18 april 2012

Knielappen maken


Kapotte knieën in broekjes, we hebben er hier in huis een heleboel van! En om nou steeds nieuwe broeken te kopen of maken...

Nee, daar begin ik maar niet aan!

Repareren dus! En zo is hoe ik dat deed..

(Op weer eens een andere manier dan de Monster-Knie )

Je hebt nodig:
• Restjes stevige stof (2 stukjes van ongeveer 11 x 9 cm), ik gebruikte een oude spijkerbroek
• Vliesofix, strijkijzer & strijkplank
• Tornmesje, naaimachine & garen

Stap 1:
Maak met je tornmesje van elke broekspijp één zijnaad open. De broekspijpen hebben meestal één simpele zijnaad en één doorgestikte zijnaad. Je maakt de simpele naad open vanaf een paar cm onder de kruisnaad tot een paar cm boven de onderzoom van de broekspijp.

Stap 2:
Strijk Vliesofix op de onderkant van je restjes stevige stof en knip er 2 ovalen uit (van ongeveer 9 x 11 cm dus). Maak eventueel eerst een malletje van karton dat je kunt overtrekken op de stof, zodat je ovalen even groot worden. Dit zijn de knielappen.

Stap 3:
Haal het papieren velletje van het Vliesofix af (aan de onderkant van je knielappen) en pers de knielappen met een natte doek op de gaten in de knieën van de broek. Zorg ervoor dat de knielappen bij elke broekspijp op gelijke hoogte zitten.

Stap 4:
Verdeel de knielappen van boven naar beneden in 4 gelijke delen en teken eventueel drie (horizontale) lijntjes voor op de stof. Naai drie horizontale stiksels over de knielappen en naai met een zigzagsteek helemaal rondom (met een kleine steekafstand, zodat de zigzagjes dicht op elkaar zitten).


Stap 5:
Keer de broek binnenstebuiten en naai de zijnaden van de broekspijpen weer dicht. Werk de naden ook weer opnieuw af met een zigzag- of locksteek.<-- En het broekje kan er weer even tegenaan!


8 opmerkingen:

 1. Gelijk heb je ik deed vroeger ook zoiets toen onze jongens nog klein waren je kan wel broeken blijven kopen met die gasten ... fijne avond ... gr. Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de laatste tijd ook veel kapotte broeken op deze manier gerepareerd. Ik doe meestal ook aan de binnenkant nog een (kleiner) lapje, zodat ze niet bij het aantrekken van de broek met hun teen in de scheur blijven hangen :) groetjes, Mij

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jah geweldig!!! Hier ook in 1 week 3 kapotte broeken! Dank voor de tut!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OOOHHH dit had ik net nodig!! Vandaag keek ik naar Jesse zijn broek en ja hoor, knie kapot! Dit ga ik dus zeker doen, want ik blijf broeken kopen voor onze knul! Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  Groetjes Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik deed het voor de kinderen soms nog met een extra gekleurd lapje ertussen. Dan kreeg je een leuk effect in de scheur maar wel de sterkte om nieuwe gaten te voorkomen.

  Vooral voor de meiden gaf dit een goed effect. Bij de stoere jongenskleding gooide ik er vaak een camouflage lapje tussen. Die maakten ook nog wel eens winkelhaken door het boomklimmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ah, fijn, doet me er aan herinneren dat ik ook nog 3 broeken met enorme scheuren op de knie heb liggen. Op de een of ander manier schuif ik het toch steeds weer voor me uit:)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk! Ik heb laatst ook ergens gezien dat je ook de randen van de knielap kunt locken, en vervolgens de lap met hetzelfde garen met de hand op de knie kunt naaien. Handig als je de zijnaad niet kunt of wilt openmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super, heb al meerdere broeken met lappen gerepareerd maar vond het altijd een heils karwei omdat ik er met de naaimachine zo moeilijk bij kwam. Nooit aan gedacht om even een naad los te tornen. Dank je voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen