In deze naailes leer je een broekje naaien! Ik laat dat zien aan de hand van Model 4B uit Knippie 4-2009, maar elk ander broekje met een voor- en achterpand en elastische band kan ook.
Deze week deel 1: Het patroon en de stofdelen knippen.
• Patroon, bijvoorbeeld uit een Knippie
• Patroontekenpapier
• Stift, kleurpotlood, liniaal, geodriehoek, papierschaar & stofschaar
• Iets zwaars om de patroondelen op hun plaats te houden
• Kopspelden
1. Kies een patroon
Er zijn een heleboel patronen te vinden, op Internet of in Naaitijdschriften zoals de Knippie. Ik weet dat patronen er heel ingewikkeld uit kunnen zien en ik ben zelf ook zeker geen held in het naaien van kleding! Maar zet je angst overboord en ga gewoon aan de slag. Misschien lukt het wel gewoon! En anders was het een goede oefening ;-)
Als je nog niet zoveel ervaring hebt, kies dan een patroon met 1 of 2 stippen. De makkelijkste broekjes bestaan uit een voorpand, een achterpand en een tailleband met elastiek erin.
Bestudeer vóór je begint eerst eens de hele uitleg die bij het patroon hoort. In deze uitleg staat hoeveel stof je nodig hebt, waar je de patroondelen vindt, welke fournituren je nodig hebt en hoe je aan de slag moet.
2. Het patroon opsporen
Je weet nu waar je het patroon kunt vinden en welke patroondelen je nodig hebt voor het broekje van jouw keuze. Je doet het patroonblad open en.... huh?? Wat nu?
Schrik niet! Kijk gewoon eens rustig naar de verschillende lijnen en kleuren. Ieder patroondeel bestaat uit verschillende lijnen die horen bij verschillende maten. Zoek de lijnen op die horen bij de maat van jouw keuze en trek die over met een donkere stift. Gebruik hiervoor een liniaal. De rondingen in het patroon doe ik ook altijd met een liniaal, door die steeds een beetje bij te draaien.
3. Het patroon overnemen
Als je alle patroondelen hebt overgetrokken leg je een stuk patroontekenpapier over het patroonblad heen. Leg het goed plat, zodat je er doorheen kunt kijken en trek alle donkere lijnen die je net hebt nagetekend over op je patroontekenpapier. Neem ook alle andere lijnen en tekens over die op het patroonblad staan (stippen, sterretjes, streepjes, zaklijnen, 'recht van draad' etc.)
Schrijf op elk patroondeel wat voor patroon het is, waar je het vandaan hebt en welke maat het is (bijv. in mijn geval: Knippie 4-2009, broek 4B, maat 92)
4. Patroondelen uitknippen
Als je alles hebt overgenomen, knip je de patroondelen uit met je papierschaar. Sommige patroondelen staan niet op het patroonblad, zoals de tailleband of een rechte zak. In de beschrijving staat 'knip naar maat' en dan de afmetingen. Bij dit broekje knipte ik dus een extra patroondeel voor de tailleband, van 6 x 59 cm.
(Het ronde patroondeel is een applicatie op de zijkanten van de broekspijpen, maar die hoef je natuurlijk niet persee te maken)
5. Patroondelen op de stof leggen
In de beschrijving staat hoe je de stofdelen op de stof moet leggen. Dit kan ook anders, maar let in ieder geval op het volgende:
- Vouw je stof dubbel in de lengte. Ik doe dat gewoon met de goede kant van de stof aan de buitenkant, maar ik geloof dat het eigenlijk andersom moet ;-)
- Leg de patroondelen in dezelfde richting, dus niet de één recht en de ander ondersteboven
- Zorg dat de 'recht van draad' lijn die je op je patroondeel hebt overgenomen evenwijdig loopt met de stofvezels.
- Je stof ligt dubbelgevouwen, dus bij het uitknippen van de stof heb je gelijk de twee onderdelen die je nodig hebt in spiegelbeeld.
- Het patroondeel voor de tailleband ligt op de stofvouw. Vouw het patroondeel ook eerst dubbel, anders wordt de tailleband veel te breed.
6. Patroon overnemen en uitknippen
Leg de patroondelen vast met een paar zware, niet al te grote voorwerpen. Ik gebruik de patroongewichtjes die ik maakte uit het boek Allemaal Rokjes van Mme Zsazsa.
Trek lijnen rondom de patroondelen op een afstand van 1 cm, tenzij anders aangegeven. Doe dit met een kleurpotlood of een kleermakerskrijtje. Dit zijn de naadwaarden waarmee je de broek in elkaar gaat naaien.
Speld de boven- en onderkant van de stofdelen op elkaar met een paar kopspelden en knip de stof uit over de lijnen die je hebt getekend.
Neem alle tekens die je op het patroon hebt overgenomen ook over op je stof (de stippen, streepjes etc, 'recht van draad'-lijn niet natuurlijk). Doe dit op de voor- én achterkant van de stofdelen.
Je bent nu klaar om de broek in elkaar te gaan naaien! Hoe dat gaat lees je volgende week. Zorg dat je alle fournituren in huis hebt (bijpassend garen, elastiek en evt. vlieseline)
Ps. Mijn broekje heeft een nepgulp. Voor een nóg makkelijker broekje knip je het flapje van de nepgulp eraf, zodat de kruisnaad van het voorpand gewoon rechtdoor loopt.
tof!
BeantwoordenVerwijderenhier gaan we een keer goed voor zitten!
Tof tof tof! Als ik ooit een broek ga maken, kom ik hier nog eens terug piepen!! Super handig met al die fotootjes en duidelijke uitleg erbij, echt fantastisch!
BeantwoordenVerwijderenSuper! Ik ben bezig met een Jacob-broek, maar hij wil niet erg lukken. 1e x dat ik hem zelf maak, zonder hulp. Valt me nog niet mee. Vooral die nepgulp. Maar ik begrijp dat we volgende week gaan zien hoe dat moet.
BeantwoordenVerwijderenLeuk zeg!! Ik kan al wel naaien, maar vind het leuk om deze lessen van je te volgen. Wellicht kun je nog even uitleggen, met het oog op de winter, hoe je het beste corduroy stof kunt gebruiken ivm de vleug. Daar heb ik me de eerste keer behoorlijk in vergist hihihi.
BeantwoordenVerwijderenHartstikke leuk zeg! zo lukt het vast iedereen. en dan gelijk die applicatie erop is heel grappig die kan ook in een afstekende kleur... ben benieuwd naar de rest... hoe doe je nml de applicatie erop... met een zoompje of gewoon zigzaggen... ik wacht af. en deel het, dat kan geloof ik
BeantwoordenVerwijderenBedankt dit ga ik zeker bewaren!
BeantwoordenVerwijderenfijn weekend,
Marina
Leuk dat je zulke tutorials op je blog zet, ik heb aleen een klein kritiekpuntje...je legt de patronen naar mijn smaak wel heel royaal op de stof...maar misschien heb je dit met een speciaal doel gedaan?
BeantwoordenVerwijderenGa vooral zo door, je hebt een hele leuke blog!
Wat zijn die handige zakjes die je op de foto's ziet. Ik neem aan om het patroonpapier en/of stop op zijn plek te houden. Ben erg benieuwd wat erin zit.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat zijn patroongewichtjes! Ze zijn gevuld met rijst en ze komen uit het boek 'allemaal rokjes' van mme zsazsa.
VerwijderenZojuist mijn eerste patroon op ruitjes papier over getekend. Ik moest het op schaal vergroten. Het is gelukt geloof ik. Gekozen voor een patroon voor een babybroekje van 0-3 maanden voor mn zus die zwanger is. Straks ga ik het overnemen op de stof. Spannend vind ik t!
BeantwoordenVerwijderenOwkee vanavond patroontjes overtekenen en morgen de stof knippen. Alleen "recht van draad"? Echt geen benul van wat er bedoeld wordt :( Hoe kan je dit duidelijk zien op de stof?
BeantwoordenVerwijderenRecht van draad kun je herkennen aan de richting van de stofvezels, die lopen evenwijdig aan de zijkanten van de stof. Op katoen of linnen kun je de vezels van de stof het beste zien, ze staan horizontaal en verticaal 'haaks' op elkaar. Succes met de broek!
VerwijderenWauw, super! Ik vind hem er mooi uitzien hoor :)
BeantwoordenVerwijderenSnap nu eindelijk hoe de stof gevouwen moet worden en waarom er altijd stippel in de taille band getekend zijn, fijn!
BeantwoordenVerwijderenIk heb zojuist een broek patroontje van knippie geprint en in elkaar geplakt.
BeantwoordenVerwijderenNu zie ik bij jou dat aan de onderkant van de broekspijpen, er nog een heel stuk stof extra zit dan het patroon. Waarom is dit?
Bij mij staat in het patroon aangegeven "Knip voor de maten 50, 62, 74 en 86 van de patroondelen 4 en 8 van de onderrand 2 cm af" (dat zijn de voor en achterpand van het patroon). Ik snap niet waarom ze dan niet met het tekenen van het patroon dan al 2 cm af halen, of zie ik dit verkeerd?
Sorry voor de vragen hoor, ik heb niet eerder van een patroon een kledingstuk gemaakt.
Mijn patroon was zonder zoom, die moest je apart erbij tekenen aan de onderkant. Ik vind een brede zoom wel fijn, dus ik knipte wat extra stof daarvoor.
VerwijderenBij jouw patroon gaat het misschien weer net anders. Het is denk ik het handigst als je even een bestaand broekje neemt en dat opmeet, op de benen van je kind opmeet, voor de juiste lengte van de broek. Maar denk er dus wel aan om wat extra stof te nemen om een zoom in de onderkant te kunnen naaien!