16 november 2011

Haakles voor Beginners 3: Stokjes Haken

In deze Haakles voegen we weer een nieuwe steek toe aan ons assortiment: de Stokjes.
De Stokjes zijn een steken-groep met wat meer hoogte, waarbij je de draad eerst een keer om de haaknaald slaat vóórdat je die in een steek van je haakwerk steekt.
Ze variëren van Halve Stokjes (laag) tot Vierdubbele Stokjes (heel hoog). Ik leg hier de drie meestgebruikte Stokjes uit: Stokjes, Halve Stokjes en Dubbele Stokjes.

Opmerking vooraf:
Als ik zeg: 'steek je haaknaald in een losse' of 'steek je haaknaald in een steek', dan bedoel ik dat je hem door de twee lusjes van die losse of steek van de vorige toer moet steken, dit telt dus voor 2 lusjes op je haaknaald.

Stokje (3 keerlossen)
Begin met een ketting van 25 lossen en volg de volgende stappen:
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald -> foto 2)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 3 lussen op je naald -> foto 3)
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 2 lussen op je naald -> foto 4)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 stokje gehaakt.

En dat ziet er dan zo uit:

Haak in elke losse een stokje, t/m de laatste. Haak 3 keerlossen en draai je haakwerk om. Haak nu het 1e stokje van de volgende toer in het vóórlaatste stokje van de vorige toer: de 3 keerlossen waren het éérste stokje van de nieuwe toer.
Haak het laatste stokje van de toer in de bovenste van de 3 keerlossen waarmee je de vorige toer begon (zie pijl op de rechter foto).
Dit is belangrijk om een recht haakwerk te krijgen!
Als je begint met 25 lossen, maak je toeren van 23 stokjes. Herhaal bovenstaande stappen om verder te gaan met toeren van stokjes.

Half Stokje (2 keerlossen)
Begin weer met een ketting van 25 lossen en volg onderstaande stappen:
De stappen zijn eigenlijk hetzelfde als bij het haken van een stokje, alleen haal je je draad bij de 1e keer doorhalen door de losse + 1 lus. Je doet dan één stap minder.

Dus: 
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse + een lus heen (nog 2 lussen op je naald )
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 half stokje gehaakt.

AANVULLING:
Ik had jullie gewaarschuwd, ik haak niet 'volgens het boekje'! Uit de reacties hieronder blijkt dat 'echte' halve stokjes anders moeten, en wel op deze manier:
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 3 lussen op je naald )
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de 3 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 half stokje gehaakt.

Ga door totdat je de toer af hebt, haak 2 keerlossen en draai je werk om. De keerlossen zijn weer het 1e halve stokje van de volgende toer, steek voor het volgende halve stokje je haaknaald boven het vóórlaatste halve stokje van de vorige toer (zie pijl).
Het laatste halve stokje van de toer haak je weer in de bovenste keerlosse waar je de vorige toer mee begon. Haak 2 keerlossen, draai om en ga zo door!

Dubbel Stokje (4 keerlossen)
Begin weer met een ketting van 25 lossen en volg de volgende stappen:
Weer zijn de stappen hetzelfde, maar nu heb je eigenlijk één stap extra, omdat je de draad in het begin één keer extra om je haaknaald slaat.
Dus:
1. Sla de draad 2 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 5e losse vanaf de naald (5 lussen op je naald -> foto 2)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 4 lussen op je naald -> foto 3)
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 3 lussen op je naald -> foto 4)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 2 lussen op je naald -> foto 5)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 dubbel stokje gehaakt (foto 6)

Ook het vervolg gaat op dezelfde manier: haak door tot het einde van de toer, nu haak 4 keerlossen en draai je werk om. Begin de volgende toer weer in het vóórlaatste dubbele stokje van de vorige toer en vergeet niet het laatste dubbele stokje te haken in de bovenste keerlosse van de vorige toer.
Haak 4 keerlossen, draai om en haak door met dubbele stokjes!

Ter vergelijking zijn dit de drie soorten stokjes op een rij, van allemaal heb ik 3 toeren gehaakt:
Halve stokjes, Stokjes & Dubbele Stokjes
Zie je het verschil in hoogte en dichtheid?

Dit waren de stokjes! En ook nu weer: oefenen!
Volgende week geen nieuwe les, maar ons eerste project om de steken te oefenen: een Gestreepte Sjaal! Als je het leuk vindt om ook een sjaal te maken, zorg dan dat je 4 kleuren garen in huis hebt van dezelfde dikte (ongeveer geschikt voor haaknaald nummer 4). Ik gok dat je voor een kindersjaal genoeg hebt aan één bol per kleur, voor jezelf waarschijnlijk ook wel als het grote bollen zijn (Zeeman).

Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Stuur dan een mailtje naar: info[at]sewnatural.eu

41 opmerkingen:

 1. Ik volg je haaklessen trouw en het schiet lekker op met zoveel lesjes.. dank je wel ben er erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan al haken maar kijk toch ff mee .....
  je legt het volgens mij heel goed en duidelijk uit dus voor de beginners onder ons moet het zeker goed komen met jouw haaklessen .....

  Succes ...... groetssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met deze les ben ik helemaal blij. Ik was het helemaal kwijt hoe het ook alweer zat met de stokjes. Nu ga ik oefenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, fantastisch. Ik heb altijd willen weten hoe dat haken allemaal werkt en jouw uitleg is zo gemakkelijk te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het nu te druk maar ik ben zeker van plan later aan te haken :P! Dan begin ik uiteraard van voor af aan wat als ik dit gauw even bekijk lijkt het al erg ingewikkeld! Super zeg dat je dit doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O ja...dat had je gevraagd wie het leuk zou vinden? Ik ga je zeker in de les volgen, maar pas na de kerstfair! Ik heb nu even niet de tijd...super vind ik het dat je ook de tekens uitleg..snapte ik niet zo goed!! Thnx en tot gauw, Nicole*

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Compliment! Hele mooie duidelijke uitleg! Perfect!! Hiermee zullen heel veel nieuwe hakers erg blij zijn. knufz....peebee

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toen ik dit blogberichtje vanmorgen las vond ik het er erg ingewikkeld uitzien, maar het is nu een paar uur verder en ik heb alle 3 de steken onder de knie!
  (Ik heb ze in 1 lapje gehaakt en het is nog steeds geen vlaggetje Marieke! Dus het kwartje is gevallen!)
  Misschien ga k wel aan een sjaal beginnen, met dubbele stokjes, dan gaat t lekker snel :-)

  Groetjes Karlina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nog bij de vorige les, vanwege tijdsgebrek, en was zelf al van plan om een das te haken als eerste haakproject. Het lijkt me leuk om af en toe mijn vorderingen op de foto te zetten en je te laten zien. Het lijkt me erg leuk als andere 'leerlingen' dat ook doen, zodat we van elkaar kunnen zien wat we maken en hoe we vorderen. Idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Docka: Goed idee Anna! Dat zou misschien wel op mijn Facebook-page kunnen? Daar kan iedereen die het leuk vindt zo een foto op posten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super deze uitleg! Wat ik alleen niet snap is als je ee ketting van losse gehaakt hebt en je hebt gekeerd, hoe moet je dan onder 2 lussen door van je eerste rij losse? Je losse bestaat toch alleen maar uit 2 lusjes? Ik steek het dan door mijn losse heen ( door dat v-tje zeg maar), alleen krijg ik dan een gat. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel met mijn probleempje.

  Gr. Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben druk met de stokjes, halve stokjes en dergelijke! Ik ben wel benieuwd wat het voordeel is van haken boven breien. Met kleine dingen, zoals beestjes, snap ik dat haken makkelijker is. Maar als je b.v. een das wilt maken, kan je dan meer met haken dan met breien? Of is het gewoon een voorkeur voor het een of het ander?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik wil je even bedanken voor de haakles tot nu. Ben er pas aan begonnen toen alle drie de lessen er al op stonden, dus ben ineen keer doorgegaan en het lukt! Ik die het al een eeuwigheid wil leren, al een beetje uitleg gehad had en de weg al tien keer kwijt was, is het echt gelukt, ben er zo blij mee en kan niet wachten tot er meer lessen komen, leukerdeleuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahah ik kan de lossen maken maar dan is het gebeurd, geen idee wat ik dan fabriceer, maar het lijkt in de verste verte niet op bovenstaande!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zit ontzettend te wachten op een erfenisje aan haaknaalden dan kan ik ook beginnen. De beschrijvingen zijn super! dus daar zal het niet aan liggen!
  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Loop een weekje achter maar vandaag deze les gedaan. Weer zeer duidelijk, hoop zsm met de sjaal te kunnen beginnen.

  Bedankt en groetjes,
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jippie, het lukt! Ik ben echt geweldig blij, nogmaals een grote dankjewel voor deze prachtige lessen want ik dacht nooit dat ik dit zou kunnen.
  Het (voorlopige) resultaat kun je hier zien:
  http://piepow.blogspot.com/2012/01/haken-in-t-ziekenhuis.html

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het lukt me steeds beter. Ik loop wel tegen het volgende probleempje aan: Mijn losse steken zijn veel strakker dan stokjes. Dus als ik een paar toeren gehaakt heb, dan wordt mijn werkje steeds breder. Wat is dé tip?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer de lossen extra 'extreem' los te haken, of met een haaknaald van een paar maten groter je werkje op te zetten. En vooral veel oefenen! Succes!

   Verwijderen
 19. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het halve stokje van jou ..het hele stokje was ..en zo heb ik het ook altijd gehaakt... Een mens is nooit te oud om te leren!
  gr.Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb veel van jou geleerd en kijk met regelmaat of ik iets nieuws zie. Zo ben ik ook begonnen met haken. Je geeft duidelijke uitleg, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hii ik ben toevallig op u blog terecht gekomen en ben er vrijwel meteen verslaafd aan !! Supper handig en leuk uitgelegd
  vriendelijk bedankt xx

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo, allereerst heel erg bedankt voor je haaklessen, danzij jou ben ik helemaal "aan de haak"!!

  Wat ik me afvroeg, klopt jouw uitleg over het halve stokje wel...? Want ik heb wat filmpjes gezocht op youtube over het halve stokje, en dat gaat toch een beetje anders dan jij het beschrijft? Of misschien lees ik jou verkeerd, dat is ook heel goed mogelijk! Dit is wat ik bedoel: http://www.youtube.com/watch?v=dwYHxIf60gY

  Hoe dan ook, reuze dank voor je fijne haaklessen!

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Deze beschrijving van de halve stokjes is inderdaad niet juist! Ik zou 'm echt even aanpassen, want al lijkt het resultaat wel op hoe 'gewone' halve stokjes eruit zien, deze manier haakt veel minder prettig!

  Met vriendelijke groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 24. in alle haakboekjes van oa. Christel krukkert, gaan de halve stokjes inderdaad anders dan je hier vermeld. Daar gaat het eerst door 1 lus en daarna door de 3 laatste lussen

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oké dames, na al jullie 'gemopper' heb ik een aanvulling in de tekst gezet! Ik had jullie van tevoren gewaarschuwd: ik haak niet 'volgens het boekje', maar het werkt wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik ben vandaag begonnen met je haaklesjes en het gaat hartstikke goed! Super bedankt! Vorig jaar heb ik beter leren breien, nu ga ik ook proberen te haken en ik vind het super leuk! Doeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo Marieke,

  Allereerst bedankt voor je geweldige lessen. Ze zijn echt heel goed te volgen.
  Heb wel 1 vraagje:
  Als ik een stokje haak sla ik eerst mijn draad van achter naar voren over de haaknaald. Daarna steek ik hem door het vtje van de 4 losse...
  Alleen heb ik dan maar 3 lussen op mijn naald en geen 4 zoals in jou beschrijving staat. Wat doe ik verkeerd??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het 'Vtje' telt voor 2 lussen, dus met de lus waar je mee begint en de draad die je om je naald hebt geslagen is dat samen 4. Als je de draad hebt doorgehaald zijn het er 3. Heb je dat gedaan? Dan is het gewoon goed!

   Verwijderen
 28. Thanx!!! Ik ben er al achter. Ik stak mijn haaknaald door het vtje heen en dan heb je maar 1 van de 2 draden van het vtje op je naald. Je moet hem er dus onderdoor steken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. 'Als je begint met 25 lossen, maak je toeren van 23 stokjes. Herhaal bovenstaande stappen om verder te gaan met toeren van stokjes.' Ik heb het gedaan zoals het moet, 25 losse en dan de stokjes gemaakt, maar ik kom dan op 21 stokjes als ik bij de 4e begin???? wat heb ik fout gedaan???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je slaat 3 lossen over, die tellen als het eerste stokje. In de overige 22 lossen haakje steeds één stokje. Is samen 23!

   Verwijderen
 30. bedankt voor je haaklessen, vaste en HV lukken me perfect met je lessen maar met deze sla ik de bal dus ergens mis.....misschien toch maar eens kijken naar een dikkere haaknaald want 3,5 lukt dus gewoon niet.

  Het zal me wel lukken zoals de eerder lessen , het zal gewoon meer tijd vragen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Tot nu te alvast bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik ga nog verder met de rest van de "lessen" maar dat wordt pas volgende week ofzo. Binnenkort laat ik mijn eerste resultaat zien op mijn blog. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo! De haaklessen zijn echt geweldig! Ik kon als kind goed haken (dekentjes voor mijn barbies en poppen), maar was het verleerd. Ondertussen heb ik voor mezelf al een sjaal gehaakt :) Ik heb wel een probleem met de stokjes: mijn werkje blijft niet recht, maar wordt rond of begint helemaal te krullen tijdens de eerste toer. Weet iemand wat ik verkeerd doe? Ik ben al 4 keer herbegonnen met steeds hetzelfde resultaat. Ik gebruik haaknaald nr 5 en wol voor die dikte van naald. Alvast bedankt voor de hulp :)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. hoi! Ik vind de haaklessen ook heeeeel fijn! Heb het ooit gekund als kind en wil het nu graag weer oppakken. Maar… ik heb hetzelfde probleem als Miss Pixie, mijn haakwerkje gaat ook helemaal krullen?! Geen idee hoe dit kan!? Who can help me? :-) Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. @miss pixie en blauwesokken: waarschijnlijk haken jullie de onderste toer (de ketting van lossen) dan te strak. Probeer het haakwerk eens op te zetten met een haaknaald van een maat groter, ik hoop dat dat werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Het is even geleden dat er een reactie is geplaatst, maar ik ben vandaag begonnen met haken met jouw tips. Gaat erg goed, al moet ik vooral ook echt lange lapjes gaan oefenen voordat ik verder ga. Maar ik had wel even een vraagje: bij jou zie/lees ik dat je door beide lusjes van de v heen gaat, maar wolplein bijvoorbeeld geeft aan dat je maar door 1 van de 2 hoeft te gaan, hoe zit dit precies? Mijn haakwerkjes worden tot nu toe nogal rommelig, ik ben ook erg aan het zoeken door welke lusjes ik de naald allemaal heen moet halen, maar met oefening zal dat vast beter gaan toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mandy, oefening baart kunst hoor! Het is even uitproberen en ervaring krijgen inderdaad. Als je door één van de twee lusjes gaat, dan krijg je haakwerk met een ribbel, zoals bij een boord van een mouw. Als je wil dat je haakwerk plat wordt, van voor en achter hetzelfde, dan haak je door de twee lusjes tegelijk.

   Verwijderen
 36. In deze coronatijd maar eindelijk eens met haken begonnen. Wat fijn om deze site via Pinterest tegen te komen. Kan na 1 dag losse, vaste, stokjes en halve stokjes. Nu zere vingers :) Morgen weer verder oefenen

  BeantwoordenVerwijderen