6 juni 2012

Naailes 2: De Naaimachine en hoe hij werkt

Hier geef ik een algemene uitleg over hoe een naaimachine werkt en hoe je begint met naaien. Ik leg het uit aan de hand van mijn eigen Pfaff. Voor de positie van bepaalde knoppen, functies en draaddoorvoer etc. verwijs ik je naar de handleiding van je eigen naaimachine!

De naaimachine
Zo ziet hij eruit en dit zijn de onderdelen die je het meest nodig hebt (een uitgebreide uitleg volgt hier beneden):
Aan-uit knop, voetpedaal, handwiel, bovendraad, spoeltje, naald, naaivoetje, hendel van het voetje, achteruit-naai knopje, knopjes om steek te kiezen, steekafstand instellen, zigzag-breedte instellen, draadspanning instellen, positie van de naald, naadwaarde-streepjes, bakje voor naaimachine-accessoires

1. Aan-uit knop
Hiermee zet je je naaimachine aan en uit ;) (ja, we beginnen makkelijk!)

2. Voetpedaal en handwiel
Het voetpedaal zit met een kabel aan je naaimachine. Je drukt hem in met je voet (logisch), waardoor de naald op en neer beweegt. Trap het pedaal in met beleid! Door rustig op je pedaal te trappen kun je rustig naaien en je stof bijsturen.
Met het handwiel kun je je naald ook omhoog en omlaag laten bewegen, door hem met de hand naar voor of naar achter te draaien. Bijvoorbeeld om je naald in de stof je zetten, of juist omhoog te halen (als je je stof onder je naaimachine uit wil halen).

3. Bovendraad
Hiermee naai je de bovenkant van je stiksel. De bovendraad komt vanaf je klosje garen, rijg je door je naaimachine heen en eindigt door het oog van je naald. 

4. Spoeltje
In het spoeltje zit de draad waar je de onderkant van je stiksel mee naait. Het spoeltje kun je opwinden met je bovendraad, door hem (meestal) bovenop je naaimachine te klikken en je bovendraad er omheen te wikkelen. Hiervoor rijg je de bovendraad op een bepaalde manier door je naaimachine (zie naaimachine-handleiding), draai je hem een paar keer rond je spoeltje en windt je het spoeltje op door op je voetpedaal te drukken. Gebruik steeds maar één kleur garen op je spoeltje.

5. Naald
De naald schuif je in de daarvoor bestemde openening en zet je vast door een schroefje aan te draaien. Een naaimachinenaald is aan de bovenkant aan één kant plat, die kant moet aan de achterkant van de opening.

6. Het naaivoetje en de hendel
Het voetje van de naaimachine kan met een hendel (die ernaast zit) omhoog en omlaag gezet worden. Met het naaivoetje omhoog leg je de stof onder je naald en daarna leg je de stof vast door het naaivoetje omlaag te brengen.
Als beginnend naaister heb je alleen nog maar het standaard naaivoetje nodig. Ben je wat meer gevorderd dan zijn een ristvoetje en een knoopsgaten-voetje ook wel handig.

7. Achteruit-naai knopje
Om je naaimachine achteruit te laten naaien druk je het achteruit-naai knopje in. Op mijn naaimachine moet ik dat knopje ingedrukt houden, als ik het knopje weer loslaat naait de naaimachine weer vooruit.

8. Draadspanning  
Als de draadspanning goed is, ziet je stiksel er aan de boven- en onderkant hetzelfde uit en heb je nergens lusjes. De spanning van de bovendraad kun je wijzigen door aan een wieltje op je naaimachine te draaien. Een draadspanning van 3-4 werkt bij mij het fijnst, maar dit kan verschillen. Probeer het gewoon eens uit op je eigen naaimachine!
De spanning van de onderdraad heb ik ook nog nooit hoeven veranderen, maar deze kun je aanpassen door  op het spoeltje een schroefje vaster of losser te schroeven.

9. Steken & steekafstanden
Op je naaimachine zitten knopjes waar je verschillende steken mee kunt instellen. Als beginnend naaister zul je vooral de gewone stiksteek en de zigzagsteek gebruiken. Verder zitten er ook nog wat siersteken, zoomsteken, stretchsteken en een knoopsgat-functie op je naaimachine.
De afstand tussen de steken kun je instellen met een wieltje naast de steek-keuze-knoppen. Zo kun je steken naaien die heel dicht op elkaar zitten, of juist heel ver van elkaar. Een gemiddelde steekafstand is ongeveer 2-3. Probeer gewoon eens uit wat je zelf fijn of mooi vindt!

10. Zigzag-breedte & Positie van de naald
Met een wieltje op de bovenkant kun je de breedte van je steek instellen. Breedte '0' is een gewone stiksteek, zet je hem breder dan krijg je een zigzag-steek. Met '5' als breedste zigzag.
Er zit ook een knopje op de bovenkant van je naaimachine om de naald iets naar links of naar rechts te verschuiven. Die gebruik je bijvoorbeeld bij het vastnaaien van een rits.

11. Naadwaarden
Rechts (en soms ook  links) van je naald, op de naaimachine, staan een aantal streepjes met getallen erbij. Bij de naald zelf staat '0' en daarna staan er centimeters (en soms ook inches) die optellen naar rechts (of links). Dit zijn de naadwaarden waarmee je je stofdelen op elkaar naait. Een naadwaarde van 1 cm wordt het meest gebruikt. Je laat je naaiwerk dan tijdens het naaien langs het streepje met de '1' gaan en naait dus op 1 cm van de zijkant van je stof.
Andere naadwaarden die regelmatig worden gebruikt:
1,5 of 2 cm
1/4 inch = 0,7 cm: hiervoor gebruik je de breedte van je naaivoetje die ook ongeveer deze afstand is
2-3 mm = heel smal (om bijvoorbeeld openingen mee dicht te naaien). Mijn naaivoetje is doorzichtig aan de voorkant en heeft op die afstand een ribbel die ik gebruik om een heel smal naadje mee te stikken.

Bakje voor naaimachine-accessoires
Onder in je naaimachine zit een bakje met een klep, waarin je wat spulletjes kunt bewaren. Doe er je (naaimachine)naalden, extra spoeltjes, naaivoetjes en tornmesje in, zodat je die altijd bij de hand hebt.

Aan de slag!

De naaimachine inrijgen
Rijg eerst de bovendraad door je naaimachine. In de handleiding van je naaimachine staat precies hoe dit moet!
Stop een gevuld spoeltje met dezelfde kleur garen in het spoelhuisje, die je daarna in de onderkant van je naaimachine klikt. Het spoeltje zit op de goede manier in het spoelhuisje als hij met de klok meedraait wanneer je aan het draadje trekt.
Als het spoelhuisje in de naaimachine zit, kun je de onderdraad als volgt omhoog halen:
• Hou het uiteinde van je bovendraad vast, laat de naald een keer omlaag en weer omhoog gaan door aan het handwiel te draaien. Als de naald weer omhoog komt heeft de bovendraad de onderdraad mee omhoog genomen.

Beginnen met naaien
We weten nu hoe de naaimachine in elkaar zit, hoe je de draad inrijgt en hoe je je steek kiest. Dus we kunnen beginnen! We gaan eerst even oefenen op een proeflapje... Neem een lapje katoen (minimaal 10 bij 20 cm) en vouw dit dubbel, zodat je twee lagen stof hebt.

Zorg dat je bovendraad vanuit je naald door het midden van je naaivoetje heen gaat. Schuif je boven-en onderdraad netjes naar achter.
Zet het naaivoetje omhoog, zorg dat de naald goed omhoog zit, leg je stof onder je naald en laat het naaivoetje weer zakken. Hou de boven- en onderdraad vast met je linkerhand, hou je stof vast met je rechterhand en druk met je voet het pedaal iets in en.... Je bent begonnen met naaien! :-)

De draad vasthechten
Aan het begin en einde van ELK stiksel hetcht je de draad eerst vast, als volgt:
• Naai een paar steken (3-4) gewoon (vooruit dus)
• Hou het achteruit-naai knopje ingedrukt en naai weer een paar steken achteruit
• Laat het achteruit-naai knopje weer los en naai weer vooruit en naai verder tot je stiksel klaar is
• Hecht aan het einde van je stiksel je draad op dezelfde manier vast.

Tips

• Wil je je stof recht trekken of wil je het naaivoetje omhoog zetten? Doe dit altijd met de naald IN de stof
• Duw of trek tijdens het naaien niet aan de stof, laat de machine het werk doen
• Knip loshangende draadjes gelijk af

• De hoek om naaien
Ben je aan het naaien en moet je de hoek om? Doe dat dan ook met de naald IN de stof.
Naai door tot 1 cm van de onderkant van je stof, Zorg dat de naald in de stof zit, Doe je naaivoet omhoog, Draai de stof 90 graden, zet je naaivoet weer omlaag en naai verder.

• Draad- of naaldbreuk, lusjes of steken overgeslagen?
Dat kan komen door één van de volgende oorzaken:
- De machine is niet goed ingeregen
- De draadspanning is niet goed
- De naald is bot of er zit een haakje aan
- Je hebt een naald die te dik of juist te dun is voor je stof
- Je naald zit niet goed/ niet ver genoeg in de machine geschoven
- Het garen is van slechte kwaliteit
Controleer alle bovenstaande punten en begin opnieuw

Oefenen
Neem je proeflapje en ga gewoon eens oefenen met bovenstaande punten: hecht de draad vast, probeer eens verschillende steken en steekafstanden uit, naai de hoek om en naai je proeflapje helemaal rondom aan elkaar, probeer eens een recht stiksel te maken met een naadwaarde van 1 cm. Leef je uit en have fun!

Genoeg geoefend? Dan volgt over 2 weken ons eerste naaiproject: 
een speldenkussen.
Dus haal maar vast een leuk lapje katoen en wat kussenvulling in huis!

45 opmerkingen:

 1. voila, eerste bruikbare tip voor mij. Naald in de stof laten zitten bij het draaien! merci

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mag ik je aanvullen op het gebied van de naald? Kies de juiste naald bij de stof die je gebruikt. Steken overslaan kan namelijk ook komen door een verkeerde naald te gebruiken (een mismatch tussen stof en naald). Ik spreek uit ervaring, dat begrijp je ;)
  Geweldig dat je dit doet, trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in, heb ik zelf ook uit ervaring geleerd! ;) Ik zal het hierboven even aanvullen!

   Verwijderen
 3. O, wat een duidelijke omschrijving. Nu lijkt het allemaal heel simpel en logisch. Ik heb bijna de neiging om mijn naaimachine uit het stof te halen..... Het is alleen geen pfaff, dus ik ben bang dat ik nog niet ver kom. Ben benieuwd naar het vervolg en wie weet, trek ik ook de stoute schoenen aan en ga ik het eens proberen. Succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk uit naar de volgende lessen :) Meeste hiervan wist ik al, maar die naadwaarden zijn totaal nieuw!
  En ik me maar afvragen waarvoor die dingen daar toch zaten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even een opmerking ivm de draadspanning : bij het naaien van elastische stoffen is het wel aangewezen om de draadspanning te verlagen om een mooie naad te hebben. Naai je een elastische stof met de standaarddraadspanning dan 'lubbert' de naad meestal. Met de draadspanning op 2 doet dat probleem zich niet voor....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de aanvulling anoniem,
   Bij deze naailessen voor beginners ga ik alleen in op het naaien van katoen. Naaien van elastische stof laat ik nog even achterwegen, vandaar ook niks over draadspanning aanpassen, tricotnaalden etc!

   Verwijderen
 6. Tof tof!!! Zo'n leuke posts!
  Ik heb hetzelfde machien en mijn draadspanning stond op 4-5 van in 't begin; in de winkel zeiden ze dat dat het beste was maar met 3-4 gaat het dus ook, weet jij uit ondervinding :-) Handig om van anoniem hierboven te horen dat je met elastische stoffen de draadspanning best verlaagt! Zo ver ben ik nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb precies dezelfde naaimachien en in mijn boekje staat dat een spanning tussen 4 en 5 standaard is. Just saying ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jaaa, ik wil mee doen met jouw naailes! Je vraagt om het plaatje hiervan op mijn blog te zetten...hoe doe ik dat? (ben nieuw in blogland! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. he

  Echt heel erg leuk dit en duidelijke uitleg

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, wat een heldere en vooral uitgebreide uitleg! Mijn complimenten. Het valt niet mee om dingen die voor jezelf vanzelfsprekend zijn in een instructie voor een ander te zetten. Daar heb je volgens mij wel wat tijd in gestoken. Leuk om te lezen dat al die basisnaaimachines op dezelfde manier werken. (Ik heb zelf een Anker).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kijk al hard uit naar het eerste project! Je uitleg is echt heel duidelijk. handig, want de naaicursus die ik wou volgen zit vol, maar dankzij jou naailessen kan ik het gewoon op mezelf leren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helemaal tof deze lessen :) Ik had je logo al op m'n blog staan en heb al eens een tas gemaakt, ben nu bijna klaar met een prachtige driehoeksjaal maar wat lesjes kan ik zeker gebruiken want ik doe maar wat ... wat meer kennis is welkom dus ik zit zo'n beetje klaar voor het speldenkussen, komt u maar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jippie, voor deze 2de les ben ik al geslaagd... Deze NM al getest, zie mijn blogje van deze avond ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super leuke lessen!! Ik ga er ook mee beginnen. Staat al een tijdje op de planning maar er kwam gewoon niks uit m'n vingers. Maar.... In mijn volgende blog schrijf ik erover. (Bericht zal ergens in het weekend online komen) Kom eens een kijkje nemen.. :)

  Liefs Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik wil een naaimachine aanschaffen, maar kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een electronisch voetpedaal en een gewoon voetpedaal?Wat is de meerwaarde van een electronisch voetpedaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gisteren kreeg ik het in men hoofd, creatief te beginnen met naaien. Deze les heb ik op men eigen al doorworsteld en vanavond ga ik het speldenhoesje eens maken ter test. Leuk zo om direct resultaat te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb net mijn eerste naaimachine gekocht. Een echt oudje ;) maar hij werkt tot nu toe fantastisch. Het enige is dat mijn onderdraad wel opgepikt wordt maar verder niet meer wil naaien. Enig idee waar dat aan kan liggen?!

  Je handleiding is trouwens super voor iemand die nog nooit genaaid heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou kunnen dat de onderdraad verkeerd zit, dat het spoeltje verkeerd om in de houder zit of dat er iets met de draadspanning is. Probeer alles nog eens van voor af aan in te rijgen, ik hoop dat het dan wel goed gaat!

   Verwijderen
 18. Leuke blog!
  Als ik naai en het draad hecht van beide kanten niet op het stof, wat doe ik dan fout( ik neem aan dat het voetje omlaag moet. Als ik dit doe dan zit het voetje super strak op het stof en loopt de naald vast. Het is een oud ding pfaff model 500 iets.. Ik heb hem gister weer aan de praat gekregen met wat losschroeven en olie..

  Groetjes linda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een GEWELDIGE blog. Ik ben helemaal mee! Afwas blijft staan, even verder lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ben ik blij dat ik je gevonden heb! Mijn dochter van 9 heeft een naaimachine gekregen van oma, en dan is het natuurlijk fijn als mama mee kan helpen. Ik krijg er zelfs plezier in, net een heleboel leuke stofjes gekocht.....wij gaan beginnen! Fijn dat je dit doet!

  Groeten Shirley, mama van Pleun

  BeantwoordenVerwijderen
 21. hey Marieke, ik ben superblij met je lessen hier, ik heb een naaimachine gekregen als kerstkadootje en ben op zoek gegaan naar workshops maar die bleken allemaal al weken op voorhand vol te zitten en zijn daarbij nog heel duur ook.Dus je bent mijn redder in nood ! Ik vind het fantastisch wat je hier doet...DANK JE WEL

  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Beste,
  Ik ben met volle moed begonnen maar ik heb een probleem. Mijn bovendraad draait vast in de spoel. Ik heb de spoel terug gestoken met de draad in de richting van de klok maar blijkbaar doe ik iets mis. Wat zou de oorzaak hievan kunnen zijn. Alvast nog veel succes met de toffe site!

  groetjes Vic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kunnen een paar dingen zijn: bovendraad verkeerd ingeregen, slechte kwaliteit garen, verkeerde draadspanning, botte naald of naald zit niet goed in de machine

   Verwijderen
 23. Leuke website. Ik heb al enige tijd een ongebruikte naaimachine, waarbij de onderdraad constant lussen maakte en daarbij één grote bende veroorzaakte, niet mee te naaien (vandaar ongebruikt). Ik vond op internet al iets over draadspanning maar dat was het niet (verandering van spanning veranderde niks).

  Nou had een vriendin van mijn moeder ernaar gekeken en die had het opgelost: de naald zat niet goed (te ver of niet ver genoeg) in de machine. Misschien kan dat ook in het rijtje erbij.

  Nu kan ik eindelijk gaan leren naaien! Mijn moeder naaide vroeger veel kleding voor mij dus die kan het me mooi leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga het erbij zetten! Dank je wel en veel plezier met leren naaien!

   Verwijderen
 24. jeeeej, ik wil al zo lang naaien! met de hand kan ik het ook goed, maar je snapt dat dat dus heeel erg lang duurt. k heb die machines nooit begrepen en nu gaater een wereld voor me open haha

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, ik volg je al een tijdje en had aan het quilt project mee willen doen, maar moest eerst weer eens naaien gaan.
  Ik begin nu maar gewoon bij het begin. Heb een Lewenstein machine en die is ietsjes anders dan die van jou, maar met het boekje erbij gaat het prima!
  Volgende keer ga ik les 3 doen.

  Groetjes, Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
 26. haakster die gaat naaien8 mei 2013 om 18:02

  hallo ik ben 10 jaar en haak dat doe ik al een paar jaar dit kan ik ook aardig goed... ik ben gek op handwerken. mijn moeder kan heel goed naaien dus dat wou ik ook leren. ik ga zo meteen beginnen aan les 3 het speldenkussen. ik vind de naailes echt heel tof anders had ik het niet kunnen leren, want mijn moeder heeft het daar te druk voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bedankt alvast voor de handige tips :) ik moet na een jaar of tien maar weer eens beginnen bij t begin denk ik! Vanavond teststiksels en dan morgen...speldenkussen. Geloof dat ik die hard nodig heb, laat ze overal slingeren die dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dankjewel voor de uitleg! Juist fijn dat je ook de dingen die heel 'logisch' zijn toch expliceert. Alleen een heel vermoeiend lettertype :(

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mijn naaimachine is één grote mysterie heb ik door deze les gemerkt. Zonder een duidelijke handleiding zal ik enkel simpele steken kunnen maken. Maakt niet uit.. Dan maar opzoek naar een simpele naaimachine.

  Waar ik wel echt wat aan heb is de tip over het draaien met de naald in de stof. Kan nu mooie rechte hoeken naaien! Op naar de volgende les.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik heb een machine gevonden langs de weg. Hij werkt. :-) Nu nog leren hoe hij werkt. Bedankt voor deze uitleg! Ik vond de manual van de machine op internet. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo kan iemand mij misschien ook helpen, ik kan geen antwoord vinden op mijn vraag: Ik heb een oude machine en wil hem graag gebruiken, maar hij naait in de hoogste stand (4) alsof hij in stand 1 staat, dus de steken zitten veel te dicht op elkaar en ik begrijp niet hoe ik dit kan veranderen of moet ik hem dan laten repareren ? met vriendelijke groet, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou nog aan de draadspanning kunnen liggen, maar anders toch maar eens naar laten kijken!

   Verwijderen
 32. Hoe kies ik een goede maar eenvoudige naaimachine? Waar ik bijvoorbeeld ook broekspijpen goed op kan inkorten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je dikke stoffen of meerdere lagen stof wil naaien dan zou ik voor een degelijke naaimachine gaan, eventueel tweedehands. In een naaimachinewinkel kunnen ze je goed adviseren! Wat ik goede merken vind: Pfaff (vooral wat oudere), Bernina, Brother en Janome

   Verwijderen
 33. Even een vraag als ervaren naaister. Ik wil iemand voor doen hoe een naaimachine werkt die zelf altijd heeft genaaid maar het door een geheugenverlies is kwijtgeraakt door een operatie. Alleen ik ben altijd andere naaimachines gewend geweest daardoor weet ik niet deze machine in te rijgen een Anker 55 OE. Wilt U mij helpen a.u.b

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi José, ik denk dat het type 550-E is. Je kunt de handleiding hier gratis downloaden: http://www.naaimachinehandleiding.nl/Anker-naaimachine-550-575-1550-1575

   Verwijderen
 34. Ik heb een probleempje. Bij het naaien gebeurt het bijna altijd dat t opeens lijkt alsof er heel veel draad genaaid word op een plekje en daarna terug normaal

  BeantwoordenVerwijderen