29 mei 2016

Easy Quilt SewAlong Dag 1: Stof KnippenHallo allemaal! Vandaag beginnen we met de Quilt SewAlong, ik heb er zin in :)

Elke zondag zal er een deel van de SewAlong online komen, en de lessen zullen ook online blijven staan. Zo kun je volgen in je eigen tempo of later inspringen.

We beginnen vandaag met het knippen van de stoffen voor de voorkant van de Quilt. Ik knip vierkantjes die na het naaien 10 bij 10 cm worden, maar je mag daar natuurlijk van afwijken naar eigen inzicht. Je kunt de stoffen knippen of snijden, ik zal het allebei laten zien.

Veel plezier!
De vierkantjes
Ik ga dus vierkantjes knippen die na het naaien 10 x 10 cm groot zijn, maar je kunt ook kiezen om vierkanten te knippen die 20 x 20 cm groot worden (of anders, maar dan moet je even zelf rekenen). 
Knip de volgende aantallen en formaten:

Voor een deken van 80 x 100 cm met vierkantjes van 10 x 10 cm
• Knip in totaal 80 vierkantjes
• Knip de vierkantjes 11,5 x 11,5 groot

Voor een deken van 80 x 100 cm met vierkantjes van 20 x 20 cm
• Knip in totaal 20 vierkantjes
• Knip de vierkantjes 21,5 x 21,5 groot

• Uit één Fat Quarter stof (= 50 x 55 cm) gaan 16 kleine of 4 grote vierkantjes, je hebt er voor deze deken dus 5 verschillende nodig (of gebruik restjes stof die je nog hebt liggen)

De stof Knippen
Heb je geen rolmes en snijmat, dan kun je de stoffen ook heel goed gewoon knippen. Je hebt een (quilt)liniaal, een scherp potlood (b.v. een vulpotlood) en een scherpe schaar nodig.

• Zorg eerst dat de zijkant van de stof recht loopt
• Teken m.b.v. je liniaal en potlood een lijn op 11,5 cm van de rand van de stof (op de achterkant vd stof)
• Knip zo nauwkeurig mogelijk over deze lijn een strook stof uit.


• Herhaal dit nog 3 keer, je hebt nu 4 stroken stof van 11,5 cm breed (ik ga hierbij uit van een fat quarter stof, heeft je stof een ander formaat dan kan dit natuurlijk afwijken).


• Teken op elke strook weer op 11,5 cm van de zijkant een streep met je potlood en knip daar overheen.
• Je krijgt zo dus vierkantjes van 11,5 x 11,5 cm!
• Ga door tot je genoeg vierkanten hebt.

TIP Je kunt ook een malletje maken van karton met het goede formaat van je vierkanten. Deze kun je dan overtrekken op je stof.


De stof Snijden
Ik vind het snijden van de stof zelf fijner, sneller en nauwkeuriger dan knippen. Je hebt hiervoor een snijmat, rolmes en quiltliniaal nodig.

• Zorg dat de zijkant van de stof recht loopt
• Laat de streep van 11,5 cm van de quiltliniaal langs de stofrand lopen (zie pijl)
• Snij met het rolmes de stof door langs de bovenkant van de liniaal.

TIP Houd de liniaal stevig vast, duw hem een beetje op de stof, zodat hij niet verschuift tijdens het snijden


• Herhaal dit nog 3 keer, je hebt nu 4 stroken stof van 11,5 cm breed (ik ga hierbij uit van een fat quarter stof, heeft je stof een ander formaat dan kan dit natuurlijk afwijken).


• Draai de stroken stof een kwartslag en snij ze op dezelfde manier in vierkantjes van 11,5 x 11,5 cm m.b.v. de quiltliniaal en het rolmes.
• Ga door tot je genoeg vierkanten hebt.

TIP Je kunt ook alle stroken stof netjes op elkaar leggen en ze tegelijkertijd versnijden tot vierkanten (als je al wat vertrouwder bent met je rolmes).


Ik gebruik vijf verschillende stoffen (uit het Fat Quarter Pakket blauw/rood). Maar je kunt ook meer of minder verschillende stoffen gebruiken, dat ligt aan het Quilt Ontwerp dat je in je hoofd hebt ;-)


Volgende week gaan we verder en gaan we de vierkanten voor de voorkant van de Quilt aan elkaar naaien.

* * *

Doe je mee met de Easy Quilt Sew Along? We maken een Quilt met een bovenkant van vierkante lapjes en een achterkant uit één stof. 
Ik leg stap voor stap uit hoe je de Quilt maakt, heel eenvoudig en speciaal voor beginners.

Dus neem een aantal mooie stofjes en maak er je eigen unieke LappenDeken van!

12 opmerkingen:

 1. Ik haak later aan, maar ben inmiddels wel alles aan het verzamelen. Nu ben ik aan het kijken naar een quiltliniaal maar ik zie veel verschillende maten. Kan je adviseren wat voor een beginner het handigst is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gaaf! Ik lees nu pas van deze quilt a long. Ik ga kijken of ik iets later kan aanhaken. Altihd al een quilt willen maken, alleen weet ik niet hoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh zo tof! Ik start later. Heb de komende 3 weken nog school/examens...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben al bezig met de vierkantjes maar pfffffffff wat een werk.valt nog niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er fijn uit!
  Kleine opmerking: als je de stof eerst strijkt, gaat het snijden veel gemakkelijker, want dan heb je geen vervelende kreuken meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Mijn stoffen zijn ook gestreken maar zien er nog steeds kreukelig uit, niet meer een al te best strijkijzer geloof ik! ;)

   Verwijderen
 6. Ooit ga ik een keer een quilt maken. Ik lees graag mee. Ik heb sowieso bewondering voor je duidelijke blogs en hoe je dit allemaal doet. Complimenten.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil graag meevolgen maar zit al met een eerste vraag. Moeten alle vierkantjes katoen zijn of kan je ook tricot gebruiken? Of verschillende stoffen mengen? Mijn gevoel zegt me alles katoen, maar ik heb heel veel leuke tricot restjes liggen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen gewoon katoen is het beste inderdaad! Je kunt van de restjes tricot wel een gewoon dekentje maken maar geen quilt, bij het doorstikken gaat dat erg bobbelen.

   Verwijderen
 8. wat leuk voor mij een lekkere opfris cursus wie weet wat er nog weer komt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik moet nog op zoek naar geschikte stofjes. Komt goed ik blijf volgen want dan weet ik straks hoe het moet.. Goed uitgelegd trouwens...

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen