14 september 2015

NaaiTechniek - Naaien met een TweelingNaaldMet een tweelingnaald naai je een prachtig, evenwijdig dubbel stiksel in één keer. Dit geeft je kledingstuk een mooi afgewerkte en professionele uitstraling. De stiksels aan de bovenkant lopen naast elkaar, maar aan de onderkant zie je een zigzagsteek. Hierdoor is je stiksel elastisch en dus ook heel geschikt om te gebruiken bij rekbare stoffen!

Het omzomen van stoffen met een tweelingnaald is snel, mooi en niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Hier lees je wat uitleg en tips voor het gebruiken van een tweelingnaald!
Dit is de tweelingnaald die ik gebruik: een stretch-naald met 4mm afstand tussen de naalden.
Tweelingnaalden zijn er ook voor niet-rekbare stoffen en speciaal voor denim.
Er zijn ook tweelingnaalden waarbij de naalden dichter bij of juist verder van elkaar staan.
Net als bij gewone naaimachine naalden: kies een naald die past bij de stof die je gebruikt!


De naaimachine inrijgen
Bij een tweelingnaald heb je twee bovendraden en één onderdraad. Je zult dus een klosje garen moeten toevoegen aan de bovenkant van je naaimachine. Heb je geen twee klosjes van dezelfde kleur, dan kun je ook een spoeltje vullen voor de tweede draad.
De meeste naaimachines hebben wel een extra pin die je in je naaimachine kunt zetten en waar het tweede garenklosje of spoeltje op kan. Is dat niet zo, dan kun je het spoeltje bij het andere klosje op de pin zetten. Laat dan wel de twee draden in tegenovergestelde richting afwikkelen.


Ik vind het zelf het handigst om eerst de rechter draad in te rijgen, die van het tweede klosje garen afkomt. Zo raken de draden minder snel in de war. 

Je rijgt de draad op dezelfde manier in als anders, op mijn naaimachine zit een tussenschotje in de eerste gleuf waar de draad doorheen gaat, de rechter draad moet rechts van dat tussenschot (zie pijl). Als laatste gaat de draad door de rechter naald van de tweelingnaald.
Als tweede rijg je de linker draad in, bij mij aan de linker kant van het tussenschot, daarna op dezelfde manier als anders en als laatste door de linker naald van de tweelingnaald.

Heb je niet zo'n tussenschot, dan volgen beide draden gewoon dezelfde weg.


Hier zie je het resultaat van de ingeregen draden:
- De rechter draad is het extra klosje, bij mij lichtblauw
- De linker draad is de gewone draad, bij mij grijs
- De onderdraad, van het spoeltje, is rood


De naaimachine instellen
- Gebruik een gewone rechte steek, ook bij rekbare stof!
- Neem een steekafstand van ongeveer 2,5 en stel de draadspanning in op ongeveer 3.
- MAAR experimenteer hier even zelf mee! Elke naaimachine en elke stof vraagt om zijn eigen instellingen!
- Let erop dat je een naaivoetje gebruikt met een brede opening, waar de tweelingnaald doorheen past.


Naaien maar!
- Oefen eerst op een proeflapje van de stof die je wil afwerken met een tweelingnaad-zoom en check de steeklengte en draadspanning instellingen nog eens goed.
- Aan de bovenkant van de stof zie je twee stiksels naast elkaar lopen, aan de onderkant zie je een zigzag-steek. Deze zorgt voor een rekbaar stiksel.
- Als je een stofrand wil omzomen (b.v. mouwen of de onderkant van een t-shirt), strijk dan eerst de rand van de stof naar binnen. Strijk een extra brede zoom, want je naait hem vast aan de goede kant van je naaiwerk en de achterkant zie je dus niet tijdens het naaien. Zo weet je zeker dat je de stof op de achterkant goed mee naait!
- Hecht de draad niet aan het begin van het stiksel, aan het eind naai je een klein stukje over het begin van het stiksel heen en weer. 
- Ik heb wel eens gelezen dat je de draad helemaal niet moet hechten maar beter een knoopje in de draden kunt leggen aan de achterkant van de stof (ivm de breekbaarheid van de naald en je stiksel), maar ik heb er tot nu toe geen problemen mee gehad.
- Voor het mooiste stiksel neem je naaigaren van goede kwaliteit en een niet te oude/ botte naald.


- Ben je klaar met je stiksel, knip dan de overtollige stof van de zoom aan de binnenkant van je werkstuk af. Let erop dat je niet door je stiksel of je stof heen knipt!
- Strijk de zoom en het stiksel tenslotte even goed plat.
- Klaar is je tweeling-stiksel!


Heb je verder nog vragen? Laat hieronder een reactie achter of mail naar info@sewnatural.eu

16 opmerkingen:

 1. Wat ben ik blij om dit bericht tegen te komen. Ondanks al mijn "naaibijbels" kwam ik er maar niet aan uit en zeker niet nu ik een nieuw naaimachine heb. Bedankt voor uw uitleg !!

  Lieve groet, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd handig te weten, sla hem gelijk op in mijn favo X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg. Mij lukt het echter niet een zigzag aan de achterkant te krijgen. Ik krijg steeds grote lussen aan de achterzijde (ongeacht welke draadspanning). Uiteindelijk loopt alles vast en breekt ook de bovendraad. Ik heb geprobeerd op tricot en op katoen (op mijn naald staat alleen 80 en 4mm afstand, geen stof type).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien helpt het toch om een nieuwe tweelingnaald te kopen. De mijne is van Schmetz en er staat (op het doosje) dat het voor stretch is. Of anders proberen om de draden nog eens helemaal opnieuw in te rijgen, misschien zat daar wat verkeerd. Succes!

   Verwijderen
  2. Zou het kunnen dat je spoeltje verkeerd om zit?

   Verwijderen
  3. altijd dezelfde kwaliteit van naaigaren gebruiken zowel voor de bovendraden als die in het spoeltje onderaan (even dik - of dun)

   Verwijderen
 4. Ik heb moeite met de zigzag aan achterzijde. Het heeft te maken met de draadspanning. De bovendraad is aan de achterzijde te zien. Als ik de bovendraadspanning verhoog wordt de zigzag wel beter,maar dan trekt de stof tussen de twee stiksels aan de voorzijde bol. Ik zou denk ik de onderdraadspanning moeten veranderen,maar volgens mij kan dat niet bij mijn machine. Nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt inderdaad aan de onderspanning. Als die te veranderen is dan is dat door een klein schroefje op het spoelhuisje (waar je je spoeltje in stopt) losser of vaster te draaien. Ik hoop dat dat lukt!

   Verwijderen
 5. Hoi. Het gaat bij mij altijd goed met de tweelingzus tot deze keer. Het is een wat stuggere tricot. En de zoom krult heel erg om. Moet ik dan de spanning veranderen? Mvg Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar kun je inderdaad eens mee experimenteren! En de naad die je net genaaid hebt gelijk goed plat persen.

   Verwijderen
 6. Wat is er mis als het na een paar keer dragen, de onderdraad los komt? Is de spanning dan niet goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou de onderspanning te strak kunnen zijn ten opzichte van de bovenspanning.

   Verwijderen
 7. ik heb al wel wat genaaid met de tweelingnaald alleen hij breekt zo snel wat kan ik daar tegen doen? Heb er al 3 versleten de laatste paar weken. groetjes Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi, bij mij is dat ook zo dat de naald erg snel breekt, vanmorgen tot twee x toe, hetzelfde ingeregen, nieuwe tweelingnaald stretch voor tricot, en bij de dikkere gedeelten brak de steeds linkernaald van de tweelingnaald, vreemd!! Wat ou hier aan teo doen zijn....mvg Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vandaag voor het eerst met een tweelingnaald stretch van Schmetch genaaid en aan het einde van het eerste stiksel brak de rechternaald...zo jammer heeft iemand een idee wat er fout is gegaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Joehoe het is gelukt dank je wel voor de uitleg. Wat een uitvinding! Een t shirt jurkje korter gemaakt. Maar ik ga er vast meer gebruik van maken

  BeantwoordenVerwijderen