26 januari 2016

Warme Truien Dag


Volgende week vrijdag is het Warme Truien Dag, voor de 10e keer alweer dit jaar! Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan energie besparing.
Door de thermostaat minimaal één graad lager te zetten dan normaal bespaar je 6% energie per graad en dat is 6% CO2 uitstoot. Het dragen van een fijne warm trui staat symbool voor hoe jij dus ook zelf kunt bijdragen aan minder broeikasgas-uitstoot. Een technisch en saai verhaal misschien, maar wel belangrijk vind ik!
Nou is het hier in huis eigenlijk elke dag wel Warme Truien Dag. Een aantal jaar geleden hebben we de thermostaat standaard lager gezet uit duurzame overwegingen: 's morgens staat hij even op 20 graden, zodat de verwarming aanslaat bij het opstaan en douchen als het buiten koud is. De rest van de dag staat hij op 18 graden en aan het einde van de middag staat hij weer even wat hoger. Vanaf 'n uur of acht 's avonds als de kinderen naar bed zijn gaat hij terug naar 16 graden voor de nacht. Natuurlijk stook ik ook wel eens handmatig de verwarming een beetje op. Als het buiten heel koud is, of als iedereen is natgeregend en we koud en verkleumd zijn en onze jassen moeten opdrogen. Zo streng ben ik nou ook weer niet!

Maar over het algemeen trekken we een lekker vest aan als we het koud hebben. Ik werk thuis, dus op het moment dat ik dit zit te typen heb ik ook mijn warme vest aan. En ook 's avonds op de bank zitten we allebei met een vest. Sommige mensen vinden dat raar (weet ik), maar ík vind het raar om vlak voordat je naar bed gaat je huis helemaal warm te stoken zodat je in je t-shirt kunt blijven zitten. Wat maakt het nou uit om een trui aan te doen?


Ik wil jullie natuurlijk helemaal nergens toe verplichten, maar ik hoop toch om zoveel mogelijk mensen bewust te maken en te inspireren. Misschien denk je dat het niks helpt om je verwarming wat lager te zetten, maar als iedereen samenwerkt komen we een heel eind met energiebesparing en het tegengaan van CO2 uitstoot, daar ben ik van overtuigd! En het scheelt ook in je portemonnee. (Ook op het werk, of bijvoorbeeld winkels die veel stoken maar toch hun deuren open zetten..) 


Dus doe je ook mee, zet dan vrijdag 5 februari de thermostaat (minimaal) 1 graad lager. En op andere dagen ook ;-)
Je kunt je aanmelden op de site van Warme Truien Dag. Hier vind je ook een BreiPatroon voor de speciale Warme Truien Dag Trui, voor als je je eigen Warme Trui wil breien. Er is een patroon voor dames, heren en kinderen. Iedereen een warme trui dus! Naast het patroon zijn er ook instructie filmpjes te vinden. Erg leuk initiatief, maar ik sla dit patroon toch even over, hij ziet er zo ingewikkeld uit! Misschien volgend jaar als ik nog wat beter kan breien (hoop ik).

Klik voor de serie instructie filmpjes 

Ik ben inmiddels wel al een stukje op weg met mijn eigen Warme Trui: het Bernadette Vest. Die is wat geschikter voor beginners dan bovenstaande trui.. Ik koos mooi oranje-rood garen uit, met een grappig verlopend effect. Ik ben inmiddels halverwege het achterpand en het schiet best wel lekker op zo met die dikke naalden! Misschien is hij zelfs wel af volgende week vrijdag en kan ik hem aan op Warme Truien Dag :)

7 opmerkingen:

 1. Je hebt een overschot aan gelijk!
  Prachtige vest gaat dit worden. Heel mooi garen trouwens, mag ik weten welke deze is?
  Wens jou nog een fijne week.

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tinne, dit is Katia Inca garen. Wol met acryl, lekker zacht en prikt niet :)

   Verwijderen
 2. Mooi dat je hier zo aandacht voor vraagt op deze manier. Je hebt me geinspireerd, ik doe mee! Een trui breien al m niet worden, maar misschien dat ik wel een warme trui kan naaien nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Jos, naaien is ook een goed idee! Sowieso sneller klaar ;-)

   Verwijderen
 3. Mooi patroon, maar aangezien ik niet kan breien :-) Hier zijn wij altijd al energiebewust, dus niet veel verschil met dikke truiendag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik schiet regelmatig in mijn 'woonvest' en volgende week krijgen we spouwmuurisolatie, wie weet scheelt dat weer voor mijn portemonnee en het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is het standaard 15 graden op de thermostaat en loop ik lekker in een wol vest en warme sloffen aan. s middags Mag de temperatuur even om hoog (18gr.om het vocht even te verdrijven) als ik het koud heb, maar zet hem meestal al weer snel uit.

  BeantwoordenVerwijderen