3 oktober 2010

Inspiratie Gezocht...

...Voor een handige en economische opbergplek voor de groeiende speelgoed-stapels hier in huis..
En dan vooral de woonkamer. Die is al niet zo groot en hij wordt langzaam in beslag genomen door speelgoed.
In onze boekenkast staan al geen boeken meer, nouja alleen boekjes voor de kids. En verder kisten met lego, houten spoorbanen en auto's. Dozen met puzzels en spelletjes, kookspullen en knutselspullen.
En dan is er ook nog de la onder de box. Ook gevuld met auto's, blokken en stapelbakjes. Maar die box staat er ook niet lang meer denk ik..
En nog steeds slingert er dan vanalles rond.. Dat moet dus anders! Maar hoe?!
Hoe ruimen jullie die bergen speelgoed op (of juist niet misschien?), dat zou ik wel eens willen weten..

22 opmerkingen:

 1. Mijn moeder had vroeger een ton van de bakker gekregen, grote plastic ton waar vast iets van meel in heeft gezeten. Daarin bewaarden wij onze duplo. Aan het einde van de dag alles terug in de ton en de ton in de gang denk ik.
  Zelf zou ik niet verder komen dan bakken / boxen. Misschien moet je het beperken tot één doos per kind en dan een periode lang dezelfde speeltjes, om aan het einde van de week (of maand) weer ander speelgoed erin te doen. Blijft alles ook 'nieuw' misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben geen bergen speelgoed in de woonkamer. Mijn ervaring is dat er niet met al het speelgoed gespeeld wordt, en als iets terug komt van zolder voelt het weer als nieuw. Ik heb 1 kast met speelgoed (met 4 manden) en 2 planken in de boekenkast. Verder wat losse grote dingen, maar speelgoed domineert ons huis niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook gedoseerd speelgoed in de kamer staan. En de rest boven op het slaapkamertje. Af en toe wisselen we de bakken en is het speelgoed ineens weer interessant dus een handig systeem. Speelgoed waar ze bijna nooit mee spelen gaat op marktplaats....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben nu een speelkamer - naast de woonkamer. Luxe, he? Maar daarvoor hadden wij twee hele mooie rieten manden onder de tv staan - alleen voor speelgoed. Die zage er leuk uit en waren groot genoeg voor... een heleboel.
  Oh ja, en een poef met opbergruimte hadden wij ook. Ook leuk want met allebeide opbergers was de woonkamer in een mum van tijd s'avonds weer een alleen maar voor de grote mensen. =)

  Gr. Bettina

  P.S.: Alles kwam gewoon van de Ikea!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons doen de kleurijke TROFAST-opbergers van ikea hier dienst. Boven op hun kamer staat een exemplaar én eentje in de woonkamer. En af en toe wisselen we de schuifbakken eens, van boven naar beneden en omgekeerd; ik vind het ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn kids zijn al groot en heb dus geen speelgoed meer in de woonkamer. Maar vroeger had ik op hun kamertjes bakken staan. En om de beurt verhuisde zo een bak naar beneden. Later toen ze wat groter waren mochten ze zelf een bak uitkiezen maar niet voordat de andere weer naar boven was verhuisd. Oh ja, en je kan niet vroeg genoeg beginnen met ze te leren zelf (of samen met pap en mam) het speelgoed in de bak te doen als ze klaar gespeeld zijn of als ze bv. naar bed gaan. Dat geeft soms strijd maar uiteindelijk ga je die winnen, zeker weten!!!!! Veel succes,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een vriendin van mij had een grote ronde lap stof, waarin ze aan de buitenkant een tunnel naaide en door die tunnel stak ze een koord. Dé snelle opruimtruc: alle speelgoed op de stof, touw aantrekken en het speelgoed zit in de stof, die nu dus een zak geworden is. Die kan je dan aan de muur hangen. 't Is maar een idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zitten met hetzelfde probleem. Veel speelgoed en waar laat je dat allemaal??? Nu hebben we 2 grote bakken met deksel voor de duplo en de duplotrein, die kunnen op elkaar staan, daarnaast een bak voor de auto's, eentje voor babyspeelgoed en eentje voor dochterlief. Alle bakken hebben een eigen kleur dat is weer handig met opruimen en zoeken.
  Ik ben benieuwd hoe jij het gaat oplossen want daar kan ik vast ook weer wat mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een soort lage boekenkast met 4 plastic bakken daarin met daarin weer het speelgoed. Op de bakken heb ik plaklastic geplakt waardoor het nog grappig staat ook :-) Deze kast heeft ook nog twee lades voor het kleur gerei ;-)
  Naast de kast staat nog een enorme grote rieten mand met daarin het grotere speelgoed. Speelgoed in de bakken en in de mand en s'avonds is het weer opgeruimd!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb verschillende zakken genaaid (van rood canvas met een rood blokje voering) waar ik op de voorkant en inhoud van de zak heb geappliceerd met het binnenstofje (b.v. auto/poppenkleertjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het lijkt alsof je mijn huiskamer beschrijft. Ook hier is de boekenkast getransformeerd tot een hangplek voor speelgoed en dat ziet er helemaal niet mooi uit! Ook de opbergmanden die ik erin heb gezet zorgen niet voor orde.
  Ik wil nu een dressoir met deurtjes voor de boekenkast in de plaats zetten, zodat al het speelgoed savonds achter gesloten deuren gezet kan worden en dan zie je het niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Herkenbaar! Wij hebben gekozen voor een soort wasmanden die ook leuk kleurden in de woonkamer. Ze waren goed toegankelijk voor de kinderen en konden aan het eind van de dag eenvoudig worden weggeschoven naar een hoek van de kamer. Mijn ervaring is vooral dat het handig is om speelgoed enigszins gesorteerd aan te bieden. Dus een bak met Duplo, één met Playmobil, etc. Vooral de 'verzamelbak' (met daarin los speelgoed dat neit echt ergens bij hoorde) gaf rommel. Daarin waren ze altijd op zoek naar 'iets'. En dat lag altijd onderop...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij doen regelmatig speelgoed naar de kringwinkel. Ook zet ik dozen op zolder, en later wissel ik eens met de dozen uit de woonkamer.
  Je kan onder je trap (als daar ruimte is) een opbergplaats maken.
  Veel opruim plezier. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor alle reacties!
  Dingen naar boven verplaatsen doe ik af en toe wel, maar dat wordt meteen opgemerkt en teruggehaald (hoezo eigenwijs??!) :)
  De meeste spullen zitten al gesorteerd in houten kistjes, maar het blijft er rommelig uitzien. (plastic bakken vind ik eigenlijk niet zo mooi..)
  Oja, en één van de problemen is dat Lukas ook overal bij kan en alles in zijn mond steekt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij hebben ook de Trofast kast boven staan. Het speelgoed is per soort opgeborgen. De jongens mogen elke dag een kratje kiezen die mee naar beneden gaat.
  Het echte basisspeelgoed hebben we altijd beneden staan in houten kisten, Duplo, Lego, houten trein en veeeeeeel boekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben het ook opgelost door IKEA. Twee lage Billy boekenkasten voorzien van vitrinedeurtjes, die deurtjes die je ook als schilderijlijst kan gebruiken. In de kast staan doorzichtig plastic bakken met het speelgoed op soort. Voor de vitrinedeuren heb ik twee foto´s (van hun speelgoed, een garage en het ficher price huis) in zwartwit op posterformaat laten afdrukken zodat 1 foto twee deuren beslaat. Zo zie je wel dat het speelgoedkasten zijn, maar stoort het niet in de huiskamer en het zwart wit en dat het 1 foto is straalt rust uit. En vaak genoeg speelgoed laten rouleren zowel tussen boven en beneden, als op marktplaats of de kringloopwinkel.
  En de laatste tip, wen aan de zooi, dat duurt nog wel een aantal jaar ;-)
  Succes met ruimen,
  Lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij hebben de zolder volledig omgebouwd met dakkapel tot speelkamer. Daarnaast zit de nieuwe slaapkamer van de oudste.
  We hebben alleen 1 bak met auto's voor de jongste beneden maar die staat uit het zicht achter de bank.

  Alle vriendjes en vriendinnetjes vinden het geweldig dat we een speelzolder hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb vorige week al het speelgoed uitgezocht.
  Er stond achter de bank een speelgoedkist vol met speelgoed. Dus wel netjes opgeruimd maar makkelijk spullen pakken, alles zat door elkaar.

  Mijn zoon is 8 jaar en zijn speelgoed stond al boven. Mijn dochter is bijna 4 en nu heb ik ook alles in bakken gedaan en boven op haar kamer achter deurtjes gezet.
  Beneden heeft ze nu nog 1 klein kastje met wat spelletjes en tekenspul.
  Ze nemen spullen mee naar beneden om mee te spelen en 's avonds gaat het (meestal :-)) weer mee naar boven.
  Een speelgoedkist is misschien een idee, het ziet er opgeruimd uit maar het nadeel is dat alles door elkaar zit.

  Groetjes,
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 19. we zijn oom constant speelgoed van beneden naar boven aan t brengen.nu staat er alleen een ladenkast. wel een erg leuke van jan bibejan via marktplaats aan gekomen en een tafeltje met duplo.en iedere avond gooien we dara alles were in en wat er teveel is gaat were naar boven. Boven op kjells kamer ben ik nog niet klaar maar daar staan oa hema opbergboxen voor zijn speelgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. bij ons ook: een heel deel staat boven opgeborgen en af en toe slepen we een doos naar boven en halen we wat anders naar beneden, dan lijkt het weer nieuw speelgoed

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb 's avonds graag een rustige leefruimte en het speelgoed wordt dus zo goed als elke avond opgeruimd hier. Duplo treinsporen zijn een uitzondering, die mogen al eens overnachten in de living.
  Het speelgoed wordt gesorteerd in doorzichtige plastieken bakken die in kasten met deuren worden gezet. In de speelhoek (naast de living) hebben we Ikea keukenkasten geïnstalleerd. Er zijn vijf deuren en per deur kunnen er vier plastieken bakken worden ingezet. Bovenop die kasten is een houten 'werkblad', dat ik o.a. gebruik als luiertafel nu.
  Als de kinderen spelen, nemen ze een plastieken bak uit de kast. En ik probeer ze ook aan te leren dat ze die eerst terug moeten opruimen voor ze een volgende bak gaan 'aanvallen'.
  De grote dingen zoals loopauto, speelkeuken, .. staan op de zolder en soms wordt er al eens iets naar beneden gehaald. Maar we zitten nu in een Duplo-periode en dat ruimt gelukkig makkelijk en vlot op :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het duurde bij mij ook lang om één systeem te hebben. Ik had wel 10 verschillende dozen en bakken. Niets stapelbaar, niets passend bij elkaar, niet voldoende om alles te sorteren ... etc. Maar op een dag ... Lang leve ikea! Ik heb me hele week bezig gehouden met alles te sorteren en alle kakafonie van bakken en dozen de deur uit te doen. Nu heb ik een kast vol met doorzichtige ikea-dozen voor al het klein materiaal (potloden, scharen, stickers ...), eigenlijk een knutselkast, in de keuken. (De plaats waar getekend en geknutseld wordt.) Verder vele roze ikea-bakken waarin het speelgoed gesorteerd zit: duplo's, lego's, playmobile, poppen ... Die bakken kunnen rollen maar kan je ook stapelen. Verder heeft elk kind 1 eigen roze bak voor zijn "eigen" speelgoed. Is die bak vol, dan moet er iets uit voor spullenhulp als ze er iets nieuw in willen opbergen. Al die roze bakken staan op de speelkamer, maar af en toe komt er een bak naar beneden. Ander speelgoed uithalen betekent hier eerst het vorige speelgoed opbergen. Dat werkt bij kleuters en lagere schoolkinderen. Voor onze mini zit dat een beetje anders. Zij speelt mee met de zussen maar heeft haar eigen bak altijd beneden staan. Zij is natuurlij ook het meeste thuis overdag.
  Oja, verder is er één kast met legplanken voor de kinderboeken. Deze staat ook in de speelkamer.

  BeantwoordenVerwijderen