14 januari 2014

NaaiTechniek: een Zak toevoegen aan je PatroonHeb je een naaipatroon van een leuke rok of broek, maar heeft het patroon geen zakken? Dan kun je het patroon heel eenvoudig aanpassen! Voeg zelf steekzakken toe aan het voorpand van het patroon, want zakken zijn nou eenmaal heel handig.

Het is een heel eenvoudige patroon aanpassing. Je ziet hier hoe ik een rechte zak-ingang maak, maar een gebogen zak-ingang kan natuurlijk ook!
Wat heb je nodig?
• Een bestaand patroon voor een rok of een broek
• Papier, potlood, liniaal & schaar
• Stof & naaigaren
• Naaimachine, strijkijzer & strijkplank

Patroon aanpassen
Neem het patroon van het voorpand van de rok of broek (patroondeel 1) en knip de bovenkanten bij in de vorm van de zak-ingang. Ik maak hier een rechte zak.
Maak nu twee patroondelen van papier:
• Patroondeel 2 is de achterkant van de zak: de bovenkant en de rechter zijkant hebben dezelfde vorm als patroondeel 1 voordat je de zak-ingang eraf knipte. De linker zijkant en de onderkant lopen recht. Maak dit patroon ongeveer 15 cm breed en 20 cm hoog, maar dit is afhankelijk van hoe groot je de zakken wil maken.
• Patroondeel 3 is de voorkant van de zak: deze is hetzelfde als patroondeel 2, maar knip hier ook de zak-ingang vanaf net als bij patroondeel 1.


Stof knippen
Je hebt nu alle patroondelen. Knip de volgende onderdelen uit stof:
• Een voorpand van de rok of broek (de voorkant van een rok of twee voorste broekspijpen voor een broek)
• Twee keer patroondeel 2 en patroondeel 3, zorg dat je van elk 1 'gewoon' stofdeel knipt en een in spiegelbeeld.
Ik gebruik voor de zakken een andere stof als voor de rok, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook dezelfde stof gebruiken als je rok of broek wordt, maar zorg dan dat je voor patroondeel 3 niet een te dikke stof gebruikt.


Zakken naaien
Leg het voorpand van de rok of broek met de goede kant naar boven op tafel en leg het kleinste stofdeel er met de goede kant naar beneden bovenop. Naai de delen op elkaar over het diagonale stuk (alleen de zak-ingang dus).


Vouw het stukje stof naar de achterkant van de stof toe en strijk de naad plat (links).
Stik de naad door op een paar mm van de rand (rechts).

Leg de stof met de achterkant naar je toe. Leg het andere stofdeel van de zak met de goede kant naar beneden precies op het eerste stofdeel. Zorg dat de zijkanten van dit stofdeel ook netjes langs de zijkant en bovenkant van het stofdeel van de rok of broek liggen (links).
Naai de twee stofdelen van de zak aan elkaar. Je naait alleen de rechter naad en de onderste naad en je naait dus alleen de stoffen van de zak aan elkaar, je naait ze niet aan het voorpand vast. Zigzag daarna ook de stofranden van de naden die je net hebt genaaid (rechts).


Leg het voorpand weer met de goede kant naar je toe. Je ziet nu dat deze zak klaar is! Herhaal bovenstaande stappen ook voor de zak aan de andere kant.
De zakken zitten erin, maak je rok of broek nu af volgens het patroon waar je mee bezig was!


TIP
Je kunt natuurlijk ook een ronde zak-ingang maken. Let er dan wel op dat je wat knipjes in de naad maakt nadat je het kleinste zak-onderdeel aan het voorpand hebt genaaid, voordat je de stof naar de achterkant van de stof vouwt. Anders krijg je rare bobbels!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten