30 mei 2012

Naailes 1: De Benodigdheden

Welkom bij de 1e Naailes! Vandaag een overzicht van de spulletjes die handig zijn om bij de hand te hebben als je wil gaan naaien, de basisbenodigdheden!


Naaimachine & bijbehordende zaken

Naaimachine
Naaimachines zijn er in veel merken en soorten. Sommige merken zijn beter dan anderen, maar voor een beginnende naaister maakt het niet zoveel uit welke je hebt. Gebruik je hem vaak en wil je er stevige stoffen en/of meerdere lagen stof mee kunnen naaien, neem dan een zwaardere naaimachine van een goed merk.
Er bestaan mechanische en electronische naaimachines, ik heb zelf een redelijk simpele mechanische (Pfaff) dus ik zal verder niet op electronische machines in gaan.
Elke naaimachine werkt net even iets anders, heeft net weer andere knopjes en manieren van draad inrijgen. Voor deze technische kant van jouw naaimachine verwijs ik je dus graag naar je eigen gebruiksaanwijzing :-)


Naaimachine voetjes
Bij je naaimachine zitten waarschijnlijk standaard een aantal voetjes: een 'gewoon' voetje, een rits-voet, een knoopsgat-voet en misschien nog wel meer. Het 'gewone' voetje is de belangrijkste en is eigenlijk de enige die je nodig hebt voor simpele naaiprojecten.

Spoeltjes
Een spoeltje zit onderin je naaimachine en dient voor de onderste draad van je stiksel.
Bij je naaimachine zitten standaard een aantal spoeltjes. Neem altijd een leeg spoeltje voor een nieuwe kleur garen.


Stof
Neem gewone katoenen stoffen die niet te dun zijn. Katoen is te koop in veel verschillende kleuren en printen, op de markt, via internet en zelfs bij de Ikea. Was de stof altijd even voordat je er iets van maakt, i.v.m. krimpen.


Strijkplank en strijkijzer
Strijk je stof altijd even van tevoren en strijk tussendoor steeds je naden open of plat. Goed strijken vooraf en tussendoor zorgt ervoor dat je werkje er net wat beter uitziet!
Je strijkijzer en strijkplank heb je ook nodig voor het bevestigen van Vlieseline of Vliesofix (zie verderop).


Fournituren
Dat zijn alle aanverwante spulletjes die je nodig hebt bij het naaien. Je vindt ze in een fourniturenwinkel, op de markt in de fournituren-kraam of via internet. Alle onderstaande benodigdheden zijn daar te vinden.

Naaimachine Naalden
Handig om in huis te hebben zijn standaard naaimachine naalden in een paar diktes en jeansnaalden. Er bestaan ook nog naalden voor stretch- en tricot stoffen, maar deze stoffen zijn voor een beginnende naaister niet aan te raden.

Naaimachine Garen
Ook garen komt in verschillende soorten en kleuren. Als je stof gaat kopen, neem dan gelijk een klosje garen erbij in een bijpassende kleur. Het is handig om van de meest gebruikte kleuren een klosje in huis te hebben, maar dat hoeft natuurlijk niet. Polyester garen (of polyester/katoen mix) is het fijnst als je pas begint met naaien, daar zit wat rek in dus het breekt minder snel.


Lineaal / meetlint / geodriehoek
Om rechte stukken stof af te meten gebruik je een meetlint (voor grote stukken stof) of een lineaal/ geodriehoek voor kleinere stukken stof. Een driehoekige lineaal is handig, zo weet je altijd zeker dat je stukken stof knipt met rechte hoeken (90 graden).
Om patronen over te nemen, waar je meestal een naadwaarde bij moet tekenen, gebruik je een geodriehoek. (Daar is ook een speciaal meetdingetje voor: een 'zoom-maatje', maar dat heb ik zelf nog nooit gebruikt.)

Potlood / kleermakerskrijt
Voor het overnemen van een patroon op je stof, of om bij het afmeten van je stof de juiste afmetingen af te tekenen. Ik gebruik meestal een gewoon grijs potlood of een kleurpotlood met een lekkere scherpe punt, maar er zijn ook speciale kleermakerskrijtjes en  -potloden te krijgen.


Stofschaar en papierschaar
Neem een goede, scherpe schaar voor het knippen van je stoffen. Gebruik hem alleen voor je stof en nooit voor papier, want dan wordt hij bot!
Voor papier (patronen, vliesofix) heb je dus een aparte schaar nodig.

Kopspelden
Kopspelden koop je in een doosje met een heleboel speldjes tegelijk. Handig om altijd bij de hand te hebben om je stofdelen op hun plaats te houden! Je kunt ze bewaren in een doosje, op een magnetisch bakje of op een speldenkussen. Een speldenkussen wordt gelijk ook ons eerste naaiproject!

Tornmesje
Heb je onverhoopt iets verkeerd genaaid? Helemaal scheef of twee verkeerde stofdelen op elkaar? Geen nood, daar bestaat een speciaal gereedschapje voor: het tornmesje. Hiermee haal je je naad weer open, zodat je weer opnieuw kunt beginnen. Schaam je niet, hier wordt hij ook nog met grote regelmaat gebruikt ;-)


Ook nog handig om in huis te hebben

Vlieseline
Sommige stoffen moeten verstevigd worden, omdat ze te dun zijn of om ze wat extra stevigheid te geven als dit in een patroon staat aangegeven. Voor die extra stevigheid strijk je vlieseline op de achterkant van je stof. Vlieseline heeft aan één kant een lijmlaag, die je dus op je stof strijkt, en aan de andere kant is het een beetje zacht.

Vliesofix
Dit is een speciaal soort vlieseline dat aan 2 kanten een lijmlaag heeft,  over één van de lijmlagen zit papier. Het is ideaal om applicaties te maken. Je strijkt het met de ene lijmlaag tegen de stof, haalt het papier van de andere kant en perst dan met een natte doek je stof-met-lijmlaag op een andere stof.
  
Patroonpapier
Een grote rol van dun, doorzichtig papier om patronen van een patroonblad over te tekenen. Daarna knip je het patroon uit het papier en kun je het overnemen op je stof. Patronen van kleinere dingen (zoals zonnehoedjes, telefoonhoesjes etc) maak ik zelf altijd op gewoon of iets dikker papier, dat is wat steviger.

Kussenvulling/ fiberfill/ wattine
Voor het opvullen van speldenkussens, knuffels of voor het watteren van je stof (zoals bij quilten).


Gewone naalden
Om knopen aan te naaien of openingen in een zoom met de hand dicht te naaien.

Knopen en Klittenband
Heb je soms nodig, als sluiting.
Neem opnaaibaar klittenband, zónder plaklaag aan de achterkant.

Biaisband/ sierband/ kant
Biaisband is katoenen band met naar binnen gestreken zijkanten. Je gebruikt het om de rand van je stof mee af te werken en het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, motieven en breedtes.
Sierbandjes, lintjes en kantjes gebruik je als versiering.

Rijggaren (niet op de foto)
Om je stofdelen eerst aan elkaar te rijgen met de hand, voordat je gaat naaien. Ik doe dat helemaal nooit, ik speld alleen af en toe. (Ik heb in het begin wel eens geregen/ gerijgd, maar ik naaide over het rijggaren geen en kreeg het toen niet meer verwijderd... trauma's!) Maar het mag wel natuurlijk, als jij het wel handig vindt! ;-)


Zo, nu hebben we alles in huis! Volgende week leer je hoe je naaimachine in elkaar zit en hoe je ermee aan de slag kunt!

50 opmerkingen:

 1. Leuk! Haken kan ik al, naaien ook een beetje maar daarin ga ik zeker wat hebben aan jouw lessen, dus ik word een trouwe cursist!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk!! Je legt alles heel duidelijk uit!
  Heb alles al in huis en kan al naaien, maar ga het zeker mee lezen. Wie weet wat ik nog kan leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wat fijn, naailes, ik lees weer trouw mee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk!! ik doe mee :) Het meeste heb ik wel in huis, de rest kan altijd nog komen ;) Wacht braaf tot volgende week...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey, wat leuk! Ik naai al sinds ik 10 was, maar ben een 'autodidact' op dit gebeid... Daarin schuilt het gevaar dat ik mezelf iets foutief heb aangeleerd en ook vraag ik regelmatig aan m'n moeder hoe iets specifieks als hoe ik stof met fiberfill erachter het beste kan doorstikken. Sommige perioden ben ik wat fanatieker dan anders, maar ik heb een nieuwe naaimachine (Brother XQ 3700) gekocht, omdat de Singer uit 1930 van oma wat oud (zwaar! en geen siersteekjes) werd. Dus ik ben erg benieuwd naar het vervolg van je cursus! Succes! Riri

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien handig voor sommigen: niet zelfklevende klittenband. Want dan doe je je naalden alleen maar stuk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En voor diegene die nu effectief gaan leren naaien: SUCCES !!

   Verwijderen
  2. Daar heb je gelijk in! Gewoon klittenband dus, zonder plaklaag! Bedankt voor de aanvulling :-)

   Verwijderen
 7. Tof tof! Ik heb alles in huis, zelfs ongeveer 't zelfde naaimachien van een dikke maand oud: http://villaspeelmama.blogspot.com/2012/04/mijn-machien.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk! Ik kijk nu al uit naar het volgende artikel! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik volg mee.
  Een mens is nooit te oude om te leren ;-)
  Bij les 2 ben ik er weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super ! Ik volg mee. Ik kan al een beetje naaien maar het is 10 jaar geleden. Het kriebelt om terug te beginnen.

  Lieve groetjes,

  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk!

  Ik heb begin juli verlof (zwangerschapsverlof) en wil in mijn verlof graag kussentjes en simpele knuffeltjes gaan maken. Jou blog kan me daar zeker bij helpen.
  Heb alleen de stof al in huis de rest moet nog, ga zo door!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk, ik mis wel het rijggaren! Of zeg ik nu iets heel geks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, ik rijg echt nooooooit iets! Maar het mag wel natuurlijk :-)

   Verwijderen
 13. Leuk! Heb nog wel een tip. Zelf was ik mijn stoffen (vooral katoen) even voordat ik ermee aan de slag ga. Dit in verband met het krimpen. Voor een speldenkussen misschien niet handig, maar heb eens een jurkje gemaakt die ineens héél anders uit de was kwam! Haha...was toch zonde van mijn noeste arbeid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik was zelf ook altijd eerst inderdaad! Was ik vergeten erbij te zeggen, ga ik nu even doen, dank je!

   Verwijderen
 14. Allespulletjes heb ik in huis.
  Ik ben benieuwd naar de volgende keer.

  Groetjes Bloemar

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Sinds oktober 2011 zit ik op naailes.. dus de basis ken ik al een beetje.. mijn naai juf is altijd alert op rijgen.. dus blij dat dat nu niet hoeft haha.. maar ik zit aan jou blog geplakt komende weken! heb er zin in.. met die mooie tassen etc. die je maakt..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Super, les 1 is gelukt (alle benodigheden in huis!).
  Ben benieuwd of de volgende les soepel verlopen!

  Groetjes Ymie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. he wat leuk

  gisteren begonnen en kan via jou dus weer veel leren

  Tnks

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk idee, naailes geven via de blog! Ik zag je stoffenlade en heb respect: wat heb je alles netjes! Kan ik nog heel wat van leren. Wellicht ook een les aanwijden ;-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik kom een maand later je les volgen... ik kocht deze NM mijn eerste naaimachine! Ik probeer mee te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heb afgelopen vrijdag mijn eerste - tweedehands - naaimachine gekocht. Mijn project: 2 quilts maken voor de kindjes met aan de ene kant hun babykleertjes en aan de andere kant kleren van mijn man (hij is vorig jaar overleden). Maar voor ik aan dat project begin, moet ik eerst een beetje handig worden met de machine. Goede timing dus, deze blog!! Ik ga je zeker volgen.

  Michelle

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ... na lang aarzelen heb ik vorige week een naaimachine gekocht en deze week ga ik aan de slag met je lessen!!

  Ik wil graag je button "naailes voor beginners" op mijn blog zetten, ik snap helaas niet hoe ik de html-code in mijn blog moet krijgen...

  Misschien is het een idee dat ik bij de berichtjes over hoe je naailessen door mij zijn uitgevoerd, de button als illustratie toevoeg?


  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Een vreemd land (Frankrijk), een vreemde taal (Frans, logischerwijs), een naaimachine die mij ook vreemd aankeek (ooit eens in een zotte bui gekocht, nooit gebruikt maar toch maar mee verhuisd), MAAR dankzij jou blogje leer ik gewoon mijzelf naaien in mijn moedertaal onder een zuiderse zon!
  Bedankt!!!

  Zonnige groetjes vanuit Haute-Garonne!
  PrincessLina

  BeantwoordenVerwijderen
 23. net gestart met een modinette opleiding afgelopen week en ik kan alle online hulp gebruiken.jouw blog spreekt me erg aan - lekker makkelijk beginners taal en een fris vrolijk uiterlijk-ga je volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat leuk dit!!!
  Ik heb besloten dat ik heel graag wil leren naaien. Nu heb ik een schoonmoeder die dit heel goed kan en haar dus gevraagd of ze me op weg wil helpen maar nu ik jou lessen heb gevonden kan ik echt niet meer wachten :)
  Heb nog niet eens een naaimachine, gauw op zoek dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. heb vorige week zaterdag een machine gekocht, stof in huis dus heb erg zin om je lessen te gaan volgen! leuk! en ik had stof gekocht om kussnehoezen te maken heb ik geluk dat die al online staat! Groetjes vanuit Zuid-Spanje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. LEUK!!! les 1 = achter de rug :-)
  Heb je nog een tip waar ik online een goeie stofschaar kan kopen? Merk?
  Alvast bedankt,

  Groetjes Mariëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 27. In een ver verleden op eigen houtje de naaimachine van mijn mama eens uitgeprobeerd, zonder succes en met de nodige frustraties. Hopelijk nu meer succes met eigen bestelde machine en jouw blog . Heb er in ieder geval veel zin in! Elsy, belgië

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik kwam net je blog tegen op het internet! Superleuke tips, zeker nu ik mij heb voorgenomen om dit jaar te leren naaien! Je lessen gaan dan ook zeker van pas komen! Tof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wauw! Wat een mooie en duidelijke lessen heb je gemaakt zeg. Ik heb inderdaad een naaimachine (van mijn oma!!) en wil daar heel graag wat mee doen, dus ik tik in op google, naaimachine lessen, en tadaaaaaa ....

  Leuk, ik ga je volgen ennuh alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. één van mijn voornemens, om eens wat vaker achter de naaimachine te kruipen. Heb hem staan en wordt praktisch niet gebruikt. Ga bij deze een lijstje maken met benodigdheden die ik nog niet in huis heb en dan naar les 2 ;-) Leuk dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Naar zo'n site was ik nu op zoek! Mijn eerste 'project' heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost, hopelijk gaat het nu iets makkelijker. En misschien kan ik daarna door met de lessen Quilt maken.
  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Ik ben zo blij dat ik je site ben tegengekomen! Mijn moeder was vroeger in mijn jeugd ook altijd creatief bezig zelf kleding maken, breien. Helaas is ze 4 jaar geleden overleden. En nog meer spijt had ik dat ze me niet meer had kunnen leren. Als kind weleens samen poppenkleertjes gemaakt maar dat was alleen al zo lang geleden. Dank zij je site kan ik alles leren.
  Ik ben nog veel kleding van mijn moeder van ik een quilt van wil maken. Geeft me een goed gevoel.
  Super blij!

  Groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Superhandig :) kan ik mij al effe voorbereiden voor ik naar de naaiclub ga en een stom figuur sla haha!

  Groetjes

  Shelsea

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi bedankt voor je naailessen online, nu kan ik ook leren naaien. Ik wou graag o naailes maar door mijn ziekte gaat dit dus niet.......Helemaal te gek dat als ik mijn eigen schouder eronder zet en met jouw lesssen en tis ik nu ook kan leren naaien yeah!

  Doeiii
  gr. Deedee

  BeantwoordenVerwijderen
 35. iemand een idee waar ik goedkope leuke stofjes kan vinden?? thx voor uw aandacht ;) daag!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de rommel- of stoffenmarkt, bij de ikea of in de kringloopwinkel!

   Verwijderen
 36. wat een geweldig idee, ik heb een zoon die een mentale handicap heeft en al tien jaar thuisonderwijs krijgt, hij zei me laatst dat hij wil leren kleding maken, wel, met deze blog kan ik hem al wegwijs geven, ik ga zeker deze blog blijven volgen en doorgeven aan mijn zoon, dank je wel mieke voor dit subliem idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Super, heb sinds kort een (gebruikte) naaimachine gekregen, dus nu kan ik aan de slag... Gaat met deze blog zeker lukken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Super lessen online! Vermits ik een redelijk druk leven heb en 's avonds (na 3,5jaar avondschool boekhouding-fiscaliteit te hebben gedaan) echt GEEN zin meer heb om avondles te gaan volgen kan ik toch beginnen leren kleding maken via je lessen. Ik kijk er al naar uit! In ieder geval al een dikke merci.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. leuk. Na haken nu verslaafd aan naaien. Al een paar dingen genaaid maar nog wat les is welkom. Zal dit eens allemaal lezen.
  Zie er al naar uit om mijn 4 schatten te kunnen aankleden ed.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik ga dit meteen allemaal uitprinten, super, binnenkort ga ik aan de slag. Net wat ik zocht. Ik kijk er al naar uit. Bedankt hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hallo. Ik ben Angeline, 25j.
  Deze online lessen zijn super. Ik heb totaal (maar echt, ik ken en weet er niets van) gene ervaring. Ik mag momenteel de naaimachine van mijn mama gebruiken (is deze nog van mijn grootmoeder geweest en meer dan 40j oud) maar werkt nog heel goed. Ik ben 33w zwanger van ons 3de en ik wil zelf dingen gaan maken. Mijn mama heeft de basis uitgelegd (zoals jij ook deed) en het klopte precies! ;) Thanks hiervoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik heb sinds een kleine week een Singer gekocht maar kennis = 000,00 :p
  Wou eerst lessen nemen maar na een beetje googlen hier terecht gekomen en denk dat het hiermee ook wel zal lukken. Altijd willen doen maar nooit gekunnen en had ook geen machine :-) Ik heb intussen bijna alles in huis, anders nog eens binnenlopen in de veritas of zo voor de rest :-)

  BeantwoordenVerwijderen