16 februari 2017

NaaiTechniek - Applicaties zonder RafelsApplicaties zijn een leuke manier om je stof op te vrolijken, op b.v. een tas of kledingstuk.

In deze tutorial zie je een manier waarbij je de applicatie kunt opnaaien zonder rafel randjes aan de zijkant van je vorm. Een snelle manier, waarbij je niet rondom de hele vorm hoeft te zigzaggen!

Deze methode is geschikt voor eenvoudige vormen, zonder te veel detail en uitsteeksels aan de zijkant. Wil je een ingewikkelder plaatje appliceren, lees dan DEZE tutorial nog eens na.

Veel plezier!
Nodig
- Een restje stof (katoen)
- Stukje vlieseline, een niet te dikke soort
- Naaimachine, garen, stofschaar, strijkplank & strijkijzer

Stap-voor-stap
Knip de vorm die je wil appliceren uit je stof en uit het vlieseline. Hou rekening met ± 7mm naadwaarde rondom.
LET OP: deze methode werkt alleen bij simpele vormen, dus vormen met rare uitsteeksels enzo lukken niet op deze manier. Maak je applicatie dan op DEZE manier.


Leg het vlieseline met de plakkant op de goede kant van de stof.


Naai het vlieseline en de stof op elkaar met een naad van 7mm helemaal rondom.
Knip de eventuele punten en rondingen bij. 
knip bolle kanten met b.v. een kartelschaar, knip punten af, maak kleine knipjes in holle bochten.


Maak nu een knip in het vlieseline, van ongeveer 7 cm lang en keer de vorm met de goede kant van de stof naar buiten via het gat. Doe het voorzichtig, zodat het vlieseline niet scheurt.


Duw voorzichtig alle hoeken en zijkanten netjes naar buiten. Je vorm bestaat nu uit een voorkant van stof en een achterkant van vlieseline, waarbij de plakkant van het vlieseline aan de buitenkant zit.


Leg de vorm met de vlieseline-kant op de stof waar je je applicatie op wil maken. Dat er een gat in het vlieseline zit maakt niet uit.
Strijk de vorm vast: pers met het strijkijzer een paar seconden op de applicatie, zodat hij mooi plat wordt én aan de onderstof vastplakt.


Als laatste naai je voor wat extra stevigheid de applicatie vast met een rechte stiksteek, op een paar mm van de zijkant.


En je applicatie is klaar! Zonder rafels :-)
Lees meer:
Een tutorial met veel tips over het netjes opnaaien van applicaties met behulp van vliesofix & een hele dichte zigzag-steek kun je HIER vinden.
Ideaal voor wat meer ingewikkelde vormen.

4 opmerkingen:

 1. Ah wat ingenieus! Ik deed dat al eens met gewoon stof erachter, naar dit is 2 vliegen in 1 klap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat handig! Dit ga ik onthouden.
  Groetjes, Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel dankbaar voor deze zeer duidelijke uitleg en tips! Groetjes Tinne

  BeantwoordenVerwijderen