19 september 2012

Naailes voor Beginners 8: Broek Maken Deel 2Vorige week zag je in Deel I hoe je de patroondelen en de stof voor een makkelijk broekje kunt knippen, deze week in Deel II gaan we de broek in elkaar naaien!

Let op: ik doe dat waarschijnlijk niet 'volgens het boekje', maar het is effectief, redelijk eenvoudig én het wordt een broek ;-)
Ps. De applicaties op de zijkant die ik vorige week knipte ga ik toch maar niet gebruiken, om het makkelijk te houden..


Nodig:
• De stofdelen die je vorige week hebt geknipt
• Naaimachine, bijpassend garen, kopspelden
• Elastiek van 2 cm breed, veiligheidsspeld
• Strijkplank & strijkijzer

Stap 1:
Werk eerst alle stofdelen rondom af met een zigzag-steek

Stap 2 (optioneel):
Stik de vorm van een zakje op allebei de voorpanden. Maak hiervoor een malletje, zodat het nepzaken links en rechts hetzelfde wordt.

Stap 3
Leg de zijnaden van een bij elkaar horend voor- en achterpand op elkaar. Zorg ervoor dat de streepjes die je op de zijnaden van de broekspijpen hebt overgenomen van het patroon precies op elkaar liggen. Speld de zijnaden op elkaar en naai vast met een naad van 1 cm. Doe dit voor allebei de broekspijpen.

Sla de broekspijp weer open, strijk de zoom in de richting van het achterpand plat en stik de naad door op het achterpand (op ongeveer 5 mm vanaf je 1e stiksel). Doe dit voor allebei de broekspijpen.

Stap 4:
Leg de twee broek-helften precies op elkaar (met de goede kanten van de stof) en speld het gulp-gedeelte op elkaar. Stik de gulp vast vanaf de bovenkant t/m het kruis, met 1 cm naad. (Tip: volg de bocht en de inham langzaam met je naaivoetje)

Sla het voorpand open, met de achterkant van de stof naar je toe, en vouw de nepgulp naar links (of naar rechts voor een meisjesbroek). Speld de 'flap' vast op de broek, stik over je vorige stiksel heen van boven t/m het einde van de bocht (zie pijlen). Naai nog een stiksel evenwijdig hieraan, op ongeveer 5 mm links van het 1e stiksel (over de zigzag-steken heen).

Leg de goede kant van de stof naar je toe, zo ziet de gulp er nu uit:

Neem het flapje van de gulp en stik het door, vlak langs de rand, van boven tot je niet meer verder kunt (zie pijlen).

Stap 5:
Speld het bovenste stuk van de achterkant van de broek op elkaar (goede kant van de stof op elkaar), van de bovenkant t/m het kruis. Naai op elkaar met 1 cm naad.

Leg de voor- en achterkant van de broek goed op elkaar, zodat je ziet hoe de linker en rechter broekspijp eruit gaan zien. Speld de binnen-been naden op elkaar. Zorg dat de kruisnaden precies op elkaar liggen, net als de streepjes die je op je stof hebt overgenomen van het patroon. Stik de naad vast op 1 cm.

Stik de kruisnaad door. Dit is het lastigste gedeelte, omdat je ín de broek moet stikken. Begin vlak onder de nepgulp, leg de naad plat naar links en stik de naad door op een afstand van 5 mm van de kruisnaad, tot je aan de achterkant van de broek weer boven uitkomt.

Stap 6:
Leg de tailleband in de lengte dubbel met de goede kant van de stof op elkaar. Stik de korte kant op elkaar met een naad van 1 cm, maar laat een gat open van 2 cm voor het elastiek (zie pijl op 2e foto). Strijk de naad één kant op.


Vouw de tailleband rondom dubbel met de goede kant van de stof aan de buitenkant en verdeel hem in 4 gelijke stukken. Steek een kopspeld in elk van die punten en speld de tailleband met die punten vast op de linker en rechter zijnaad, de middenvoor- en middenachter-naad.

Speld de tailleband ondersteboven op de goede kant van de broek. Zorg ervoor dat het gat waar het elastiek doorheen moet nu aan de buitenkant zit. Verdeel de stof van de broek gelijkmatig over de tailleband. Stik de tailleband aan de broek met een naad van 1 cm.

Haal het elastiek via het gat door de taille met een veiligheidsspeld. Stik de uiteinden van het elastiek op elkaar, trek de tailleband uit om het elastiek regelmatig over de taille te verspreiden. Naai het gat in de tailleband dicht (bovenste pijl). Vouw de naad van de tailleband naar beneden en stik hem plat op de broek op 5 mm van je vorige stiksel (onderste pijl).

Stap 7:
Meet aan de hand van je kind (of een goed passende broek van je kind) af hoe lang de broekspijpen moeten worden. Vouw de zomen aan de onderkant van de broekspijpen een paar cm naar binnen. Ik zet daarvoor eerst een aantal streepjes aan de binnenkant van de broekspijp op een afstand van 2x de zoombreedte (mijn zoom is 4 cm breed, de streepjes zette ik op 8 cm van de onderkant, zie pijl).


Speld de zoom vast en stik hem 1 of 2 keer door. Doe dit voor allebei de broekspijpen. Je broek is nu klaar!


Opmerkingen:
• Dit is een basisbeschrijving om een broek te maken, je kunt eindeloos variëren: knoop erop, echte zakken erin, rits erin, kniestukken erop, korte broek ervan maken.. Alles kan!
• De tailleband kan er ook op een 'nettere' manier op, door eerst één kant van de tailleband tegen de binnenkant van de broek te naaien, de tailleband dan om te vouwen en hem dan nog eens door te stikken op de goede kant van de broek.

19 opmerkingen:

 1. Zeer gedetailleerd, nu kan ik ook een broekje op mijn 'to do' lijstje plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. amai ! ik heb er al een paar dingen uit geleerd, uit je beschrijving ! dank je wel! !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog nooit een broek gemaakt, maar nu ik het hier lees en zie, zou ik er direct invliegen... heel duidelijk uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dit zo lees en zie, heb ik goede hoop dat het me gaat lukken om van de uitgeknipte patroondelen een broekje te maken! Ik ben erg benieuwd. Als 'ie af is (en werkelijk gelukt), dan stuur ik je een foto van het broekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank u wel... ik ben nog niet zo ver maar kom hier zeker terug kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te zien hoe jij een broekje maakt. Zo'n nepgulp is ook wel erg leuk.
  Ik maakt 'm net in een andere volgorde; eerst de voor- en achternaad en daarna pas de zijnaden. Ik ga het volgende keer op jouw manier proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk zeg!
  Heel duidelijk
  Ik zal dit ook maar op onze Facebook neerzetten, net als de vorige keer.
  Dan is het compleet
  Dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankjewel voor deze duidelijke en visueel ondersteunde ;-) uitleg! Zelf zit ik nog in de rokjesfase, maar met deze tutorial durf ik het misschien wel aan om een eenvoudige broek voor mijn zoontje te maken!
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb juist een broek met nepgulp uit de knippie gemaakt. En dankzij jou tutorial is de nepgulp redelijk gelukt, mercikes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe lang moet het elastiek zijn? Ik veronderstel ietsje korter dan de tailleband?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem altijd een elastiek net zo lang als de tailleband of iets korter, als je hem aan elkaar naait wordt hij ook nog iets korter.

   Verwijderen
 11. Hoi Marieke, wat een fijne naailessen!! Echt heel erg duidelijk allemaal en ideaal voor een echte beginner zoals ik. Ik ben nog echt een leek in het naaien en had nog een vraagje bij stap 3: na het platstrijken van de zoom op het achterpand, zeg je: stik nu de naad door op het achterpand. Betekent dit concreet dat je de zoom nu nogmaals gaat vaststikken op het achterpand op 5mm?

  Alvast bedankt!!

  PS. Plan je nog nieuwe naailessen op het net te zetten in de toekomst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cecilia,
   Ja, dat heb je helemaal goed begrepen: de naad vastnaaien op het achterpand op 5mm van je eerste stiksel!
   In de toekomst kun je nog meer naai-tutorials en technieken lezen, hier en op mijn andere blog Sew Natural :-)

   Verwijderen
 12. Oh jee.. Nou snap ik het dubbelvouwen van de stof... Ik mis een helft van de broek!!! hahahahahahhahah! Maar gauw nog twee helften maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De broek is af!! Ik had eerst helemaal niet in de gaten dat het om een kinderbroek ging en heb nu mijn eerste pyama broek voor mezelf gemaakt. Na heel wat leermomenten ben ik dankzij de naailessen die ik heel heb gevolgd een hele ervaring rijker en veel meer zelfvertrouwen. Van mij mogen er nog veel meer lessen komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mieke ik zou ook wel graag zien hoe je echte zakken in de broek maakt en een gulp.....aub.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hartelijk dank voor de gedetailleerde uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen