6 mei 2012

Een Tas Per Week: Week 18 / Tutorial!Een paar weken geleden maakte ik een tas met een Extra Brede Bodem, om papieren plat in mee te kunnen nemen. Deze week maakte ik er nog een, maar nu om te gebruiken als mand.

Hier een tutorial voor een tas met een Extra Brede Bodem! Als hij klaar is is hij 30 x 30 x 30 cm, een soort kubus dus.


Aan de slag!Wat heb je nodig:
En ook nog: naaimachine met jeansnaald, garen, naald, meetlint, potlood, geodriehoek, strijkplank & strijkijzer

Stap 1: Buitenkant en voering naaien
Leg de 2 stukken stof van de buitenkant met de goede kanten op elkaar en naai de zijkanten en de onderkant vast met een naad van 1 cm. Doe hetzelfde met de stoffen van de binnenkant.

Stap 2: Hoeken naaien
Vouw of strijk de zijnaden en de ondernaad open. Vouw de hoeken aan de onderkant helemaal open en leg de zijnaad precies op de ondernaad. Leg de hoek helemaal plat en teken op 15 cm van de punt een lijn van links naar rechts. Stik over deze lijn heen. Doe dit voor de buitenstof en de binnenstof, bij allebei de hoeken.
>> Let op: knip de hoeken niet af!!

De buitenkant van de tas ziet er nu zo uit: aan allebei de kanten steekt een flinke hoek uit. Keer dit tassenpand met de goede kant van de stof naar buiten en vouw de hoeken netjes naar binnen, zodat ze plat op de bodem komen te liggen. Maak een klein stiksel precies in het midden, waar de punten elkaar net overlappen, zodat ze goed op hun plaats blijven. Doe hetzelfde voor de het tassenpand van binnenstof.

Stap 3: Hengsels maken
Neem de twee smalle stukken stof en strijk ze in de lengte dubbel. Strijk de zijkanten nog eens naar de vouw toe en leg de vier delen nu netjes op elkaar. Stik de strook stof door, vlak langs de zijkant aan allebei de kanten.

Stap 4: Hengsels vastnaaien
Bepaal het midden van het voor- en achterpand op de buitenstof van de tas. Leg de uiteinden van de hengsels links en rechts op 10 cm van het midden en naai ze vast met een stiksel op een paar mm van de stofrand.
Vouw het lintje dubbel en leg het precies op het midden van het achterpand. Stik dit ook vast op een paar mm van de stofrand. Naai de knoop vast op 4 cm van de stofrand, precies in het midden van het voorpand.

Stap 5: Tas in elkaar naaien
Zorg dat de voering binnenstebuiten is en de buitenkant van de tas met de goede kant naar buiten. Schuif de twee delen van de tas in elkaar met de goede kanten van de stof op elkaar. 
>> Hierbij moet de buitenkant van de tas een kwartslag gedraaid zijn ten opzichten van de binnenkant! Dit betekent dat de brede hoeken die je gemaakt hebt niet op elkaar, maar precies naast elkaar komen te liggen en dat de zijnaden van de voering aan de voor- en achterkant van de tas terechtkomen! Zo krijg je een dikke bodem in je tas.

Naai de bovenkant rondom vast met een naad van 1 cm, maar laat een stukje van 10 cm open. Keer de tas met de goede kant naar buiten en naai nog eens rondom met een stiksel op een paar mm van de rand. Hierbij sluit je gelijk de keeropening. En klaar is je tas!

Manier 2:
Omdat ik tafelzeil gebruikte als voering, durfde ik de tas niet door een kleine keeropening te proppen. Ik werkte de bovenrand af met biaisband.
Schuif hierbij de binnenkant van de tas in de buitenkant, met de verkeerde kanten tegen elkaar. Dus gewoon zoals hij straks wordt. Vouw één kant van het biaisband open en naai het vast (op de vouw) tegen de buitenkant van de tas, vlak naast de bovenkant. Als je rond bent, klap je het biaisband helemaal om en naai je het vast tegen de voering van de tas, vlak naast de rand van het biaisband.

Deze tas gaat gebruikt worden als mand voor oud papier, dus hij kreeg maar korte hengsels. Het 1e exemplaar kreeg lange hengsels om over de schouder te kunnen dragen. Het kan allebei!

Ps. Je kunt met deze tutorial ook kleinere mandjes maken! Als het mandje X cm breed en hoog moet worden, neem dan stof (voor de binnen- en buitenkant) in de volgende maten:
2 keer (2 X plus 2)cm bij (1,5 X plus 2)cm
Snapt u ;-)

Mijn project voor 2012: minstens één tas per week naaien! Voor mijzelf, voor een ander óf voor in de Webshop...

39 opmerkingen:

 1. Echt leuk geworden met die kruissteek-stempel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oe, dit lijkt op mijn ideale tas voor nakijkwerk!! Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ha, hiervoor diende die kruissteekstempel dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stofje met de stempels! Met de tutorial van happy in red heb ik onlangs een omkeerbare tas gemaakt en nu ik dit zie, zou ik dit ook moeten kunnen. Het biabandje gaat misschien nog te ver maar ik sla dit op!

  Groetjes, Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marieke,
  Ik reageer eigenlijk nooit, maar vind je tassen en andere dingen heel erg leuk! Vooral de kruissteek stempel van je vorige post, heel erg gaaf!
  Volgens mij kun je hier ook gewoon mee op de muur stempelen a la Eline. Super bedacht! Veel succes nog verder met alles wat je maakt en je webwinkel!
  groetjes,
  Wilmi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij is leuk geworden! Zeker met die stempel...

  Groetjes, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel tof, dit neem ik mee als idee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig en uniek weer. Bedankt voor de tutorial, ik wil me er eens aan wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor de uitleg Miek! Die gaan we opslaan! Komt altijd wel weer van pas! En het is weer zoals vanouds: simpel en goed uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De tas is erg leuk geworden! Zeker ook door je zelfgemaakte kruissteek-stof.
  En bedankt voor de tutorial, 'k heb al tijden geen tas gemaakt dus misschien maar eens aan de slag gaan binnenkort :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg duidelijke tutorial.
  Deze komt op mijn to do list ;)
  En bedankt dat je deze mooie tutorial voor ons maakt!

  Groetjes Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg leuke tas! En super met die stempel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Erg leuk!
  Ik vind het stempelen echt een goede oplossing, voor het eindeloos zoeken naar stof.

  One Love!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super bedankt voor de uitleg en echt leuk met de kruisjessteekstempel! Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hartstikke leuk zeg! En die kruissteekstempel maakt het helemaal af!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk zeg! Ik heb net al mijn lappen weer uitgezocht en daar zit zeker wat tussen voor zo'n tas. Leuk om te maken in dit laatste stukje van mijn vakantie. Ook ik ga hem gebruiken voor nakijkwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een geweldige tas! Ik ben ook flink in de weer met stoffen waar ik o.a. tassen van maak en volg jou dus ook iedere week! Vond de vorige van wat minder stevige stof ook erg geslaagd! Wanneer mijn bestellingen de deur uit zijn en ik weer tijd heb om eens iets nieuws uit te proberen gaat dit 'em zeker worden! Heb nog genoeg leuke stofjes liggen! Super bedankt dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Super!! Ik heb hem geprobeerd en hij is onwijs leuk geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, die gaat op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een geweldige tas! Ik heb ze gemaakt, ik ben er dol op...maar ze blijft niet staan! Waarschijnlijk waren mijn stevige stoffen van ikea toch niet stevig genoeg.. In elk geval wordt dit mijn zomer-bag! Naar de winkel, het strand, gaan zwemmen, plek genoeg om alles in op te bergen. Dank je voor je tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dank je wel voor deze tutorial. Met jouw foto's in mijn hoofd heb ik mijn weggevertje gemaakt en er wordt zeer enthousiast op gereageerd, dus geslaagd denk ik zo ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. heel leuke tutorial!!!Heb hem al meermaals gebruikt!Nu wou ik er voor de feestdagen eens een maken met tafelzeil maar hoe moet dat dan met dat biaislint tehoogte van de hengsels! Moet je dan eerst het biais vastnaaien en daarna de hengsels?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik naai eerst de hengsels vast (naad van 1/2 cm) en daarna het biais er overheen. Zo werk je gelijk de uiteinden van de hengsels af!

   Verwijderen
  2. Ok dat gaan we dan ook eens proberen, bedankt voor de reactie en de leuke blog!

   Verwijderen
 23. Vandaag ook mijn eerst By Miekk tas gemaakt .. bedankt voor de heel goed te volgen handleiding... resultaten kan je zien bij BieFrul via facebook !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Gaaf hoor ik wil die ook gaan maken voor mijn tassenshop. Heel leuk, mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik je er wel op wijzen dat mijn patronen niet bedoeld zijn om te gebruiken voor de verkoop? Tassen alleen maken voor eigen gebruik of als kadootje graag!

   Verwijderen
 25. Marieke, ik heb 'm gemaakt! Superleuk en handig! Dank voor je duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb de tas gemaakt, super leuk en veel bijgeleerd, maar.... mijn 'dikke' stof is duidelijk te dun, de tas zakt helemaal in elkaar en is grappig onbruikbaar dus.
  Dan maar weer alles losmaken en de stof voor andere hebbedingetjes gebruiken.
  Waar vinden jullie toch die dikke stoffen??

  Leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik heb deze tas gemaakt met stof uit de Ikea Springkorn-serie voor zowel de buitenkant als de voering. Ik heb de maten wel iets aangepast, zodat ik er a4-mappen rechtop in kan meenemen (een boekentas eigenlijk). De afmetingen van de stof zijn dan 40x52 cm en de tas heeft dan een diepte van 16 cm. Binnen- en buitenzijde heb ik dan ook niet ten opzichte van elkaar gedraaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuke tas hoor, ik heb hem samen met mijn twee dochters gemaakt. Alle drie onze eigen stoffen en kleuren gebruikt, resultaat is erg mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. weer wat om te proberen ,thx handige marieke
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Bedankt voor de leuke tutorial. Ik heb een paar dagen geleden een tas gemaakt volgens deze tutorial en ben er super blij mee. Binnenkort volgen er nog 2.

  http://michatjuhs-hobbyhoekje.blogspot.be/

  Groetjes Michaela.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Misschien lees ik niet goed, maar hoe kun je dat biaisband verwerken met die hengsels? Op de foto van de tas met het band, zie ik het band niet aan de buitenkant zitten... Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je naait het biaisband eerst tegen de buitenkant van de tas aan, over de hengsels heen. Daarna vouw je het biaisband helemaal naar binnen toe, zodat het helemaal over de voering van de tas ligt en naai je het nog eens vast. De uiteinden van de hengsels komen onder het biaisband terecht. Kijk maar eens goed naar de foto bij stap 4 en de laatste foto.

   Verwijderen
  2. Gelukt, dank je wel! (had ze foto's al eindeloos bestudeerd, nu maar gewoon begonnen :-))

   Verwijderen