9 november 2011

Haakles voor Beginners 2: Vasten & Halve Vasten Haken


Vasten
In de vorige Les hebben we een Ketting van Lossen gehaakt, daar gaan we nu verder met de basissteek der haaksteken: de Vaste.

Als je goed naar die ketting van Lossen kijkt, zie je dat de bovenkant allemaal lusjes bestaat, in de vorm van een V-tje.
Voor de Vaste Steek steek je je haaknaald aan de voorkant in de 2e steek vanaf de haaknaald, onder zo'n V-tje door (zie pijl)

Voer nu de volgende stappen uit:
1. Steek je haaknaald door een steek van de vorige rij (dus onder beide lusjes van de steek door), je hebt 3 lussen op je haaknaald
2. Sla je draad van achter naar voor over de haaknaald heen
3. Haal de draad door 2 lussen heen, je hebt nog 2 lussen op je haaknaald
4. Sla de draad weer over de haaknaald en haal hem door allebei de lussen op de haaknaald

Tip:
Bij de 1e toer van je haakwerk is het soms wat lastig om je haaknaald door beide lussen van je steek te steken. Het is dan makkelijker om je haaknaald door maar één lusje van je steek te steken! Zo doe ik het zelf ook altijd, dat zie je ook als je heel goed naar bovenstaande foto's kijkt ;-)


Zo ziet de eerste Vaste eruit, en je hebt nu weer één lus op je haaknaald.
Steek je haaknaald in de eerstvolgende steek en herhaal bovenstaande stappen, tot de hele rij vol is.

Je hebt nu 1 toer gehaakt. Als het goed is begon je met een ketting van 25 Lossen en heb je nu een toer van 24 Vasten gehaakt!
Voor de volgende toer haak je eerst 1 Losse: de Keerlosse
(Dit doe je om een recht haakwerk te krijgen, om de hoogte van de vaste steek te compenseren)
Draai het haakwerk nu om en steek je haaknaald in de laatste steek van de vorige toer (de steek die je vóór de keerlosse maakte, zie pijl).


Haak weer verder met Vasten, zoals boven beschreven. Haak voor de volgende toer steeds weer 1 Keerlosse.
En je kunt net zolang doorgaan als je zelf wilt, tot je bijvoorbeeld een sjaal hebt gehaakt!
Halve Vaste
De Halve Vaste is een plattere en simpelere steek dan de Vaste en heeft géén Keerlosse. Je haakt hem als volgt:
1. Steek de haaknaald door de laatste steek van de vorige toer van je haakwerk (dus door beide lusjes van de steek, zie pijl).
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem in één keer door allebei de lussen van je haaknaald heen. That's it!

Steek je haaknaald in de volgende steek en herhaal bovenstaande stappen om een hele toer met Halve Vasten te haken.
Voor de volgende toer draai je je haakwerk om en steek je je haaknaald weer in de laatste steek van de vorige toer (géén keerlosse!)

Op de foto is het verschil in structuur tussen Vasten (beneden) en Halve Vasten (3 bovenste toeren) goed te zien!

Steken Overzicht
In een patroon zien de Vaste en Halve Vaste er als volgt uit:En nu oefenen maar! In de volgende Haakles gaan we verder met het haken van Stokjes!


Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Stuur dan een mailtje naar: info[at]bymiekk.nl

54 opmerkingen:

 1. mijn hemeltje.
  het lijkt wel chinees voor mij.
  haha of ik wil het gewoon niet snappen.
  (ligt niet aan jou hoor)
  misschien moet ik het nog een keer lezen.
  liefs,
  kimberley

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is echt leuk om het nog een keer te doen ik deed het vroeger altijd met mn oma

   Verwijderen
 2. Wat weer een duidelijke uitleg. Ik ga binnenkort proberen om een serie halve vaste te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Miekk - wat leuk, haakles! Dit kan ik ook nog, maar dit is echt wel handig voor beginners. Misschien is het een goed plan om gelijk de Engelse benaming van de steek en de Engelse afkorting mee te vermelden. Ik maak ook wel eens wat van Engelse sites en dan twijfel ik soms wel eens... wat welke steek ook weer is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes uitgelegd! Vasten lukken al goed. Bij halve vasten heb ik moeite om het juiste 'gaatje' te vinden om m'n haaknaald in te steken. Ik ben ook op m'n proeflapje begonnen met 25 steken (losse) en ben geeindingd na enkele rijen oefenen met een stuk of 18 steken. Daar zit dus blijkbaar wat fout...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vol goeie moed begonnen aan les2 en voel mij hier al heel dom. Want ik zit al onmiddellijk vast bij mijn eerste vaste steek! Ik probeer even uit te leggen wat het probleem is: bij mijn 2de keer overleggen van de draad en het doorhalen van de 2 lussen, zou je opnieuw moeten uitkomen bij 1 lus (wat mij ook logisch lijkt als ik het lees). Maar telkens opnieuw verschijnen bij mij daar plots 2 lussen, heel dicht bij elkaar (door hetzelfde gaatje, 'k weet niet hoe ik het anders moet beschrijven). Snapt iemand het probleem? En nog beter: heeft iemand een oplossing voor mij?
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @lieselot: Als je je draad op een bepaalde manier rond je haaknaald slaat, kan je 2 lussen hebben. Dan zit je draad dus 2X om je naald heen. Als dit het geval is, moet je de draad op een andere manier opnemen. Ik ga met mijn haaknaald altijd onder de draad door.
  Als dit niet het geval is, heb ik geen idee wat je probleem kan zijn...
  Groetjes, succes, Liz.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel duidelijk hoor Miek, maar.... mijn probleem is nog steeds dat ik niet weet wanneer ik nu, in welk gat, aan het begin moet beginnen..
  Bij de vaste is het de 2de bij het begin en daarna elk volgend gat zeg maar

  Bij de knipmode site is de vaste weer in de 3de losse vanaf de haaknaald en ja dat is dus weer anders... zucht... ik doe echt mijn best hoor ;-)
  Maar zo raak ik in de war bij waar ik moet beginnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zat mij af te vragen of ik de naald door de 2 lussen (a la Liz) moest doen of door 1 van de 2, was niet helemaal duidelijk maar ik lees nu dat ik het via "het gewone systeem" heb gedaan.

  De 1/2 vaste vond ik wat lastig maar als ik het in 2 keer doe ipv in 1 keer door lukt het wel!

  Bedankt weer!!!

  Groetjes,
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Lies en MiekK: Als je met Engelse haaktermen werkt, denk er dan aan dat die anders zijn dan de Amerikaanse! Een handig lijstje met beide haaktermen vind je op de blog 'Bag of Joe'!

  @Mirella: De keerlosse moet, zoals MiekK zegt, de hoogte hebben van je steek. bij een vaste is dit 1 losse. (Een stokje bijvoorbeeld, heeft 3 lossen om te keren, en als vervanging van het eerste stokje van de volgende rij.)
  Zeker niet de 3de losse nemen, dan krijg je volgens mij een gat in je werk, en ga je te weinig steken hebben.
  Groetjes, Liz.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit vind ik echt prachtig. Ik heb ooit heel lang geleden leren haken maar vond het nooit wat. Nu kan ik het van het begin leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat heb je dat heerlijk duidelijk uitgelegd, en goede foto' zeg, ik snap het! ...behalve dan... het begin van de halve vaste: als je een ketting van lossen hebt gehaakt, steek je dan in de eerste lus in, of net als bij de vaste in de tweede lus? In je uitleg had je al een stukje gehaakt, vandaar mijn vraag...
  superleuk dat je dit doet trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Mirella: in de 2e losse, zoals Liz uitlegt!

  @Annemarie: bij de halve vaste hoef je géén lossen over te slaan, gelijk in de 1e lus dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Miekk, ik vind je haaklessen echt helemaal leuk. De ketting met lossen lukt prima, ook de vasten en halve vasten lukken goed.

  Ik snap alleen niet hoe je bij de halve vasten verder moet gaan als je een toer af hebt. Het lijkt bij mij nu net of ik met de halve vasten het werkje heb afgebiest. Helaas heb je in de uitleg ook geen foto geplaatst hoe je verder moet na de eerste toer halve vasten..

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super initiatief! Ik ga er binnenkort mee aan de slag, eerst de vest voor mijn lief maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ah! super weer en erg duidelijk! Tot de volgende les!!
  Groetjes Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Lynn: na elke toer, maakt niet uit welk soort steek je gebruikt, zie je dezelfde lusjes-stuctuur aan de bovenkant van je haakwerk. Voor de volgende toer met halve vasten draai je je haakwerk om en steek je de haaknaald in de laatste lus van de vorige toer.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik wou ook nog toevoegen dat ik ook telkens in de twee beentjes van het V-tje steek, ipv in 1 lus, maar het is hier al gezegd :-) In het boek waarmee ik leren haken heb, stond het toch zo als 'de manier' - het is te zeggen, 'algemeen aangenomen' ofzoiets, want jouw manier is niet fout natuurlijk :-) Maar de twee mogelijkheden hebben toch elk wel een heel ander effect. Als er wel maar 1 lusje / beentje moet gehaakt worden, staat het dan altijd expliciet vermeld, bij mijn weten: in de voorste of in de achterste lus.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh wat super, ik SNAP het! Een ketting van losse was me al eerder gelukt nav een filmpje op you tube. Maar verder kwam ik er niet mee.
  Suer bedankt Marieke! En ik ga de volgende lessen ook volgen :-)
  Groetjes Karlina

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Miek, wat een mooi initiatief!!
  Ik haak al wat langer maar deze heb ik nooit begrepen; bij de 1e toer vaste, sla je er eentje over in het begin en aan het einde 1 extra keerlus..Maar moet je dan bij de 2e toer dan ook 1tje overslaan?
  liefs Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind dat je het onwijs goed doet en duidelijk uitlegt.
  Zo wordt ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik toch echt verkeerd haak xD
  Liefs,
  Mriek

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Noods: je slaat de Keerlosse over en haakt je eerste Vaste dus in de laatste Vaste van de vorige toer

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat geweldig deze les en heb al een stukje geprobeerd en gaat volgens mij de goede kant op hihi .
  ik had van de zomer een boekje gekocht voor kleine knuffels te maken en snapte er geen snars van hahaha , ooit als klein kind wel gehaakt , maar wist het gewoon niet meer en dankzij jouw les , pak ik het weer op , dank je wel .
  ben nu wel erg benieuwd naar de stokjes en ga je ook leuk projectjes opzetten om ons uit te dagen ?
  zoals een hartje haken , of tasje ofzo :)

  grt Roos
  http://roosplaces.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voor diegene die de halve vaste en vaste nog niet helemaal duidelijk is.. je kunt op youTube hele duidelijke video's volgen.
  Voor de links 'klik' even op mijn weblog!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heel erg bedankt voor de haakles Miekk! Ik wilde al een hele tijd leren haken en nu kan ik het (een beetje).

  Ik heb alleen wel nog een vraagje. Vooral als ik de halve vaste doe en 'de hele lus' ophaal (dus twee draadjes erbij krijg op de naald), wordt mijn haakwerkje wel erg strak. Als ik dan eerst een paar rijen vasten haak en dan een paar rijen halve vasten, dan trekt de bovenkant helemaal naar elkaar toe en is het lapje niet meer recht... Hoe kan dat?
  (Overigens vind ik dat in het algemeen wel moeilijk, om het allemaal een beetje netjes recht te krijgen.)

  Oh, en ik raak wel een beetje in de war van de links van Mirjam (via de post hierboven), want daarin wordt er juist weer wel 1 draadje opgehaald in plaats van 2... Maar 2 lijkt me wel juist, want dan ziet mijn haakwerk er veel beter uit (ook bij de stokjes).

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Met wat vertraging ook aan het meevolgen. Ik vind het makkelijker om de twee beentjes te nemen zoals Liz zegt. Maar als je eerst een toer losse doet, en dan aan een toer vaste begint, kan je toch niet de twee beentjes nemen? Dan moet je toch eerst een toer van vaste maken met maar 1 beentje te nemen zoals jij het altijd doet? Of zie ik iets over het hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Linda en Marloes: één of twee lusjes/ beentje ophalen kan allebei, zowel na de 1e toer van lossen als 'gewoon' midden in het haakwerk.

  Halve vasten haak je idd snel te strak, probeer niet te hard aan je draad te trekken maar haak hem extra los. Gewoon veel oefenen, je vindt vanzelf je eigen manieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Miek

  ik ben ook met veel vertraging bezig met de lessen, en ik vroeg me hetzelfde af als Marloes. Bij de eerste rij lossen kun je toch niet 2 lussen (of een hele steek) in 1 keer opnemen? Want meer dan dat heb ik dan nog niet, dus dan hangt het nergens meer aan vast, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Verder vind ik het heel moeilijk om te weten in welk "gaatje" ik nu precies m'n haakpen moet steken. Maar bij m'n derde poging begint het er toch al een klein beetje uit te zien zoals jouw voorbeelden.

  Nog een paar kleine vraagjes: bij de halve vasten zeg je eerst "steek" en dan "lus". Het is toch echt wel de steek hé? En de laatste steek van de vorige toer, is dat dan de steek waar je draad op dat moment inzit?

  Sorry voor de vele vragen, ik wil het echt goed doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. mercie voor de tips. als ik alleen vaste doe zonder keerlosse dan krimpt mijn werkje terug.

  wat doe ik verkeerd ?

  ik volg je

  Mvg saramsa87

  BeantwoordenVerwijderen
 29. ik denk dat ik de jongste kind ter wereld ben die haakt ik ben zelf 13 en vind het geweldig ik ken kinderen die chillen altijd buiten nou ik zit liever binnen samen met mn moeder haken ik heb heel veel geleerd op deze site

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Super bedankt, hier heb ik wat aan gehad!

  Groetjes Jens

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik doe mijn best maar die vaste is nog een raadsel voor me (en dat ligt niet aan jouw uitleg maar aan mijn inzicht!) ik blijf proberen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik hobbel genoeglijk achter de lessen aan.
  Les 1 ging geweldig maar nu zit ik toch echt in de knoop!

  Ik loop vast bij:
  Zo ziet de eerste Vaste eruit, en je hebt nu weer één lus op je haaknaald.
  !!!Steek je haaknaald in de eerstvolgende steek!!! en herhaal bovenstaande stappen, tot de hele rij vol is.

  Wat is de eerstvolgende steek? :o
  Is dat het zelfde als de 2e lus van boven?

  Verder: leueueueuke site!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hoi MiekK,
  wat super dat je haakles geeft op je blog!!
  Ik zit al een tijdje te prutsen omdat ik van van die lieve diertjes wil haken. Volgens mij heb ik de steken best onder de knie, maar als ik een patroon lees dan moet ik 2 losse laten volgen door bijvoorbeeld 4 vasten. Maar ik heb geen idee waar ik die vasten moet laten als ik maar twee lossen heb.... Het gevolg is een een grote knoop omdat ik alle vasten in 1 en dezelfde losse prop.....maar dan krijg ik mijn draad op een gegeven moment niet meer in beweging en zit het echt in de knoop. Ik hoop dat mij verder kunt helpen met een tip!
  Groetjes Debbie

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi MiekK,

  ik heb net ook de 'haakmicrobe' te pakken gekregen en ik vind jouw blog super om te volgen, dankzij deze lessen kan ik heel goed volgen en leer ik stap voor stap bij, dank je wel!! Het enige waarmee ik blijf worstelen, is de halve vaste: hoewel dit volgens mij de meest eenvoudige steek moet zijn, heb ik hiermee het meeste problemen. Ik denk dat ik mijn haakpen op één of andere manier verkeerd in mijn vorige steek positioneer: als ik haak met halve vasten, dan trek ik mijn haakwerkje altijd scheef, de steken zitten ook altijd veel te 'vast' om er nog een volgende steek te kunnen op haken, ik krijg er mijn haakpen niet meer in. Lijkt jou (of iemand anders op de blog) dat herkenbaar en heeft er eventueel iemand een idee wat ik verkeerd doe of tips om de halve vaste correct te haken?

  Bedankt alvast voor een reactie en prettig eindejaar gewenst!


  groetjes
  An

  BeantwoordenVerwijderen
 35. hoi
  ik vind het goed uitgelegd maar ik (dom blondje) snap niks van die vasten ik heb het al honderd keer geprobeer bij mij word het gewoon een hele dikke prop maar dat zal vast aan mij liggen

  BeantwoordenVerwijderen
 36. hoi ik ben lisa ik ben 9 jaar oud en ik wil van die schatige diertjes haken ik had na ongeveer 2 dagen de lossen onder de kniej maar als ikvasten ga doen dan word het een hele dikke prob ik ben daar nou al 1 week mee bezig ik vint het wel goed uitgelegd heb je nog tipsik hoor het wel
  LISA (ik ben niet anoniem maar ik wist niet wat een url was)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hoi MiekK!

  Bedankt voor je goede lessen, je hebt me samen met mijn oma eindelijk geleerd om te haken, woehoe! :D Ik kan nu al aardige lapjes maken. Het enige probleem dat ik heb is dat mijn werkjes op een gegeven moment een soort van C vorm gaan aannemen. De bovenkant krult dan naar binnen.. Dan vind ik jammer, want als ik brei kan ik perfect vierkante lapjes maken, maar bij haken lukt me dat dus niet. Heb je misschien tips voor me?

  Alvast bedankt!!!

  - Sophie

  BeantwoordenVerwijderen
 38. als je door 1 lus doet krijg je een streep inderdaad, en als je het v-tje oppakt doe je het zoals het hoort... Met ribbel is inderdaad handig voor de beginners, omdat je dan goed de steken kunt zien. Door het v-tje is lastiger, want dan moet je je lossenrij niet zo strak doen. Als je in 2 kanten van je lossenketting werkt is het beter om maar 1 lus op te pakken. Dit doe je bijvoorbeeld bij zooltjes van slofjes...
  bedankt voor je duidelijke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. hoi
  ikm heb dit zeker 100 gebrobeerd maar ik krijg steeds als ik een vaste of een halve vaste maak een hele dikke knoop heeft iemand misschien nog een tip?
  toch bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 40. je aanvulling klopt niet helemaal volgens mij Miek. je zegt dat je dan 3 lussen op de naald hebt i.p.v. 2, maar zodra je de draad onder de steek doorgehaald hebt heb je opnieuw 2 lussen op je naald, niet 3.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat: als je de haaknaald door de steek van de vorige toer steekt heb je 3 lussen op je haaknaald. Als je de draad eenmaal hebt doorgetrokken zijn het er inderdaad nog maar 2, maar dat is alweer 2 stapjes verder ;)

   Verwijderen
 41. Nog makkelijker voor de eerste toer na de ketting lossen is om in het onderste enkele hobbeltje te haken. Je hebt dan onderaan je haakwerk ook een rand met mooie v-tjes! In de ketting lossen heb je steeds een v-tje met een bobbeltje aan de onderkant. als je de ketting op z'n kop houdt kun je steeds dat enkele bobbeltje gebruiken om in te steken zeg maar! In Japanse patronen doen ze dat veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. les 1 gaat goed...de rest niet. Ligt niet aan je uitleg, heb echt 2 linkerhanden denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Help! Mn lussen zitten zo strak ik krijg die naald er amper door! Daarentegen bij mn dunne wol krijg ik allemaal verschillende lussen! Hoe kan ik beide problemen oplossen? Oja ik snap de halve vaste niet... Is daar nog een tip voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je de goede maat naald bij het garen? Het is ook wel even oefenen om gelijkmatig te leren haken, zodat elke steek hetzelfde wordt.
   Halve vaste: insteken, omslaan, door allebei de lussen halen, klaar!

   Verwijderen
 44. De vasten gaan goed bij mij, maar bij de halve vasten lijkt alles zo strak te zitten dat ik mijn naald bijna niet door de lusjes krijg, waar kan dit aan liggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mandy, ik denk dat je te hard aan de draad trekt, probeer eens wat losser te haken. Of een grotere naald te gebruiken bij het haken van de halve vasten.

   Verwijderen
 45. ik heb een VRAAGJE, ik ben als beginner, vol goede moed aan de sjaal begonnen. Echter als ik de derde toer heb gedaan ( met halve vasten) en ik moet daarop volgend de stokjes doen, weet ik echt niet waar ik mijn haaknaald in moet steken. Door de halve vaste gaat eigenlijk niet. Het ziet er wel mooi uit, zo'n randje met halve vasten. Kan je me weer even op weg helpen? Of iemand anders? Alvast bedankt hoor. Groetjes Cynthia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cynthia, je steekt eigenlijk altijd je naald door de steken van de vorige toer. Die zien er altijd hetzelfde uit, als een 'V-tje'. Het kan zijn dat je de rij met halve vasten te strak hebt gehaakt en daardoor je naald er niet doorheen krijgt. Probeer niet te hard aan de draad te trekken.

   Verwijderen