22 november 2014

Ik Recykleer: XXL Overhemd wordt Tuniek


Een tijdje geleden vroeg Boomie mij om weer een bijdrage te leveren aan haar Recykleer-14daagse, die ze dit jaar alweer voor de 4e keer organiseert. Ik vind het een erg leuk initiatief, met heel veel inspiratie voor het hergebruik van oude kleding en textiel, en ik doe dan ook weer heel graag mee!

Ik haalde een groot XXL Heren Overhemd uit mijn bak met kleding-voor-hergebruik. Ik wilde er graag een kledingstuk voor mijzelf van maken (wie mij volgt op SewNatural Blog weet dat ik dit jaar bezig ben met een Kleding Challenge). Ik twijfelde tussen een Rok en een Tuniek, maar ik ging toch voor de meest ingewikkelde uitdaging: de Tuniek dus!
De voor-foto. Veeeel te groot voor mij zoals je ziet!

Ik gebruikte het zelfgetekende patroon voor de Tuniek die ik laatst al twee keer maakte. Als eerste knipte ik de mouwen van de blouse af en knipte ik de zijnaden open.
• Van de mouwen liet ik de boorden zitten, verder knipte ik de mouwen uit volgens het patroon.
• Het voorpand knipte ik door, aan de onderkant haalde ik de knoopsluiting er tussenuit en daarna naaide ik het voorpand weer in elkaar, met plooitjes tussen het boven- en onderstuk.
• Het voor- en achterpand liet ik bij de schouders aan elkaar zitten, de panden maakte ik smaller m.b.v. mijn patroon (maar je zou bijvoorbeeld ook een bestaand bloesje als mal kunnen gebruiken).
• De kraag knipte ik eraf en de hals werkte ik af met biaisband dat ik maakte van een bijpassend restje vintage laken dat ik nog had liggen.


Ik naaide het biaisband vast rondom de hals, zodat er aan beide kanten nog een lintje hangt. De zijnaden naaide ik weer aan elkaar en de mouwen naaide ik er weer in. Het borstzakje verplaatste ik naar beneden.
En voila, het eindresultaat! Een lange Tuniek, de originele lengte van het overhemd maar wel wat smaller ;-)

Dit is de achterkant, waarvan ik de stof tussen de achterpas helemaal moest lostornen er weer moest vastnaaien om de plooien te verplaatsen die teveel aan de buitenkanten zaten. Ik naaide er gelijk een stukje band tussen.

Ik verving de witte knoopjes voor rode, voor iets meer kleur.
De zijkanten naaide ik niet helemaal aan elkaar tot beneden, ik liet er aan elke kant een splitje in zitten voor wat meer bewegingsruimte omdat de Tuniek tot over mijn billen komt.

Al met al een geslaagde Tuniek! Die me wel wat meer tijd kostte dan ik had gedacht ;-)
Één klein minpuntje: ik ben niet helemaal zeker of dit wel een goede kleur voor mij is, 
misschien een beetje flets..

Kijk op de blog van Boomie voor meer Recykleer Inspiratie en projecten!
Mijn bijdragen van vorige jaren zie je HIER en HIER

14 opmerkingen:

 1. Super, dit wil ik zeker ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waw zeg ! een meer dan geslaagde make over !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi geworden! Met veel details, nieuwe en oude.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superleuke tuniek! Ik zou willen dat ik dit ook kon...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi gedaan groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ontzettend leuk zeg... Ik heb ooit eens overhemden van mijn man gebruikt voor kinderjurkjes, overhemdbloeses voor onze zoon en voor mezelf... Ik verwerk nog steeds die stof wel in dingen, maar als ik dit zo zie, krijg ik weer zin in een bloes voor mezelf. Super.

  BeantwoordenVerwijderen