16 december 2013

DIY: Zelf Stof Bedrukken


Leuk om te doen, niet moeilijk, snel klaar en vooral heel erg verslavend: zelf stof bedrukken! Als je eenmaal begint zijn de mogelijkheden eindeloos. Varieer met kleuren en patronen en maak je stoffen, en dus je creaties, persoonlijk en uniek!

Je kunt stof bedrukken door te sjabloneren of te bestempelen, in deze DIY lees je hoe!

Stof bedrukken met sjablonen en textielverf
Hiervoor heb je een sjabloon naar keuze nodig, een potje textielverf en een (tamponeer) kwast. Sjablonen kun je kopen in een hobbywinkel, of heel makkelijk zelf maken met Freezer Paper. Freezer Paper is papier met aan één kant een plastic laagje. Zo kun je het papier op je stof strijken, waardoor het niet verschuift. Na het sjabloneren verwijder je het makkelijk van de stof en je kunt het zelfs meerdere keren gebruiken per sjabloon.

1. Teken een patroon op de papieren kant van het Freezer Paper en knip of snij het uit


2. Strijk het Freezer Paper op de stof met de glanzende kant van het papier naar beneden, op de plaats waar je je opdruk wil hebben. Strijk gewoon over de papieren kant van het freezer paper heen.


3. Breng de textielverf aan met de kwast, niet al te dik maar wel goed dekkend. Leg een stuk karton onder de stof om de tafel te beschermen.


4. Laat de verf drogen en verwijder voorzichtig het Freezer Paper. Je kunt het sjabloon nog paar keer gebruiken als je wil! Strijk nu over de textielverf heen, op de achterkant van de stof, om het te fixeren.Stof bedrukken met Stempels en Verf of Inkt
Om stof te bestempelen heb je ook textielverf nodig en eventueel een kwast. Stempelen met een watervaste inkt kan ook. Een stempel kun je kopen of zelf maken. Bijvoorbeeld van een gum of een aardappel. De kruissteek-stempel die je hier ziet maakte ik zelf en gebruikte ik op Deze Tas.

1. Breng de textielverf aan op je stempel, bijvoorbeeld met een kwastje of door de stempel in een laagje textielverf of inkt te drukken.


2. Druk de stempel op de stof en verwijder hem voorzichtig. Als de verf of inkt droog is, fixeer je hem weer door te strijken op de achterkant van de stof.


Een heleboel inspiratie voor het zelf bestempelen van stof vind je op dit Pinterest Bord

Welke Stof kun je het best gebruiken?
Gebruik een stof van katoen (katoenen tricot kan ook) of linnen. Zorg dat de stof gewassen en gestreken is voordat je begint, anders heb je kans dat de verf niet goed hecht. Printen op effen stoffen kan natuurlijk altijd, maar printen op bedrukte stof geeft ook een erg leuk effect!

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk idee...die gaan we ook eens proberen! Dankje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke textielverf raad je aan? Ik ben op zoek naar verf die niet snel vaal wordt en niet alleen in primaire kleuren, maar ook in gemengde kleuren beschikbaar zijn:)

    BeantwoordenVerwijderen