18 juni 2016

Easy Quilt SewAlong Dag 4: Het doorstikken van de QuiltHoi allemaal!
Vandaag is het tijd voor het Echte Werk: we gaan de Quilt doorstikken! Het quilten van de deken is het gedeelte waar iedereen vaak het meest tegenop ziet en waarom je misschien niet zo snel zou beginnen aan het maken van een Quilt.

Maar blijf rustig! Doe iedere dag een stukje en ik hoop dat je het toch aandurft en het tot een goed resultaat brengt met mijn tips & tricks :-)

Ik laat zien hoe je de Quilt kunt doorstikken met evenwijdige lijnen, die elkaar dus niet kruisen. Dit is het makkelijkst om mee te beginnen.
Veel plezier!


Wat heb je nodig
• Je hebt natuurlijk je naaimachine nodig, doe er een nieuwe, scherpe naald in (een gewone, dikte 80 of 90) en stel de steekafstand in op 3,5 - 4
• Je kunt je gewone naaimachinegaren gebruiken
• Een (kleermakers) potlood en liniaal
• Een afstandhouder voor je naaimachine (hiermee kun je je vorige stiksel volgen, waardoor er steeds dezelfde afstand tussen twee stiksels ontstaat).

TIPS
• Vind je het spannend om te beginnen met quilten, oefen dan eerst op wat restjes stof met een stukje voering ertussen. 
• Het is handig om een bakje naast je te zetten om alle veiligheidsspelden in te doen die je uit je quilt haalt tijdens het naaien.

Voordat je begint
Ik stik de Quilt door met diagonale stiksels die naast elkaar lopen. Er zijn heel veel manieren waarop je de deken kunt doorstikken, dus een andere lijnen of vormen kan ook!
Voor het diagonaal doorstikken teken je eerst een lijn op de bovenkant van de Quilt m.b.v. een liniaal en kleermakerspotlood. Die lijn kun je nu volgen met je naaimachine.


We gaan Quilten!
Spannend! ;-)
Neem je Quilt en leg hem onder het naaivoetje met de lijn die je net tekende precies onder de naald. Begin gewoon te naaien, waarbij je met allebei je handen de stof zo strak mogelijk houdt. Maar trek niet aan de stof, laat de naaimachine het werk doen.
• Volg de getekende lijn met de naald
• Haal steeds de veiligheidsspelden die je tegenkomt uit de stof
• Wil je de stof even recht leggen, of moet je even bij je werk weg tijdens je stiksel, zet dan altijd de naald in de stof, anders verschuift het!
• Aan het begin en eind van het stiksel hecht je de draad vast door een paar steken op en neer over je stiksel te naaien.


Zo je eerste Quilt-stiksel heb je gemaakt, goed zo!
Schroef nu de afstandhouder in je naaimachine, bij mij moet hij door een gaatje boven het naaivoetje. Het uitsteeksel rechts van het naaivoetje kun je instellen op welke afstand je maar wilt, bij mij staat hij op 2 cm van de naald. Neem de afstand niet te groot, dan kan de voering gaan klonteren als je je Quilt gaat uitwassen.

Maak nu je tweede stiksel, laat de afstandhouder het eerste stiksel volgen en houd de stof weer goed strak met allebei je handen.
Je kunt af en toe op de achterkant kijken of je stiksel er daar ook mooi uit ziet en er geen plooien ontstaan.


Ga steeds zo door, naai steeds een volgend stiksel links van het vorige stiksel.
Als je al een stuk op weg bent dan wordt de hoeveelheid stof tussen de naald en de behuizing van de naaimachine best dik. Ik vind het altijd fijn om de rechterkant van de Quilt dan op te rollen, dan kan ik hem ook goed vasthouden tijdens het naaien.


Heb je de hele linkerkant van de Quilt gehad, draai je deken dan 180 graden en doe hetzelfde voor de andere helft van de Quilt.
Dit hoeft trouwens niet in één keer, doe elke dag een stukje want het is best zwaar werk!
Heb je alles doorgestikt, dan kun je de overtollige voering en stof aan de zijkanten bijknippen tot die even groot zijn als de patchwork bovenkant.

Je Quilt is nu bijna klaar! Alleen nog een Bies eromheen naaien, volgende week gaan we de Bies knippen en in vorm strijken.
Tot dan!* * *

Doe je mee met de Easy Quilt Sew Along? We maken een Quilt met een bovenkant van vierkante lapjes en een achterkant uit één stof. 
Ik leg stap voor stap uit hoe je de Quilt maakt, heel eenvoudig en speciaal voor beginners.

Dus neem een aantal mooie stofjes en maak er je eigen unieke LappenDeken van!
BewarenBewarenBewaren

11 opmerkingen:

 1. Ik heb nog nooit gequilt, leuk hoor, om het zo eens te lezen!

  Ik het lastig met die rol onder je machine? Ik dacht als je de afstandhouder nou aan de andere kant gebruikt, wordt de prop juist steeds kleiner, toch? Kan dat niet?

  En wat ik me afvroeg, kun je heen en weer stikken? Of krijg je dan dat de stof raar verschuift of plooit? Moet je steeds vanaf dezelfde kant beginnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De stof kan inderdaad raar gaan plooien, maar als je strak hebt gespeld kan dat ook meevallen! De afstandhouder aan de andere kant kan ook, heb ik ook wel eens gedaan toe in een grotere quilt doorstikte. Maar dan zit hij wel op z'n kop ;-)

   Verwijderen
 2. Mooi zo dat diagonaal doorstikken. Ik deed het intussen per blokje in het vierkant... was nogal omslachtig. Bij het volgende deken ga ik jouw tips volgen! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag ook al ergens methodes met een buis aan de rechterkant waar je de stof dan omheen rolt, en die rol je dan af. Heb jij dat al eens gedaan? Ben benieuwd naar de ervaring

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik heb daar geen ruimte voor op mijn werktafel en het lijkt me ook niet zo handig, je rol stof wordt dan minder flexibel.

   Verwijderen
 4. Hoi Miek! Bij mij gaat het in deze fase vaak verkeerd, omdat ik dan met zo'n hele bult onder mijn naaimachine zit (dat zie ik bij jou ook, op het 3de plaatje). Dat maakt het echt heel moeilijk, vind ik. Nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik rol de stof dan altijd op, zodat hij minder in de weg zit. En het is ook fijn om rustig te naaien, af en toe te stoppen en dan de stof weer even recht te leggen. Het is echt een geduld-werkje!

   Verwijderen
 5. Hoi,
  Ik heb mijn eerste (door)stiksel erop zitten. Hij zwabbert wel een beetje. Is dat normaal, heb jij dat ook? Of zal ik toch NOG voorzichtiger moeten naaien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in het begin is dat wel normaal hoor. Oefening baart kunst! Probeer rustig te naaien en regelmatig de stof recht te leggen en strak te houden.

   Verwijderen
 6. Bedankt voor je antwoord. Ik hou vol en ga mijn best doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tip; draag nieuwe tuinhandschoenen met gripnopjes tijdens het doorstikken, daarmee kan je de stof gemakkelijk begeleiden, kost minder van je kracht.
  Het is inderdaad best zwaar werk.

  BeantwoordenVerwijderen