14 april 2015

Boek Review: Naai Je Complete Garderobe op Maat


Een paar weken geleden plofte dit mooie, dikke Naaiboek op de mat. O, wat was ik blij! Ik had er echt naar uitgekeken: Naai je Complete Garderobe op Maat, het nieuwe boek van mijn favoriete naaiprogramma 'The Great British Sewing Bee' en het vervolg op 'Naaien en Stikken'

Weer een boek vol met tijdloze kledingstukken om zelf te maken en weer prachtig vormgegeven. Deze keer zit er ook een mapje bij met de naaipatronen op ware grootte, wat zeker een voordeel is!

Je merkt het al: mijn eerste indruk is heel enthousiast! In deze review lees je wat je allemaal kunt verwachten van dit naaiboek en wat mijn eigen ervaringen zijn. Veel leesplezier! En ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw ervaringen :-)


In het Boek
Het boek ziet er prachtig uit. De vormgeving en de foto's zijn erg mooi en ook de kledingstukken die in het boek staan zijn (bijna) allemaal leuk om te maken. Het boek bestaat uit een harde kaft waar links een mapje met de vijf patroonbladen in zit en rechts het boek zelf (paperback). Het boek bevat 24 patronen, vanalles wat en geschikt voor verschillende naai niveaus. Een goede eerste indruk, mijn handen jeukten gelijk om aan de slag te gaan!


De opbouw van het Boek
Het boek begint met de basis: een korte uitleg over het kiezen van stoffen en fournituren voor je kledingstuk en hoe je de stof klaar maakt voor gebruik. Daarna lees je hoe je werkt met naaipatronen en hoe je jezelf precies opmeet, de juiste maat kiest en het patroon eventueel aanpast. Als laatste komen er nog een aantal technieken aan bod om je kledingstuk netjes af te werken.
Gelukkig geen hele pagina's met uitleg wat voor attributen er allemaal in je naaidoos moeten zitten en hoe de naaimachine werkt, gelijk aan de slag met kleding maken!

De Patronen
Na de basis is het tijd voor de naaipatronen. De patronen zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken: Stoffen, Pasvorm en Afwerking, met 7 tot 9 naaipatronen per hoofdstuk.
Elk patroon begint met de benodigdheden, advies over de stof die je het beste kunt kiezen, eventuele bijzonderheden en de moeilijkheidsgraad. Ook zie je hoe je de patroondelen op de stof moet leggen.
Daarna wordt er aan de hand van stap-voor-stap plaatjes uitgelegd hoe je het kledingstuk in elkaar zet. En als laatste leer je na elk naaipatroon een stukje techniek. In het hoofdtuk 'Stoffen' lees je bijvoorbeeld tips voor het werken met tricot, nylon, zijde en imitatiebont. Ook leer je hoe je motieven netjes kunt laten doorlopen over verschillende patroondelen. In het hoofdstuk 'Pasvorm' leer je onder andere hoe je verschillende ritsen in je kledingstuk zet en hoe je coupenaden naait. En in het hoofdstuk 'Afwerking' staan wat tips over het werken met verschillende bandjes & kantjes, appliqueren, knoopsgaten maken en kraagjes aanzetten.


In het boek staan vooral patronen voor dames: een aantal rokjes en jurkjes, wat shirtjes, een prachtige jas en een legging. Stuk voor stuk kledingstukken die ik zelf wel zou willen maken. Ook staan er wat patronen in voor heren en kinderen. Of je dat leuk vindt is heel persoonlijk. De patronen voor heren zou ik nog wel maken voor mijn man (de gilet en het overhemd zijn erg leuk!), maar met de kinder patronen die erin staan zou ik zelf niks doen. Ik heb geen baby's meer en geen meisjes, voor stoere jongens staan er helaas geen patronen in het boek!
Het leuke is dat er patronen in staan voor elk niveau. Heb je weinig naai ervaring, dan kun je beginnen met een eenvoudig shirt, een super makkelijk rokje en een legging. En daarna kun je steeds een stapje moeilijker gaan, met de uitleg van de naaitechnieken en de tips uit het boek.

Patronen op Maat?
De titel zegt het al: kleding naaien op maat. Dat klinkt misschien een beetje eng en moeilijk, maar dat valt reuze mee! Het boek bevat voor elk kledingstuk de patroondelen voor de standaard maten 36 t/m 46 die je zo kunt overnemen. Verder staat er een uitgebreide uitleg in het boek over het opmeten van jezelf en hoe je de patronen kunt aanpassen naar jouw unieke maten. Ben je wat groter of kleiner dan gemiddeld en hoe verhouden je lichaamsdelen zich met elkaar? Heb je korte beentjes of een vollere boezem? Teken hier en daar wat extra cm's bij of neem ze weg, zo zal je kledingstuk uiteindelijk dé perfecte pasvorm hebben. En die informatie is trouwens ook nuttig bij alle andere naaipatronen die je gebruikt!


Zelf aan de slag!
Om echt een oordeel te hebben over een naaiboek moet je er natuurlijk zelf ook wat uit maken. Ik koos voor het eenvoudige t-shirt, hoe hij geworden is zag je HIER al. 

Hier lees je mijn ervaringen met het gebruik van het boek:
- Als eerste heb ik mezelf braaf opgemeten. Want de maten tussen naaiboekjes en -patronen kunnen nogal eens verschillen! En dat bleek wel, want volgens het boek moet ik uitgaan van maat 42-44, hoewel ik bij andere patronen maat 40 kan nemen. Verder ben ik 11 cm langer dan de gemiddelde lengte van 1.67. Bij het bepalen van de lengte van bovenlijf, romp, onderlijf en benen bleek gelukkig wel dat mijn lijf verder goed in verhouding is ;-)
- Het was nogal een klus om op de patroonbladen het goede patroon terug te vinden. De patroonbladen zijn niet genummerd en er zit verder ook geen logica in welk patroon op welk blad staat. Wel staan alle patroondelen van elk kledingstuk bij elkaar op hetzelfde blad. Maar de patroondelen van één kledingstuk hebben dan weer niet allemaal dezelfde lijnkleur. Een beetje puzzelen dus! (gelukkig had mijn kledingstuk maar twee patroondelen..)
- Op de patroonbladen staan de Engelse maten nog, die zijn niet mee vertaald zoals in het boek zelf. Dat is wat verwarrend, maar je kunt in principe heel makkelijk doortellen (maat 8 = 36, maat 10 = 38, etc.)
- De patroondelen zijn al getekend inclusief naadwaarde: elk patroondeel heeft naden van 1,5 cm en meetal een zoom van 2,5 cm. Ik vind het zelf meestal handig als de naadwaarden al aan het patroon zitten, maar 1,5 cm vind ik wel wat veel. Het voordeel is dat je de stof nog wat kunt uitnemen als het wat te strak is geworden.
- Ik was heel eigenwijs en maakte het shirt gewoon in mijn eigen maat (40), en hij past prima! Dus of de maten uit het boek nou écht te groot zijn is nog een beetje de vraag (dat las ik ook al bij meer dames die het boek hebben en het wordt uitgezocht door de uitgever).
- Ik verlengde mijn patroondelen met 8cm zoals beschreven in het boek om te compenseren voor mijn lengte. En dat was ook wel nodig, anders was het een naveltruitje geworden!
- Om het shirt wat hipper te maken, maakte ik een lintje in de taille om hem wat smaller te maken. Volgende keer gebruik ik een leukere stof, of een stretch stof en dan zal dat waarschijnlijk niet nodig zijn.


Conclusie
Al met al vind ik het echt een heel leuk naaiboek! Een grote variatie in tijdloze basispatronen van verschillende naai-niveaus én een schat aan informatie over naaitechnieken, tips & trucs. Ik denk dat je er vooral als beginnende kleding naaister echt wat aan hebt, maar voor meer gevorderde naaisters staan er ook leuke kledingstukken in.
Het nadeel is dat de patroondelen niet heel makkelijk terug te vinden zijn op de patroonbladen en dat het niet zeker is of de maten uit het boek wel kloppen. Ik hoop dat dat vraagstuk snel wordt opgehelderd door de uitgever!
Ik zou zelf zo bíjna alle kledingstukken uit het boek wel willen naaien. Als je de patronen eenmaal goed getekend hebt op je eigen maat is het inderdaad mogelijk om je complete garderobe zelf te naaien, wat ook precies mijn doel is. Komt dat even goed uit! ;-)Informatie
• Titel: Naai je complete garderobe op maat
• Auteur: Tessa Evelegh
• ISBN: 9789043918039
• Uitgeverij: Kosmos
• O.a. te bestellen bij Boekenwereld.com

13 opmerkingen:

 1. Het ziet er leuk uit!!
  Ik denk dat ik deze maar eens op mijn verlanglijstje ga zetten!

  Creatieve groetjes,

  Denise

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, maar ik twijfel .. ik heb maat 46/48 en om nou meteen alles te moeten gaan aanpassen daar heb ik weinig zin in. Misschien kan ik 'm in de bieb lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moest je met jouw maat 40 een maat 42-44 maken? Dan heb ik vast niks aan dit boek met mijn maat 44, dan zou ik op 46-48 uitkomen:( ik ben 186, geen 167. Is die correctie ook te maken of is dat een te groot verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De lengte is heel makkelijk aan te passen, op ieder patroon staan lijnen aangegeven waar je de lengte bij moet tekenen. Wat betreft de maat: ik las al op meer plaatsen dat je waarschijnlijk je gewone maat kunt nemen. Dat wordt nog uitgezocht!

   Verwijderen
 4. Wat een leuke beschrijving van dit boek. Ik had het in de boekhandel al een keer bekeken maar niet kunnen doornemen. Nu denk ik dat ik het toch maar zal aanschaffen. Wel een hele uitdaging, zo een volledige garderobe. Je inspireert me, Miek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, die jas is prachtig... Alleen daarom al ga ik het boek op m'n verlanglijstje zetten :). En als de rest van de patronen ook allemaal zo leuk zijn, helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, dat ziet er uit als een boek dat ik moet hebben. En je t-shirt is trouwens superleuk geworden met die gestempelde driehoekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Staat dat schattig berenpakje uit het inkijkexemplaar er ook in? Dan komt hij zeker op mijn verlanglijstje :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dankjewel voor je leuke tekst!
  Als beginnende kleding-naaister lijkt het voor mij een GOED idee het boek in huis te nemen!!
  Ik heb met plezier jouw mening gelezen! Thx thx
  Groetjes van Mez11, Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe is het met de maattabel afgelopen? Zit er aan te denken om boek te kopen, maar als erg klein valt heeft niet zoveel zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey Marieke. Even een vraagje... We zijn nu ruim 2 jaar verder. Enig idee of de maten tabel en andere fout al zijn rechtgezet in dit boek die ik net heb aangeschaft? (Naai je complete garderobe op maat) Net enkele reviews gelezen en niet veel positiefs over de maattabel en rockband van de rok met plooien die foutief in deze boek staan. Ik hoop echt dat dit nu 2jaar later is rechtgezet? Dit is voor beginners echt wel een grote misser. Ik hoop dat je hier een antwoord op weet. Alvast bedankt.
  Boek ziet er op eerste zicht wel leuk uit met enkele toffe patronen.
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Maria,
   Voor zover ik weet is het nooit veranderd. De reactie van de uitgever was om gewoon je maten goed op te meten en je dan te houden aan de maattabel zoals die in het boek staat. Ook al is dat groter dan je gewend bent. Ik zou een beetje experimenteren met de maten, eerst eens een proefmodel maken en eventueel daarna een andere maat maken. Deze top die ik maakte paste gewoon goed in mijn eigen maat.
   Wel erg jammer dat er wat foutjes in zitten, het is een prachtig boek verder!

   Verwijderen