22 maart 2016

NaaiTechniek: Tricot Randen afwerken


Vorige week maakte ik Dit Hemdje en kreeg ik een aantal keer de vraag hoe ik de randen van de hals en armgaten en de onderkant had afgewerkt op mijn 'gewone' NaaiMachine.

Hier dus een tutorial daarover, ik hoop dat ik het duidelijk kan maken!

Ik laat het zien aan de hand van mijn Hemdje, maar op deze manier kun je eigenlijk alle tricot randjes afwerken. Ook mouwen, de onderkant van broekspijpen, etc. Pas dan eventueel wel de hoogte van je boorden aan.

Aan de slag en veel plezier!

Naai eerst de zijkanten en de schouders van het hemdje aan elkaar, daarna ben je al klaar voor de afwerking. Dat ging snel! ;-)
Ik gebruik trouwens de overlock-steek van mijn naaimachine om panden aan elkaar te naaien. Die steek maakt twee rechte steekjes en dan eentje naar rechts. Je naait en werkt dus tegelijk af. Ik denk dat veel gewonen naaimachines een soortgelijke steek hebben, maar dat weet ik niet zeker!


De hals- en armopeningen werkte ik af met een smal boordje, bepaal eerst de maten van je boordjes:
Leg het hemdje plat op tafel en meet de randen van hals en armopeningen op, zonder aan de stof te trekken:
- Meet een armopening van de schouder tot de oksel en doe deze maat keer 2 voor de hele opening
- Meet van de halsopening de voorkant en de achterkant apart op. De rand van de voorkant is langer dan die van de achterkant.

Reken nu uit hoe lang de boordjes moeten worden:
- Doe het getal van de armopening keer 0,9 en tel er 2 cm bij op (voor de naden)
- Doe voor de halsopening de lengte van de voorkant en de achterkant allebei afzonderlijk keer 0,9 en tel bij allebei 2 cm op (ik maakte de halsboord uit twee losse stukjes stof, als je hem uit één stuk stof knipt tel je de maten van voor- en achterkant bij elkaar op en tel je er nog 2cm bij voor de naden).

Je weet nu de lengte van de boordjes, voor de hoogte neem je een aantal cm'n naar keuze. Voor dit hemdje knipte ik de stroken stof 3 cm breed. Na dubbelvouwen en vastnaaien blijft er dan nog 0,7 cm van de boord zichtbaar.
Knip nu de stof voor alle boordjes die je nodig hebt.

Naai de korte kanten van de stof op elkaar, voor de halsboord naaide ik dus de twee losse onderdelen die ik knipte aan elkaar. Strijk de naadjes open, vouw de stof rondom dubbel met de goede kant aan de buitenkant.


Nu gaan we de boordjes vastnaaien.

- Voor de armopeningen: maak eerst een markering* op het boordje precies tegenover de naad. Speld het naadje van het boordje op de naad van de oksel (het dubbelgevouwen boordje op de buitenkant van de stof van het hemdje). Speld daarna de markering die je maakte op de schoudernaad en speld de rest van de boord gelijkmatig aan het hemdje vast (het boordje mag je daarbij iets uitrekken). Naai de boord aan de armopening met een naad van 0,7 cm en een rechte tricotsteek.

-Voor de halsopening: maak eerst een markering* op de boord precies tussen de naden, op de voor- én achterkant van de boord. Maak ook een markering op het hemdje, precies in het midden van de halsopening op het voor- én achterpand. Speld de naadjes van de boord op de schoudernaden van het hemdje, speld de markeringen van de boord op de markeringen van het hemdje en verdeel de rest van de stof daartussen zo gelijkmatig mogelijk. Naai de boord aan de hals met een naad van 0,7 cm en een rechte tricotsteek.

* een markering kun je maken door een klein knipje in de naadwaarde te zetten of een streepje op de stof te tekenen


De boordjes zitten vast, nu stik je ze nog eens door óp het hemdje. Dit kun je doen met een tweelingnaald zoals ik HIER liet zien. Naai dan met de rechternaald van de tweelingnaald precies in de overgang tussen het boordje en het hemdje, de linkernaald naait dan de naad plat.
Je kunt de boorden ook platstikken met één van de stretchsteken van je naaimachine (zoals je hier beneden ziet bij de onderste zoom).


De onderste zoom afwerken deed ik als volgt:
Strijk de zoom eerst 2 cm naar binnen. Dit kan heel makkelijk door op de binnenkant van de stof kleine streepjes te zetten op 4 cm van de onderkant en daar de stof naartoe te vouwen en te strijken.
Daarna naai je de naad vast, dit kan ook met een tweelingnaald of met een stretchsteek van je naaimachine. Ik gebruikte weer de locksteek, die de zoom vastnaait en de stofrand gelijk meepakt en afwerkt.


PS. je kunt de hals- en armopeningen ook afwerken zoals de onderkant, door de stof (bv 1cm) naar binnen te strijken en vast te stikken. Dit is sneller, maar naar mijn mening minder mooi.

Je hemdje is nu keurig netjes afgewerkt! Strijk nog even en daarna veel draagplezier :-)


Nog een manier om je tricot randen af te werken lees je HIER

14 opmerkingen:

 1. Hoi, Ik heb nog eveen een vraagje. laat je het boordje dubbel als je het stikt. Of stik je een kant en vouw je het daarna weer dubbel? en stik je het daarna nog een keer.
  Zou je dat willen uitleggen? Dank je wel alvast. Groetjes Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marie, ik laat het boordje inderdaad dubbel zitten, als je hem hebt vastgestikt zitten dus de twee onafgewerkte zijkanten van de boord aan de binnenkant van het hemdje. Daarna stik je die op het hemdje vast.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de fijne duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor je goede uitleg! Vooral met jouw uitleg over de gebruikte steken ben ik erg blij!🌸👍

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel! Ik probeer het zeker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi mooi helaas ben ik z'n leek dat ik het nog steeds niet begrijp😨 dus je neemt je boordje en je speld het op de goede kant van je hemdje,vaststellen dan naar binnen en nog eens vast stikken maar dan zie je toch langs de goede kant een stiksel, of vergis ik me .....ja daarom ikke Leek he
  Alvast bedankt voor je reactie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, de tweede keer stik je door op de goede kant van het hemdje en zie je een stiksel naast het boordje. Je kunt dus het best een garen nemen in de kleur van je kledingstuk. Ik gebruikte een tweelingnaald, als je goed kijkt zie je de stiksels lopen op de voorlaatste foto.

   Verwijderen
 6. Je hoeft de tricot niet schuin te knippen? Ik bedoel, schuin op de draadrichting? Soms kan een boord zo mal gaan draaien.. Hoe voorkom je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Ik heb een jurkje afgewerkt op deze manier (de halslijn) en ik was bang dat het boordje met een omtrek van 90% van de halsomtrek toch nog zou gaan lubberen, maar het is heel netjes geworden! Als beginner zijn jouw tutorials echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is die rechte tricotsteek? Staat die ook op alle machines?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is de meest basic stretch-steek. Degene die drie rechte steekjes op elkaar naait (twee vooruit, een achteruit). Waar de steek precies zit op je naaimachine is per machine verschillend.

   Verwijderen
 9. Hallo, Ik (beginner)heb nog een vraag. Na het stikken van de zijnaden, zigzag je de randen dan nog met een strech zigzag steek en zo ja, doe je dit dan door de 2 stoflagen samen ? Gebruik je dan een zigzagsteek met een grote wijdte?

  BeantwoordenVerwijderen