9 maart 2015

Tutorial: Stoffen Pet NaaienIk maakte laatst Super Mario & Luigi Petten voor de jongens (met carnaval) en beloofde een tutorial. Hier is hij dan!
Deze pet maakte ik van een broekspijp van een oude spijkerbroek, met als voering een gerecyclede sjaal. Om te kijken of de Pet ook te maken is van niet-rekbere stof. Ja dus ;-)

Hier zie je hoe je ook een Pet kunt maken voor je kind! In dit voorbeeld maak ik een Pet voor kinderen van ongeveer 6 tot 8 jaar. Maar met deze uitleg kun je hem in principe ook groter of kleiner maken met een beetje rekenwerk.

Veel plezier ermee!
Wat heb je nodig
• Stof: voor de buitenkant stevig katoen, voor de binnenkant gewoon katoen. Of voor buitenkant én voering sweater stof
• Een stuk smal elastiek
• Patroonpapier, meet- en tekengerei, papierschaar en stofschaar
• Naaimachine, bijpassend garen, kopspelden
• Strijkplank & strijkijzer


Het patroon maken
Meet de hoofdomtrek van je kind (bij de mijne 52 cm)
Bepaal hoe hoog je de pet wil maken (ik nam 8 cm)

• Patroondeel voor de zijkant van de Pet: {hoofdomtrek gedeeld door 2} plus 1 cm x {hoogte van de pet} > bij mij is dat 27 bij 8 cm
• Patroondeel voor de bovenkant van de Pet: bereken de doorsnede: {hoofdomtrek + 2cm} gedeeld door 3,14. Teken een cirkel met deze doorsnede > bij mij is dat een doorsnede van 17 cm
• Patroondeel voor de klep: Leg het patroondeel van de bovenkant van de pet op een nieuw stuk patroonpapier. Teken de ronding van de bovenkant na, van 2 cm onder de helft aan de ene kant tot 2 cm onder de helft aan de andere kant. Bepaal hoe diep je de klep wil maken (bij mij 5 cm) en teken uit de losse pols de klepvorm op je papier. Vouw het patroonpapier dubbel in het midden van de klep en knip hem uit, zo wordt hij symmetrisch.

Maak merktekentjes op je patroondelen (die neem je over op de stof en helpen je bij het in elkaar spelden en naaien):
• Bovenkant van de Pet: links, rechts, boven en onder, op gelijke afstand
• Zijkant van de Pet: precies in het midden, boven- en onderkant
• Klep: precies in het midden van de binnenste ronding


Stof knippen
• Knip voor zowel de buitenstof als de voering, met 1 cm extra als naadwaarde:
2 x zijkant, 1 x klep en 1 x bovenkant
• Knip van het vlieseline 2 x de klep, maar dan zonder naadwaarde
• Maak in de naadwaarde van de stofdelen kleine knipjes op de plaatsen van de merktekens


De Pet in elkaar naaien
(alle naden worden genaaid met 1 cm naadwaarde, tenzij anders vermeld)
Strijk het vlieseline op de klep-delen, op de verkeerde kant van de stof. Leg de klep-delen met de goede kant van de stof op elkaar en naai ze op elkaar, laat de binnenste ronding open. Knip V-tjes uit de buitenste ronding van de klep en keer de stof met de goede kant naar buiten. Strijk plat en naai een stiksel op een paar mm van de zijkant van de buitenste ronding.


Leg de delen van de zijkant met de goede kanten op elkaar en naai de smalle kanten op elkaar, zodat je een cirkel krijgt. Strijk de naden open.
Doe dit voor de buitenstof en de voering, MAAR laat bij de voering  aan de onderkant 2 cm open aan allebei de kanten, je begint dus met naaien op 2 cm van de onderkant (zie pijl).


Voor buitenkant en voering: speld de bovenkant van de Pet aan de zijkant vast. Leg hierbij de knipjes op elkaar en op de zijnaden en verdeel de rest van de stof gelijkmatig. Naai de bovenkant aan de zijkant vast.
Let er bij de voering op dat de opening in de zijnaden aan de onderkant van de Pet komen.


Maak de klep aan zijkant van de Pet vast, op de stof van de buitenkant (dezelfde stoffen liggen op elkaar). Speld het knipje van het midden van de klep aan het knipje van de voorkant van de Pet en speld van daaruit de klep gelijkmatig over de zijkanten van de Pet vast. Naai hem vast met een naad van 5mm.


Speld de buitenstof in de voering, goede kanten van de stof op elkaar. Speld hierbij de zijnaden en de knipjes van de voor- en achterkant netjes op elkaar en verdeel de rest van de stof. Bij de klep is het even moeilijk door de dikte van de stof, gebruik hier wat extra speldjes.
Naai de voering en buitenstof aan elkaar vast, maar laat aan de achterkant van de pet ongeveer 7 cm open.


Keer de Pet met de goede kant van de stof naar buiten via de opening. Leg de voering netjes in de Pet  en leg de stoffen bij de opening netjes op elkaar. Naai helemaal rondom de onderkant van de Pet met een zo klein mogelijke naadwaarde, hiermee naai je ook de keeropening dicht. Naai nog een naad op de achterkant van de pet (tussen de twee zijnaden) op 1cm van de onderkant. Zo ontstaat er een tunneltje op het achterpand, met twee openingen in de voering (omdat je de zijnaden niet helemaal tot onderaan had genaaid!).


Rijg een smal elastiek van links naar rechts door dit tunneltje op de achterkant. Trek het elastiek een beetje aan, zodat er iets rek in de achterkant van de Pet komt. Naai het elastiek vast met een verticaal stiksel aan allebei de kanten. Het uiteinde van het elastiek kun je links en rechts in de opening  van het tunneltje aan de voorkant van de Pet wegstoppen en nog eens vastnaaien met een klein verticaal stiksel.


De Pet is nu klaar!
Heb je netjes genaaid, dan kun je de Pet zelfs dubbelzijdig gebruiken!


Op dezelfde manier naaide ik de Super Mario Petten van de kinderen. Hiervoor gebruikte ik sweater stof voor de buitenkant én de voering. De klep-delen verstevigde ik ook allebei met vlieseline. De omtrek van de hoofden nam ik bij deze petten zónder extra cm, omdat de sweater stof een beetje rekt. Ik naaide hierom ook geen elastiek in de achterkant (maar met elastiek blijft hij waarschijnlijk wel wat beter zitten).
Knip de letters uit een stukje wit vilt, je kunt ze er het best op naaien voordat je de klep aan de zijkant van de Pet vastmaakt.


Veel plezier met deze tutorial! Heb jij ook een Kinder Pet genaaid? Dan zie ik er graag een foto van!

© By MiekK - Marieke / For personal use only

2 opmerkingen: