25 mei 2016

Quilt SewAlong - Wat heb je nodig


Hallo allemaal! Wat een leuke reacties kreeg ik op mijn Quilt SewAlong aankondiging van vorige week, hier maar ook op sociale media. Leuk dat er zoveel van jullie mee willen doen met het maken van een Makkelijke Quilt!
Hier lees je alvast wat meer over wat handig is om in huis te hebben als je mee wil doen. De Quilt is helemaal te maken op een gewone naaimachine, dus als je vaker naait dan heb je het meeste waarschijnlijk al in huis.
Ik ben van plan om elk weekend een nieuw stukje van de SewAlong hier op de Blog te zetten. We doen het dus rustig aan en je kunt hem in je eigen tempo volgen. Of later beginnen, want de SewAlong zal gewoon online blijven staan!

Over de Makkelijke Quilt
• We gaan een Quilt maken met een bovenkant van vierkantjes uit verschillende stoffen en een onderkant uit één stof. Als je zelf wil afwijken van het formaat van de vierkantjes of de bovenkant anders wil samenstellen dan kan dat natuurlijk ook. 
• De Quilt die we gaan maken wordt ongeveer 80 x 100 cm. Niet al te groot, zodat hij wel handelbaar blijft onder een gewone naaimachine.
• Wil je wel een lappendeken maken, maar die niet doorquilten, dan kun je de onderkant ook maken van bijvoorbeeld een lap fleece. Hoe je dat doet zal ik ook laten zien, in een extra blogpost na de SewAlong van de Quilt.

Wat heb je nodig?

Stoffen
Neem het liefst stof van 100% katoen. Niet te dun, maar ook niet te dik. Stoffen van ongeveer 120 gr/m2 zijn heel geschikt om mee te patchworken en quilten, dit heet ook wel 'Quilter's Weight' katoen. Het is verkrijgbaar in heel veel kleuren en motieven, de mogelijkheden om stoffen te combineren is eindeloos!
• Was de stoffen voordat je ze gebruikt, om ze voor te krimpen en om overtollige verf alvast te verwijderen. Je kunt ook je stoffen heel heet strijken met veel stoom, maar voorwassen heeft de voorkeur! Lees hier meer over het voorwassen van stoffen.

• Voor de voorkant van deze Makkelijke Quilt heb je verschillende lapjes nodig, bij elkaar passend en naar eigen smaak. Dit kunnen restjes zijn van andere naaiprojecten of uit je stoffenvoorraad. Ga je stoffen kopen, dan heb je voor de voorkant in totaal ongeveer 1,00 tot 1,25 meter stof nodig (afhankelijk van de stofbreedte).
• Voor de achterkant heb je 1,00 meter nodig van één stof, effen of met motief, passend bij de stoffen van de voorkant.
• Voor de bies die we om de Quilt heen naaien heb je 0,50 meter stof nodig.


Naaigaren
Neem garen van 100% katoen of polyester/ katoen. Naaigaren waar je normaal ook mee naait is prima. Neem een kleur die past bij je stoffen, of een neutrale kleur. Het is altijd een beetje moeilijk om in te schatten hoeveel garen je nodig hebt. Het aan elkaar naaien van de vierkantjes kost niet zoveel garen, in het doorstikken van de Quilt kan best wel wat garen gaan zitten.


Knippen of Snijden
De stukjes stof die je aan elkaar gaat naaien kun je op maat knippen of snijden. Als je knipt, teken de vormen dan eerst heel netjes af op je stof met een scherp potlood en een liniaal of geodriehoek en probeer zo recht mogelijk te knippen. Doe dit met een scherpe stofschaar, die je dus echt alleen voor je stoffen gebruikt!

Ik vind zelf het snijden van stof met een rolmes, quiltliniaal en snijmat de nauwkeurigste manier om je stukjes stof op maat te maken. En het gaat ook een stuk sneller, je kunt zelfs meerdere lagen stof tegelijk snijden. Maar als je dit niet in huis hebt dan is het misschien overdreven om het speciaal aan te schaffen!


Spelden en Naaien
Om de stukjes stof aan elkaar te spelden heb je kopspelden nodig. Dit kunnen gewone kopspelden zijn, of speciale Quilt spelden. Deze zijn wat langer en hebben een opvallend knopje of bloemetje aan het uiteinde.
Gebruik voor je naaimachine gewone naaimachine naalden voor katoen (maat 70 of 80). Zorg dat je naald scherp is en vervang hem op tijd voor een nieuwe. 


QuiltVoering
Tussen de patchwork bovenkant en de stof van de onderkant komt een laag quiltvoering of batting. Dit is een lekker zacht en warm laagje die een beetje zal indeuken tijdens het doorstikken van de Quilt, voor de ultieme 'Quilt-Look' van je deken ;-)

• Je hebt voor deze Makkelijke Quilt 1 meter voering nodig, je vindt de voering o.a. bij SewNatural


Overige benodigdheden
• Strijkplank en strijkijzer: om de naden van je patchwork plat te strijken
• Tornmesje: voor als er eens iets mis gaat
• Voor als je de quilt in elkaar gaat zetten: veiligheidsspelden om de lagen van de quilt tijdelijk aan elkaar te bevestigen

*
Als je verder nog vragen hebt mag je natuurlijk altijd mailen (info@sewnatural.nl).
Komend weekend beginnen we met het eerste deel van de SewAlong, over het knippen van de vierkantjes! Je kunt nu dus alvast je stoffen bij elkaar gaan zoeken en even uitwassen als dat nodig is.

13 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor dit superleuke initiatief, ik doe graag mee!
  Mag ik al eens vragen hoe groot de individuele lapjes voor de voorkant moeten zijn? Zodat ik stofjes kan beginnen uitzoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt kiezen uit 80 lapjes knippen van 11,5 bij 11,5 of 20 lapjes knippen van 21,5 bij 21,5. Dat zijn vierkantjes van 10 x 10 of 20 x 20 nadat ze aan elkaar genaaid zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OK, dankjewel. Ik ga voor de 20 lapjes, dat lijkt me al veel voor een beginner ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn vierkantjes waren al geknipt (12 op 12...naad inbegrepen!) Ik ga je hier net een stapje voor zijn denk ik maar als ik het helemaal niet meer weet kan ik terugvallen op je cursus ... dat stelt me alvast gerust. :-) Ik ga ook voor een vierkanten quilt omdat die dan ook een beetje als speelkleed kan dienst doen.
  Ik blijf het hier volgen hoor. Benieuwd hoe al die quilts er gaan uitzien! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga na mijn vakantie meedoen, de stofjes zijn al in huis, die ga ik direct voorwassen zodat ik na mijn vakantie kan kan starten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ik ga ook meedoen!
  Morgen stofjes uitzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nog enkele projectjes liggen, maar bookmark je reeks zeker om ooit zelf eentje te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees het nu pas. maar wat een leuk idee. Ik heb best wel zin om mee te doen.. Wanneer beginnen we?

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wil graag leren hoe je en Quilt maakt, dus ik doe mee. Hoe nu verder ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elk weekend komt er een stukje van de werkbeschrijving online, gewoon hier op de Blog. Je kunt nu vast stoffen verzamelen (lees hierboven even wat je nodig hebt) en zondag beginnen we met het knippen van de stof.

   Verwijderen
 10. wat een prachtige dekens maak je! mag ik vragen hoe dik de quilt voering is doe je hebt gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze voering is niet zo dik, dat werkt makkelijker en mooier vind ik zelf. Een paar mm dik schat ik!

   Verwijderen