad met een gewone rechte steek (dus geen stretch-steek). Meer tips voor een Tweelingnaald lees je HIER.


Veel succes!
En als je nog vragen of aanvullingen hebt dan mag je die altijd delen hieronder!

9 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Bij tricot kan je de coupenaden eruit halen, dat is het fijne van werken met tricot.

   Verwijderen
 2. Ik zie echt hele leuke tricot stoffen, kan je hier ook een dekbedovertrek van maken? Of zou dit echt niet recht blijven liggen in het dekbed?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de duidelijke tips. Misschien ga ik het toch eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo. Wat fijn deze tips! Ik heb toevallig dezelfde machine en steeds als ik op de stretch stand ga naaien (recht) worden de steekjes zo minuscuul klein. Niet mooi en niet meer uit te halen. Weet jij wat ik verkeerd doe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer ik deze stretch steek gebruik zet ik de steek op de grootste stand, in mijn geval op 6, is het overigens nóg wel moeilijk uit te halen

   Verwijderen
 5. Bedankt dat je deze tips wilt delen, heel bruikbaar. ik maak kinderT-shirt. denk je écht dat het nodig is om naadband in de schouders te verwerken?
  Carine Vannieuwenhuyse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naadband maakt de naad wel sterker en de schouderbreedte blijft zoals hij is. Doe ik meestal wel maar ik heb ook wel tricot jurkjes zonder naadband gemaakt en dat gaat ook goed.

   Verwijderen
 6. Ik probeer tricot op wafel katoen te stikken maar het blijft rekken , het is een drama

  BeantwoordenVerwijderen